• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MUZA: Mne to taky dost dojima! Pokazdy, kdyz s ni cokoliv delam, ale ted je to umocneny tim, ze jsem kripl.
    MUZA
    MUZA --- ---
    NYEMI: holka, me uplne dojima, jak je k tobe sol ohleduplna...

A ty se koukej dat brzy do poradku! :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jo a jeste vas pobavim. V ramci "terapie" (myho mozku) uz jsem si dvakrat na Sol sedla. Ono jak stoji u ty verandy, tak se na ni da nastoupit uplne samo. Vydrzim na ni sedet jen par minut, precijen ta noha ma bejt spis nahore, nez viset. A v obou pripadech, kdyz jsem se na ni u verandy nalodila, tak mne odnesla k vratkum, uplne se o ne zarazila prsama a natahovala krk, jakoze jedem ven. Taky mi ocuchavala tu nemocnou nohu. Vzdycky se otocila, ocichala ji a pak zase vystrcila hlavu za plot. Nekolikrat to zopakovala. Treba to vubec nic neznamenalo...
    Pak jsem si musela nekym nechat prinyst berle, protoze zpatky na schudky mne vratit nechtela a je to precijen celejch sest metru daleko :))
    A pro zvedavce, z kone se slejza tak, ze ho obejmete kolem krku, ruce spojite a pak stejkate po boku kone tak, abyste viseli ve vzduchu jen za ten krk. A pak pod sebe muzete dat zdravou nohu :D hlavne to vsechno delat pomalu.

Uplne ronim slzicku, kdyz myslim na to, jak je ta Solinka na mne strasne hodna!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dlouho nic nebylo, pac jen lezim a srustam. Ale ted jsem si tak pozachvalila Sol na fb, tak i sem.
    U maringotky je pastvina, kterou protina potok v hlubokym rigolu. Pracovne mu rikam reka. Jedna, mensi cast pastviny je na brehu u maringotky, druha, veeelka cast je za rekou. Za rekou je taky srub s peti boxama a senikem, kam si muze Sol zalejzat, kdyz chce. Bezne tam travi celej den, protoze vevnitr je stin a chladek a kupodivu tam nejsou hovada a komari (ti cihaji v trave) a vylejza jen, kdyz ji zavolam, nebo je cas na krmeni. Pripadne v noci, kdy hovada a musky nejsou a muze se past.
    No. A od ty doby, co jsem se vratila z nemocnice, uz v ty boude vubec neni. Stoji u maringotky pred verandou. Porad. Hlavu si odklada na verandu, ktera na to ma idealni vejsku a spi tam. Kdyz vylezu z mariny, treba na kadiboudu tak jde se mnou a se mnou se i vrati. Pristihla jsem ji asi dvakrat, ze odesla na hodinu k sobe do domecku, ale vetsinou je hned zpet. Jen v hlubokej noci, kdyz uz spim a vsude je ticho a zhasnuto, tak jsem ji zahlidla na druhym brehu past se (to si clovek obcas neslehne opiat a rika si, ze to da i bez nej a pak prakticky nespi, takze muze smirovat kone v pul stvrty rano).
    Kdykoliv vylezu ven z postele, muzu se o ni opirat a je na mne strasne opatrna. Dokonce se mne nesnazi ani prevalcovat, kdyz ji chystam jidlo.
    Jo a s tim jidlem mam takovou vtipnou vec, co se deje pravidelne a je mi jasny, ze radne ji oceni hlavne zaryti konaci :)) Vzpominate si, jak jsem Sol naucila vzpinat se? Pilovali jsme to fakt hodne, takze pred kazdym pamlskem jsem prakticky chtela svicku.
    Mno, a ted si predstavte, jak o berlich, sotva se vlacejici, takze mi to trva DLOUHO, chystam to zradlo. To mame sladak, len, musli... zalejt vodou, michat, michat... cekat az se to nacuca, michat... No. Tak Sol se mne ani nedotkne, behem cely pripravy. Rejdi kolem, strka cumak smerem ke kybli, ale proste se ovlada tak moc, ze se mne nedotkne. Tak strasne se snazi! No, tak si ulevuje alespon tim, ze hrabe kopytem. A kdyz uz je v hrabani, tak ji dojde, ze aby to uz konecne dostala, musi se prece vzepnout.
    Tak si to predstavte, ja, ohnuta, lopotim se v kybli klackem, a za zadama mi dela kun stojky.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak kůzleti jsme sundali dneska obvazy, vypadá jak kozí Frankenstein, stehy po celé délce krku.... ale sundání obvazů značně proteplilo vztahy v chlívku - když měl zavázanou hlavu a krk, tak ho ostatní kozy odstrkovaly... asi divně smrděl (desinfekce) a divně vypadal... ještě mě napadá, že mu obvazy asi omezovaly pohyb ušima, takže nemohl normálně komunikovat...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je uplne uzasna :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Hotová příprava na budoucí povolání již od útlého věku :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: husta, nase vetka vozi svou trojdetnou smecku vozi v dodavce ktera je plna barbin, plysaku, krupek a detskych bot, na dvore je vypusti, kazda dostane do ruky strikacku bez jehly a jde se na to
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mizerná fotka z mobilu, ale jsou k ní tři historky...

Dcera vydržela až asi do půlky operace se na to dívat a asistovat. Pak si musela jít sednout za roh a vybrečet se... ale prý bude asistentkou veterináře :-))

To napravo je vetka. Celou cca hodinovou návštěvu měla mimino na zádech. Je to její třetí a vždycky s ní děti jezdí až do cca dvou let, kdy jdou do školky. Takže s miminem na zádech mi očkovala kozy, kastrovala, všechno.... totální nadžena :-))

Třetí historka je popisná, kozlík (teda hňupík) Blackberry měl cystu na krku, poprvé to vetka vysosla, cysta se ale začala dělat znovu a rostla velkou rychlostí, takže při téhle příležitosti mu jí celou vyndala. Velikost cca pingpongáče... Ovšem teď řešíme zase kozí vztahy, protože kozy ho nechtějí - asi divně smrdí, divně vypadá... on to nechápe, on sám pro sebe je furt ta stejná koza, pro ně ne... Takže chodí společně na pastvu (kde je hlídáme a odtrháváme), ale holt když jsou bez dozoru, tak ho musíme oddělovat. Doufám, že se to trošku zlepší zítra po převazu (že nebude tolik smrdět desinfekcí) a až sundáme obvaz...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: imho to bude tim odebrem, on se urcite napil casteji, nez jste si vsimli
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... každopádně uvidíme.... ona je taky prvnička, tak tam ta produkce mlíka nemusí dlouho vydržet...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: žrádlo měla dostatečný, 2x denně pastva + vojtěškový a speciální kozí pelety.... a kozlíka pít nenechávala, byť si myslím, že občas přeci jen upíjel (jako že třeba najednou měla jednu půlku o hodně prázdnější než druhou a struky "hadrový")
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hlavne to zavisi na zradle a vode, ale jestli uz nema pod sebou kozlika, tak je to i tim, ze prestal casty odber
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Zatím nenašli žádného lepšího dodavatele žrádla... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: úplně vidím ty litující slepice :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ma mne rada! A kocour taky. A cincily taky. i slepice mne prisly politovat (no dobre, ty si prisly jen zkusit, jestli zafacovana noha neni vic k jidlu, nez noha v nohavici).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    proč má koza propady v dojivosti? Jako že najednou nadojí polovinu toho, co obvykle? Když se mi to stalo pátého července, tak jsem to přisuzovala tomu, že se ten den nedostala z výběhu na pastvu.
    včera (sobota) zase jen půl litru (místo obvyklých 800 - 1000). Ve čtvrtek jí odešel druhý (a poslední) kozlík.

teď mě napadlo, že je to 17 dní, souvislost s cyklem?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak neni blbá, ne? :-) (koně jsou velmi dobří pozorovatelé, takže zjevný problém typu pajdající panička o berlích, jim asi neunikne - a teď jde o to, co s tím udělají - jestli využijí slabosti nepřítele nebo podpoří přítele a dodavatele sena :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Solinka je stale pozorna a nezna.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: uf, tak táhni a srůstej......
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: az prijedem, neboj :)))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam