• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Jeden z typickych kopu pro kone je,ze se nastavi zadkem k boku druheho zvirete a vykopne. Pokud je prvni zvire vztekle a rychle a druhe tvrdosijne neuhyba,chytne to presne krasne zespoda obema hleznama do bricha. Pokud stihne uhnout,bude mit otisky kopyt na boku,v miste kde neni zebro
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: a ano, kopnutí do bolestivých částí je spíš nehoda - a my mluvíme o situaci, kdy člověk ZÁMĚRNĚ kope koně do břicha...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: ale není to do spodku břicha... Ned vyšil dva daktyloskopické otisky kopyt na zadek otravnému valáškovi, který nereagoval na Nedovy výzvy, aby odprejsknul... a zjevně netrefil žádnou kost / kloub /orgán - valacha jsme s jeho majitelkou pravidelně pak kontrolovaly, jestli nekulhá nebo nevypadá nějak bolestivě a zdál se OK... takže ano, bylo to do "měkkého", ale ne v místě, kde se dá moc ublížit - kdyby ho takhle napálil do slabin nebo do břicha, tak máme imho pěknou polízanici...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Dle meho je dulezite si uvedomit, ze v okamziku kdy se kone kopou, kousou atd za ucelem komunikace, je to imho pokazde pokud mozno do MEKKE casti tela.. protoze imho holt tvrde casti tela jsou xkrat zranitelnejsi. Resp aspon me to tak prijde, ze ta snaha tam je, a kopnuti do tvrdych casti je spis nehoda..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: já s tím souhlasím - ale tahle debata nebyla o tom, že na koně se nesmí sáhnout a že kůň smí vysírat.... pouze o tom, že kopání do břicha, jako v tom videu, je nepřijatelné... tak jako bylo nepřijatelné, když jsem viděla cca desetiletýho spratka mlátit poníka do břicha pěstí (jako fakt nápřah na celou paži a hákem) jen proto, že mu poník při čištění nechtěl o krok uhnout.

Na druhou stranu, psala jsem tu o naší "nové" poničce, kterou lidi naučili, že když jde na vodítku a jde moc rychle, tak řešení je, že začne kolem člověka kroužit. Mlátit jsem jí kvůli tomu nemusela, stačilo jí párkrát couvnout, pak už zastavovala sama a když zjistila, že fakt chci jen aby chvílku stála, tak byla šťastná - ze stopek přejít k tomu, že jen zpomaluje krok dle mé rychlosti, bylo už velmi jednoduchý. Celá převýchovat zabrala pět minut... A ano, couvání není koni příjemné a je to svým způsobem negativní trest, ale není o tom, že koni způsobím bolest nebo úraz nebo ho děsím....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: A na tom celém víc než to fyzické násilí samozřejmě hraje roli to, že ten kůň cítí, že to myslím fakt vážně a budu si na tom trvat.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Svého koně jsem nikdy nekopla, jen tak pro začátek. Ale protože to částečně vnímám z pozice ustajovatele a člověka který prostě musí manipulovat s různými koňmi, tak prostě uznávám, že občas je rychlejší, snažší a efektivnější to tomu koni vysvětlit fyzicky. A nemluvím o zuřivém kopání nebo třískání trubkou nebo bůhvíco. Ale prostě velká spousta koní průměrných hobby majitelů jsou poměrně dost nevychovaní jedinci a dokonce čím víc je majitel "ťuťu koníšek", tím to bývá horší. Ale nemluvím o vraždících bestiích, jen o takovém tom "rychleji nepůjdu, pomaleji nepůjdu, trošku do tebe drcnu plecí, neuhnu na jasný náznak, otočím se zadkem a budu vyhrožovat". Tohle hodně majitelů vůbec nevnímá jako problém a ti koně to velmi účelově používají. A jako ustajovatel/ošetřovatel nemáš čas ani energii tohle řešit zdlouhavou převýchovou. Ale přesto jsem schopná si toho koně během dvou cest do výběhu srovnat tak, že mi bude fungovat. Prostě zjistí, že já tu hru s ním hrát nebudu a je vyřešeno. Dle mého je mnohem spokojenější a klidnější kůň který zná mantinely a jasná pravidla, než ten který vlastně ani neví kdo je zrovna velitelem výpravy.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Btw video s Normenem jsem neskoukla cele,ale do pulky jsem videla pozitivni posilovani, negativni posilovani a pozitivni trest. Samozrejme nerikam ze je to spatne,jen nemuzes rict ze se ke zvireti chovas pouze pozitivne a tutu nunu,protoze tva rec tela a chovani vuci zvireti hovori jasne,tvori komplex komunikace kteremu zvire rozumi. Cili stejne bude rozumet tomu kdyz ti vrazi do zad a ty ho za trest donutis nekolik kroku couvnout ci ustoupit,ci kdyz ti vrazi do zad a ty do nej za trest vrazis taky...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Zase prehanis:) predstava vycviku pomoci pouze pozitivniho posilovani je super,nicmene ne vzdy funguje a ne vzdy jde uplatnit. Na to ale prijdes casem s pribyvajicimi zkusenostmi. Nehlede na to,ze nevim jestli jsi toho vsimla,ale napriklad ve videich z vycviku Sol s i tveho vypraveni bylo videt spousty prikladu vycviku nejen pomoci potitivniho posileni,ale i pomoci negativniho posilovani,ale dokonce i pozitivniho a negativniho trestu. Jiste nebyla to zelezna trubka ci mlaceni,ale efekt na chovani zvirete ma i jina forma trestu a i to zvire vnima jako trest
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kopani neni pripustna forma cehokoliv. Nicmene, kazdej si delejte, co uznate za vhodny, treba ty kone rezte zeleznou tyci, moje zvirata to nejsou, kazdy si to omluvi po svem.
    A jedno video ze dneska, na kterym neni vubec nic, krome blondatyho kone, co jeste vubec nic nechape a mne, ktera taky nic nechape. Ale predesilam, ze je tam trestuhodnej nedostatek kopancu do bricha a zeleznejch tyci.

Normen_01
    http://www.youtube.com/watch?v=Re-iDiHQTiM

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: kone si fakt nevybiraji kam se kopnou, ano kopou se i zboku do bricha, a to obema zadnima pekne razantne naraz
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LIENEN: dva nezvladatelný / cizí koně nevodím najednou... byla jsem v nových stájích (mám tam kozy, koně tam neznám) a najednou koukám, že se tam potloukají dva koně - otevřeli si vrátka výběhu (nebo je služba nezavřela) a prostě šli pryč... takže jsem našla jednu ohlávku, vzala pixlu vojtěškových granulí, toho společenštějšího jsem dostala do ohlávky - a světe div se, ten druhý nás následoval sám. Kdyby ne, vrátila bych se pro něj v druhém kole... Ano, zabralo by to víc času, ale přestože ti koně sdílejí spolu výběh a jsou na sebe zvyklí, tak bych si netroufla je brát najednou - právě proto, že NEVÍM, co budou dělat, neznám je, nevím, jak spolu fungujou - a jaký průser se z toho může vyklubat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    1) než se tu rozvine debata, podívejte se na to video.... to není hřebčící hřebec, který skáče na člověka...

2) Ano, koně se kopou navzájem, ale co jsem viděla, tak to není zespoda do břicha, ale spíš si míří na zadek nebo na hruď (když nějaký kůň otravuje moc zezadu)

3) když po mě vyběhnul magor plňas (byla jsem s jeho trenérkou něco projednat na jízdárně, kde měla volně puštěné asi tři koně - koně si lidí nevšímali - až když jsem se otočila k vratům a tím pádem zády k nim, tak se magůrek rozhodl, že mi to natře a vystartoval po mě), tak jsem se zastavila, otočila - a narozdíl od rad trenérky, jak se mám dělat větší a mávat rukama - jsem mu dala dvě vteřiny na rozdejchání a pak jsem ho donutila ukročit stranou a měli jsme vyřešeno.
    Magor je magor imho proto, že lidi mají pocit, že na agresivního koně se musí agresivně - že když přistoupí na koňskou hru "kdo je větší", tak mu tím ukážou - ale to je ultimátně průser, protože ten větší, těžší, silnějí a rychlejší je vždycky nakonec ten kůň.
    To, že jsem změnila pravidla a nazačala se s ním přetahovat o to, kdo je větší, vedlo k tomu, že on se nezačal stavět na zadní. A neskončila jsem s hryzancem v boku nebo sedmi šroubama v ruce jako jeho opečovávatelky.

Je to stejný princip, jako když dvouleté dítě kouše matku - když ho matka kousne zpátky (jedna z rad, kterou jsem dostala), dává mu tím najevo, že tohle je přijatelná forma komunikace.

Já nejsem kůň a nehodlám koním tolerovat to, aby se mnou jednali jako s koněm (především jsem mnohem rozbitnější než oni) a tudíž nebudu přistupovat na jejich formy jednání / agrese (kopání).

A ano, párkrát si koně vysloužili jedno seknutí bičem nebo plácnutí, aby přestali vysírat a brali mě vážně, ale kopání do břicha mi přijde fakt mimo mísu (měkká část těla, nechráněná kostrou, spousta citlivých orgánů).
    A ještě považte to - že pokud se s koněm dostanete do kopacího souboje, kdo asi vyhraje?
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Mluvím o jednom jediném, mířeném, přiměřeném kopnutí. Občas prostě máš plné ruce (jakože vedeš třeba dva nezvedence a každej prudí jiným způsobem) a po ruce není nic jiného než tvoje noha, no.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    Tak on někdo potřebuje vyjít i s cizíma koňma, kteří často bývají nevychovaní až běda. Neříkám, že kopání je běžné a doporučované chování, ale funguje celkem dobře aby namachrovanej koníček zpozorněl, co že po něm vlastně chceš.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, pokud nekdo potrebuje do kone kopat, tak to asi nedela uplne dobre. A jeste obhajovat takovyhle chovani neni ani trochu koser.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: zejo, taky si rikam ze kopanec od nejake sedmdesatikilove susinky, navic mekkou nohou, je pro ne jen takovy stouchanec
    GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: zejo..proste je to jejich prirozena reakce, tak by pro ne nemela byt nicim traumatizujicim.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Nevim co je na tom videu,ale treba kdyz hrebec zacne hrebcit a skatat na cloveka (a ze se deje,uz mi par poniku na krku viselo...)tak nakopnout je do bricha (ne spickou) neni nic spatneho. Kobyla by to udelala uplne stejne a zvireti co ma nekolik set kilo to opravdu sramy na dusi ani na tele neudela. Naopak je to zpusob jak durazne rict,ze tohle je pres caru a proste se nebude opakovat. NIKDY
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: na video nekoukam, ale kopnuti do "bricha" mi u nejakych vetsich tezkych kusu prijde jako adekvatni reakce na jeho nepristojne chovani.)) dyt oni se taky kopou.)pokud clovek neni surovec, a pokud teda dokopne(ja bych nedokopla) tak by to mohlo trochu pozornost pripoutat a neco v hlave sepnout v tu chvili,a le plosne bych to nezavadela, to ne.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam