• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    ANABEL_LEE: jo to já vůbec nenarážím na to, co psala GIO. :) Spíš jsem si tak posteskla, toť vše.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak uplne nejlepsi je jim tu moznost budovy dat a nechat je, at si to zaridi po svym, pokud to podminky dovoluji.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: tak neco jineho je zavrit kone nafurt a zavrit je na mrazivou noc (nebo v lete kdyz je venku 40 a zerou mouchy je zavrit do stinu)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Muj blbon sice mastal ma, ale nechodi do ni a radsi v noci lezi v sene venku. Starej je na to dost, aby vedel, co chce. Ale tady u mne je jen -15.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    no vecer rehtali a sli dovnitr celkem ochotne tak zas takove tyrani to pro ne nebude :)))
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    K nam se zacali sjizdet kone na nove boxove ustajeni. No reknu vam, kdyz uz jsme v te diskuzi o "konich z jineho uhlu pohledu" , nic moc. Kdyz jsem videla, jak se tam ti kone toci dokola, ozdibavaji se jen skrz malinkou skviru v mrizich, bylo mi jich lito. I kdyz ti co jsou na pastevku asi maji krusne mrazive noci.. :)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: co by utikali, ale je skoro minus dvacet, tak jsme je v ramci zacviku na mimoradne udalosti zkusili na noc zaboxovat, navic mel prijet kovar...ale rano zamrzl
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: TO vam utikaji, ze je musite na noc zavirat?
    GIO
    GIO --- ---
    my jsme byli nuceni ponictvo na noc zastrcit do boxu a nenesou to teda moc libe, ryze venkovni tvorove..uz aby se oteplilo,prijde mi, ze boxy je stresuji vic nez -20:)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    haha, jsem to zakříkla... dneska Nedouš "vyváděl" v lese... byl takovej celej divnej, prudivej... přemýšlím, jestli je to počasím (žene se docela slušná bouře), nebo jestli se něco dělo (jestli třeba slezly z hor pumy - z lesa zmizely totiž srnky)... kdo ví... možná to počasí, pže se furt chtěl cpát - ne, že by nebyl normálně orientovanej na žrádlo, ale dneska dělal jak kdyby ho pustili z koncentráku....
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: to zname, mame ty poniky ani ne ctrnact dni a kobylka uz zarli slusne))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    asi je to nudný, ale letos mám s koněm takovou pohodu.... jezdíme si na výlety po lese, zvládáme všechnu zvěř (dneska na nás na cestě čumělo stádo srnek, než se konečně odkýblovaly do lesa), i lidi (auto nečekaně na lesní křižovatce za vraty, posléze bába s holí za zatáčkou), i terén (v pondělí zapršelo, takže se udělala horní kluzká vrstva jílu - ale tím pádem není vidět, kde je hluboké bahno od předchozích bouří a kde je jen ta vrstvička)...

a dokonce můj laxouš na mě žárlí... jsem seznamovala dceřinu kamarádku s novou kobčou (QH, 14 let, zachráněná z aukce, ve stájích je nová, a je to ten útulkáč, který je velmi plachý a nedomazlený a kamarádka je taková ta puberťačka, co potřebuje koně na objímání a česání a hraní víc než na nějaké závodění a skákání, tak jsem si říkala, že by se holky k sobě hodily - a samozřejmě jsem na seznamování dohlížela a Nedovi se zdálo, že tomu cizímu koni věnuju moc pozornosti a dělal na ní ksichty.... a pořád se ohlížel a nastavoval, a samozřejmě když kobča dostala dobrotku, tak on musel taky, jinak řehtal a připomínal se :-))
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: jj to rozhodne. na nas je to odhalit)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    se psama zkušenost nemám a vím, že mě irituje, když se lidi chovají ke kozám jako ke psům (např. tady lidi na psy tleskají, když je chtějí přivolat - já kozy tleskáním vyháním ze stodoly, od krmiva pro koně a podobně), navíc kozy se plaší při nečekaných hlucích.

Nicméně nejdůležitější z toho, co Sirril píše, mi přijde, že je třeba si uvědomit, že tu pochvalu určuje zvíře. Jinak chválím, když Ned něco zvládne na jízdárně (tam může být poměrně "hlučná" pochvala - ať hlasová, nebo poplácání - mmch plácání koní mi přijde nepřirozené, ale Ned je na to zvyklý od chlapů a rozumí tomu líp než jemným pochvalám a právě mi přijde, že to "vyžaduje") a jinak když třeba zvládne nějakého bubáka (projít pod strání v které pracují neviditelní hluční lesní dělníci) - to mu třeba jen položím ruku na kohoutek / krk a pohladím a řeknu mu, že je fakt dobrej :-))

A mezidruhově teda zkušenosti přenáším - koně, kozy, děti, manžel - a dost mi to funguje :-))
    GIO
    GIO --- ---
    ..a treba ta pochvala "revem" to by pro moji dogu bylo spis na prikrceni, nema to moc rada)) te je nejvic prijemne kdyz ji mlcky pohladim, a je to jenom pro ni, neni u toho nikdo jiny,a ni pes, ani kocka ani clovek.)) neni ani moc placaci a tak.. proste takova krehule.. navic krik je pro ne spis trest, kdyz se se psem rvou, tak jsem driv zarvala, bo deti, tka je clovek nemuze furt zabavovat kazdeho zvlast, aby je odlakal od zabavy, ale nakonec jsem to vyresila klicema. hazim je po nich.)))
    a nikdy jsem je nejak vyznamne netrefila, spis spadly mezi ne, a fakt jen parkrat. ted staci zachrastit v kapse.)) i kdyz nejlepsi je, kdyz si jich nevsimam, to je to prestane bavit, ale nemivam vzdycky tolik trpelivosti, obzvlast kdyz se pri tom chystaji porazit nejake dite a pod.. no proste psi puberta uz by mohla skoncit))
    GIO
    GIO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: dovolim si tyto druhy nesrovnavat. prijde mi to diametralne odlisne prostredi...jak pristupem tak schopnostmi jednotlivych zivocisnych druhu..ono to zdanlive muze vypadat podobne,a le myslim, ze to tak jen vypada, a spolecne jsou fakt jen drobne zakladni veci, jinak se proste kazde to zvire chov a napriklad i uci jinak a neprijd emi to jako vhodne porovnavani..a opet jednotlivci u obou druhu mohou na kazdy druh chvaleni reagovat jinak.. neni to pouzitelne plosne ani u psu, ani u koni proste.. zkratka prace s zivymi tvory, kteri se verbalne nevyjadruji, je tak trochu loterie furt))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Ad pochvaly jeste.. ono je to krasne videt u psu. Tam si musi psovod stokrat vic uvedomit, ze motivaci a pochvalu neurcuje psovod, ale pes. Stejne tak se musi psi "naucit" vnima slovni chvalu (rovna se emoce psovoda) brat jako to nejvic nejlepsi na svete. To je i o budovani vztahu..
    A mnohdy je videt, jak pes pri uprimnem "joooo, ty jsi borec!!" roztava, a pritom jakmile na nej psovod sahne a pochvali nebo podrbe, tak je mu to v tom momente soustredeni a prace neprijemny. A spousta psovodu to nevidi, ze tim dotekem psa v tu chvili nechvalej, ze si to neuziva, byt oni si to myslej.. (zvlastni je ze jde i o psy kteri jsou jibak velmi mazlivy, ale proste pri te "praci" jim najednou kontakt nevyhovuje - moz a je rusi?) ...
    A dalsi vec, zpusob chvaleni hlasem - moji psi nejvic oceni, kdyz na ne vylozene zarvu "JOOOOO! Borec jsi, super!!!" a je to az skoro agresivni a velmi energicka pochvala, to pak slasti temer explodujou :D ale udelat to jinym psum, tak maj trauma. Proste pes si rika..
    No a do tretice, situace ve ktere chvalim. Ve vysoko-drivovych situacich si muzu dovolit pochvalit psy takovouhle explozi, naopak je to zadouci. Pri extremne kljdovych a soustredenych aktivitach by to bylo tezce kontraproduvni a proste musi prijit tiche "dobre" ...
    A plati to nejen u psu, ale u koni. Spring treba na parkuru miloval vyrazne energicke poplacani po krku a i se u nej veselil. Naopak pri drezure stacilo dvema prsty pohladit po hrive, coz melo spis uvolnujici efekt, a jede se dal...
    Pardon za vybuch myslenek :D
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: nene privazala kolem krku za nohy.)) tak znelo zadani!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: opicka zaznamenana a tos ji tam prispendlila?
    GIO
    GIO --- ---
    a vsimli jste si Agátiny "opičky krku"? sice ty pohadky trochu mota a koni rika Maximus, ale jinak je to samozrejme Pipi.))
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: moc nechce zatim, mates nemates, je ji to neprijemne, ale pomalu zvetsujeme kruhy:))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no tak to je urcite, ta pani je teda odmala nemela, kobylu koupila az loni, ale visco, hlavni je, ze nemaji blbou zkusenost s detma a timpadem na ne neutoci (a vubec s lidma, on pry se zamlada trochu bal machani nad hrbetem, ale byl desenzitivovan ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam