• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Pokud špatně přibírá, tak to taky může být tím, že se propadá v žebříčku a dostatečně se nenažere (nebo nemá klid), stejně tak to honění ostatními může být prostě součástí změny hierarchie. Což se stává koním stárnoucím anebo oslabeným. Jak je složeno stádo? Věkově, pohlaví a tak? Teď taky řešej jarní říje a hrabe jim. Bez znalosti konkrétní situace těžko říct.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    SUFFOCATE: Já tohle teda nikdy nezažila. Aby někoho vyhnali jen proto, že je slabej. Může to být součástí problému, ale imho to nebude jedinej důvod.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    A proc to ti kone delaji? Jsou spolu ve stade temer dva roky. Zadny problem nebyl. Maji kone tendenci odhanet slabe kusy, protoze je to pro ne prirozene? Neco jako ze ve volne prirode by je takovy jedinec brzdil, byl by moc pomaly.. nebo by lakal predatory..?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Jestli ma nejakej dlouhodobejsi problem, tak uz ji treba nezbejva sila na prosazovani se ve stade, touz jsem v zivote taky zazila. Takze treba jestli ji neco je a pak se uzdravi a bude mit silu, tak uz to problem nebude (takhle o je u slepic treba :) Jestli tam ma nejakyho kone kamarada, tak by mozna stalo za to ji dat dohromady s nim a oddelit od zbytku agresoru.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SUFFOCATE: to se neda takhle zdalky rict,. nerealne to asi neni, ale mozna nebude moct byt v puvodnim stade, treba bude spokojenejsi s par slabsimi kusy v oddelenem stade... jinak spatne krmitelny QH mi zni jako ze tam nejaky problem byt muze, to byvaji vetsinou burti. At se majitel podiva na zdravotni stav a uvidite.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Ráda bych se Vás zeptala na názor.. stalo to to tady už podruhé. Poprvé asi před dvěma lety. Stádo včera vyhnalo kobylu (shodou okolností tu mou oblíbenkyni). Neviděla jsem to, ale pravděpodobně to proběhlo podobně jako minule. Minule to byla stará kobyla, řekla bych, že byla na nejnižším stupni v hierarchii. Někteří koně ze stáda jí honili, kopali do ní, nakonec ji vykopli z ohrady. Zjistilo se, že kobyla byla nemocná. Nepamatuji si, co jí bylo, ale dostávala se z toho rok. Do stáda se nevrátila. Je pravděpodobné, že takhle kobyla, co se jí to stalo teď, je taky nemocná? Není na ní nic vidět, jen je pravda, že strašně špatně přibírá. Neustále jí lezou žebra, i když je přikrmovaná a moc v zápřahu teda není. Krve se odebraly, bude se to dál řešit. Jen by mě zajímal Váš názor.. myslíte si, že by se pak případně do stáda mohla vrátit, nebo je to nereálné? Je to osmitelá QH, rozhodně neobsazuje nějakou vyšší pozici v hierarchii stáda, ale zároveň bych neřekla, že je úplně dole. Oproti té minulé si tahle dokázala i "dupnout", když jí někdo chtěl vyhnat od žrádla apod.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a pravidelně převažovat a radovat se z dobré jateční váhy :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jo, orálně... upřímně - moje kozy nebyly odčervovaný cca dva roky a moc to neřeším - jsou dospělé, zdravé - teď byly rok a půl buďto těhotné, kojící nebo dojící, takže to jsem jim nic nedávala. Teď s tím vetka přišla, tak jsme je odčervily - ale beru to spíš jako formální záležitost.
    Podobně u Nedouše - testy má negativní, takže odčervujeme 1-2x ročně pro formu (a pro potvory, které se testama nezjistí) - je mu osmnáct, ta pravděpodobnost, že něco má, je poměrně nízká....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nikdy a do žádných! Nedávat jméno! TO!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Nikdy se nezamilovavat do cizich koni! :)) Ono i do tech vlastnich je tezky, jak je videt.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: musi to byt tezke. Ja mam srovnani jen se psem a tusim jak to boli..
    my ted bydlime na statku u koni a budeme se koncem dubna stehovat a uz ted je mi smutno, ze nebudeme u koni. Hlavne kvuli dceri, bude mit rok a jsem rada, ze je v uzkem kontaktu se zviraty a nemusi na ne jen koukat z dalky pred ohradnik. No a i kvuli sobe. Oblibila jsem si tu jednu kobylu a bude mi chybet. :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ach jo. Vypadla tu na mne Solinka.

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE navic se tam muzou nektery mikroorganismy tim odcervenim i pozabijet... tak jestli mate nejake specialni kapsle, ktere bachorem projdou, treba?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: pockej pockej, odcervujete kozy oralne? my teda prezvykavce odcervujeme jen injekcne, pac pres ten bachor moc ucinnej latek neprojde, vsechno se tam nastipe... tak nevim, jestli v americe maj jiny bachory ale zni to podezrele :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no... nevím, jestli rády... spíš jsem jediný stálý člověk v jejich životě... navíc člověk, který je bere na procházky, na pastvu, vyčesává jim kašmír, drbe je - a nosí jím granulky a zrní :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ale, maji te rady :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak coby lovná zvěř neječí v situacích, kdy ječíme my (bolest a podobně) - spíš "prudí"... buďto se svolávají, nebo protestují (např. vézt kozu v autě je zážitek). Nebo na sebe upozorňují (to občas dělá vedlejší hňupík, když chce s námi na procházku - to je takové tiché tázavé pomektávání).

Tohle ječení byla imho stížnost na vetku... možná mě i volaly, abych se šla taky schovat, než mě zlá vetka ďobne do ramene a do huby mi nacpe nějaký humus (odčervení)....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Predpokladam, ze meci, kdyz maji stresik?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... když jsme šly očkovat sousední kozy, tak pořád na mě ze svého chlívku ječely, ačkoliv JIM se už nic nedělo :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem dneska vytáhla kozenky z chlívku a výběhu, přijela vetka je naočkovat - a šup, kozy byly zpět v chlívku :-)).... zajímavý, že si vetku pamatujou, ačkoliv je očkovala naposledy před rokem... pak teda v létě operovala kůzle, ale jinak to fakt není osoba, co by je nějak pravidelně týrala....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam