• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: cestina je v tom trochu slozita, spousta terminu jak z narodniho obrozeni, v anglictine ma hodne biologickych terminu ten mezinarodni latinsky nebo recky zaklad, tak je to trochu lehci
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ne v pohode, s tim maji problem aj cesi, to je spis odborne-terminologicky problem :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: uáááááá..... já se přiznám, že po těch letech začínám mít s češtinou problém - zvlášť u věcí, o kterých se běžně nebavíme doma a / nebo které jsem se naučila až v angličtině (v podstatě veškerá koňská terminologie).... tuhle jsem dlouze přemýšlela, co to kovář zastříhával kozám - že to nejsou drápy, to jsem věděla, ale jinak totální okno....

Takže děkuji a prosím pruďte mě, pokud se vyjadřuju jako Tatar.....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: linani, prosim, linani :))) pelichaj ptaci
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás taky pelichání koncem února.... ale pak to přestalo, byla kosa - a teď mi přijde, že jedeme druhé kolo.... a kozy vypadají jak vypelichaný koberce...
    PES
    PES --- ---
    Tady (na koních, které vidívám) to naplno začalo až teď... Z hucula po kilech... Vobluďák nešel ani pořádně vyčistit, každým přejetím čištěním se uvolnila další dávka... A jak to musí svědět a kousat, to blaho při podrbání :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: uz v unoru....
    PES
    PES --- ---
    A chlupy začaly padat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: jezdím bez uzdy, mám koženou ohlávku (žádný hackamore). Kůň je více méně "neck reined" - reaguje na pohyb otěží po krku, takže o to je to jednodušší.

To více méně je proto, že "doma" mu dávají stíhlo, což s neck rein koně poněkud mate (když přetáhnu otěže přes krk moc doleva, tak se napne pravá otěž a vlastně se mu uzda v hubě přesune doprava a bude mít tlak na levou stranu huby - tj. otěže mu říkají zatočit doleva a uzda ho tlačí doprava) - v tomhle jsou ty zatracované páky lepší - jenomže páku nelze dát do ruky turistovi...

Nicméně jsem zjistila, že kůň nemá problém s přechody mezi neck reining a direct reining, takže to prohazuju.... když jsme na trailu a prostě jdeme více méně rovně a akorát na rozcestí se potřebujeme domluvit, jestli zatáčíme doprava nebo doleva, tak držím otěže jen pod uzlem jednou rukou a jedeme podle krku. Když jsme na jízdárně a potřebuju trošku přesnější kontrolu, tak otěže nesvazuju a jezdím s oběma rukama. Ale jde to i rychleji, pokud je problém na trailu (strašidlo, sesuv půdy, proti koně nebo potřeba projet nějakým úzkým prostorem), tak prostě vezmu koně oběma rukama a on už ví, že má dávat pozor.

Jezdím většinou ve westernovém sedle - bez sedla na Neda nemůžu vůbec, má šíleně vystouplý kohoutek - jako v nouzi to pět minut vydržím (a tuhle jsem na něj jen tak vlezla - měl čerstvý koňský kousanec na rameni přesně v místě, kde by byla hrana bare back pad, tak jsem na něj nechtěla nic dávat), ale v principu to moc nedělám. Bare back pad používám na takové to když mám jen dvacet minut - ale s mojí váhou se to snažím nedělat často. Nicméně si myslím, že je dobrý, když kůň zjistí, že na něj člověk může vlízt i bez sedla - Ned se ten první rok hodně divil - a přitom jsou situace, kdy se to může hodit (viz. kůň s povrchovým nezávažným zraněním na blbém místě - v místě sedla nebo obřišáku).

Podobně si myslím, že je dobré občas na koni vyjet jen s jednou otěží (kůň s ohlávkou a vodítkem) - opět nedělám to často a jezdíme tak jen po stájích - ale mít to vyzkoušené. Vodítko mám tak dlouhé, aby šlo zavázat kolem a udělat z něj otěže, ale prostě jen to vědomí, že bychom se bez toho obešli je fajn.

Pro mě je to cvičení v tom, že si fakt musím dávat pozor na příkazy (u Neda pomáhá to, že je neck reined - nemusím mu přehazovat vodítko přes čumák před každou otočkou - jede napůl na neck rein a napůl na direct rein) a myslím, že se i víc snažím fungovat tělem a nohama.
    Pro koně je to cvičení v trpělivosti - snášet všechno, co si bláznivý člověk vymyslí a vyzkoušet si, že i tak lze pracovat.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Parada.
    VAMPY: Mam s tim problem.
    SIRRIL_NEMESIS: Vampy nic nenzanacovala, jsi blbec.
    GIO: Svemu koni se venuji dostatecne.
    SHAMPOO: To te priste nauci.
    SHAMPOO: Vystav, potrebujem vic obrazku.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Hej a co tak treba si tady jednou povidat o tom jak pracujete vy s konma. Kdo jezdi s a bez a tak. Nejaky fotky co. At je taky videt umeni mistru. Ja si sveho tucnaka ani vystavit nemuzu, ale verim ze najdeme neco, co bude peknejsi nez sambonek a bude z toho zase mila konverzace coz. At mam kde okoukavat rady a pomoc s treninkem :)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Zis to jsem zase pichla do plynatyho bricha. Sorry jako
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: tohle je jako hezke shrnuti,ale vis, trosicku mi prijde, ze sobe nemeris stejnym metrem. ty si svuj postoj a pristup do posledniho detailu obhajis, ale jakykoliv jiny pristup hanis, a to mi neprijd e uplne na miste, tudiz se ani nedivim, ze je ti vytykano napr. to soliterni chovani zvirete, protoze je to tak trochu( no pro mne osobne taky treba docela dost) odklon od tve proklamovane predstavy o idealnim chovu koni. kapitalismus nekapitalismus, na to, ze na to bud mame nebo nemame, by se dalo svest vsechno, a vyvodit by se z toho dalo treba i krute vyusteni a to, ze kdyz na to chovat kone dle pravidel wellfare a naseho nejlepsiho svedomi a vedomi nemame, tak ho proste nechovejme, co si o tom myslis..?

potazmo, a ty sama mas pocit, ze se svemu koni venujes malo?napr kvuli tomu ze musis vydelavat na to abys ho mohla mit..?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: na tvou otazku, zda Vampy neco naznacuje, zda se? Mozna jsem blbec, ale prijde mi ze je to jasne :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ale kdyz uz se o tom bavime, je zajimave ze sveho konkretniho kone sama oznacujes za osamele zvire a nemas s tim nejmensi problem, skoro to jeste vypada ze to obhajujes...coz je trochu smutny kdyz se cela leta stavis do pozice bojovnice za dobry welfare koni
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Tak jeste jednou pro dedovtipive: ma odpoved je ne, narazim obecne na fenomen koni drzenych soliterne (treba i ve stajich, kde maji vice koni a nedavaji je do stada ale rozdeluji vybehy na nudle ruznych tvaru a velikosti aby kazdy kun mohl byt sam ve sve nudli).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Hej, moje otazka! Kdybych na ni jen dostala odpoved, ach!
    Ale samozrejme jeste muzeme rozjet zvlast debatu o uzdeni.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Odpovidala jsem na toto

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Ne, at nejsem jen zla. Na co presne tam teda vampy odpovida, ze je to tak hezka odpoved?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "nicmene funguje jen na blbce"
    Je super, ze se lidi sami radi do prislusnych skatulek. Muck!
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    VAMPY: na mobilu mi nejde dat plus, tak aspon takhle.. me to prijde jako moc pekna odpoved.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "Muzu dostat odpoved jen na A, protoze B se toho netyka?"
    "Eh, C!"
    To uz je jak v politice, clovek polozi otazku a pak posloucha nejaky divny reci, jak se z toho dotazovany snazi vykroutit.

VAMPY: Ja se podvedomne necejtim nijak, protoze vim, ze pro svyho kone delam maximum. Tohleto podsouvani viny je zajimava taktika, nicmene funguje jen na blbce, obavam se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam