• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Jednicku za odvahu :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tak to jsem ráda, že nejsem jedinej negramot.... tuhle jsi tu psala něco jako že se koza prskala? To jsem v životě neslyšela.... :-)) A novinkou pro mě byl i hňup - to jsem znala jen v hanlivém významu o člověku - kde by mě napadlo, že je to kastrovaný kozel :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak k tomu videu od Nyemi - já na Nedovi bez sedla fakt jezdit nemůžu - ale bare back mám vybraný tak, že je poměrně pevný, takže mě netlačí jeho páteř a jeho (doufám) netlačí moje sedací kosti - určitě bych vybírala tak, aby byl spíš pevný, než měkký - protože měkké materiály se imho "prosednou".
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: tak já si myslím, že pad je dobrej pro jezdce - trénuješ opravdu něco jinýho než v sedle, ale imho hlavně na sobě - cítíš líp, jak kůň chodí a nemáš oporu ve třmenech, takže to musíš hodně udržet ostatníma svalama..... Pro koně za mě jednoznačně sedlo (padnoucí, pochopitelně).
    Já ten pad používám když se mi nechce sedlat, nebo nemám moc času a vím že tak akorát dvakrát objedeme stáje, nebo když prší a nechci mít promáchaný těžký kožený sedlo (mám ho jen v takové skříňce v přístřešku - když ho chci usušit, tak ho musím vzít domů - a i tak mi tam přes zimu sedla pravidelně chytají plísně)...
    Pak ho používám když vodím na Nedoušovi haranty. Mám dobrý pad, s poutkem a s neklouzavou úpravou, takže imho lepší než kluzké sedlo (u kterého bych musela na každého haranta předělávat třmeny, aby plnilo svou funkci - plus je to dospělé sedlo a ty třmeny zase tolik zkrátit nejdou).
    Plus pad jsem pořídila, když jsem si pronajímala kobylu - s tím, že sedlo pořízovat nemá cenu, protože mi nemusí sedět na dalšího koně, zatímco ten bare back pad hodím na kohokoliv.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: A co za to dostal?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hele co na mne vypadlo z fb! Je to dost dobry!

KoněČesky - překlady článků a videí
    http://www.konecesky.cz/index.php?kat=37&id=104
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Jo jo terminologie... slovo trus jsem v diplomkach ve spojeni se savci cetla jiz mnohokrat.kazdopadne prim drzi student,ktery do diplomove prace napsal,ze nejlepsi prevenci proti strevnim parazitum u koni je pravidelne a caste odklizeni koblizku ;)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: ja se srovnavala treba s tim ze prase neriji, ale bouka. To je taky slovo panecku
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hej to ke super. Ja porad premyslim nad padem na treninky. Zda me to zlepsi sed, ale bojim se abych kobyle nehuntovala moc zada. Je v tom velky rozdil. Nikdo my na to nedokazal moc odpovedet. Znam jen lidi co jsou zastanci sedla druhy padu a nazdar. Nikdo mi nerekne co a jak.
    Jinak ja ted ucim sebe i kobylu bez udidla. Mela praskly zub a ja se bojim ji uz do papule cokoliv vrazit. Jako suneme se pomalu, ale delame pokroky :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: cestina je v tom trochu slozita, spousta terminu jak z narodniho obrozeni, v anglictine ma hodne biologickych terminu ten mezinarodni latinsky nebo recky zaklad, tak je to trochu lehci
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: neco jako ze savci nemaji trus, ten maji ptaci, anzto trus je smes vymesku ledvin (to bile na slepicinci) a strev. Coz mi pripomina, ze existuje strasne krasne slovo pro konsky bobek - SKYBAL. To slovo miluju .))))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ne v pohode, s tim maji problem aj cesi, to je spis odborne-terminologicky problem :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Mne se pelichani libi :D Je to jako kdyz slepice kladou vejce >:) Jinak pan hrebec lina uz od ty doby, co jsem ho privezla. Vubec nevim, kdy ty chlupy bere, Sol jich nikdy tolik nemela!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: uáááááá..... já se přiznám, že po těch letech začínám mít s češtinou problém - zvlášť u věcí, o kterých se běžně nebavíme doma a / nebo které jsem se naučila až v angličtině (v podstatě veškerá koňská terminologie).... tuhle jsem dlouze přemýšlela, co to kovář zastříhával kozám - že to nejsou drápy, to jsem věděla, ale jinak totální okno....

Takže děkuji a prosím pruďte mě, pokud se vyjadřuju jako Tatar.....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: linani, prosim, linani :))) pelichaj ptaci
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás taky pelichání koncem února.... ale pak to přestalo, byla kosa - a teď mi přijde, že jedeme druhé kolo.... a kozy vypadají jak vypelichaný koberce...
    PES
    PES --- ---
    Tady (na koních, které vidívám) to naplno začalo až teď... Z hucula po kilech... Vobluďák nešel ani pořádně vyčistit, každým přejetím čištěním se uvolnila další dávka... A jak to musí svědět a kousat, to blaho při podrbání :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: uz v unoru....
    PES
    PES --- ---
    A chlupy začaly padat...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: jezdím bez uzdy, mám koženou ohlávku (žádný hackamore). Kůň je více méně "neck reined" - reaguje na pohyb otěží po krku, takže o to je to jednodušší.

To více méně je proto, že "doma" mu dávají stíhlo, což s neck rein koně poněkud mate (když přetáhnu otěže přes krk moc doleva, tak se napne pravá otěž a vlastně se mu uzda v hubě přesune doprava a bude mít tlak na levou stranu huby - tj. otěže mu říkají zatočit doleva a uzda ho tlačí doprava) - v tomhle jsou ty zatracované páky lepší - jenomže páku nelze dát do ruky turistovi...

Nicméně jsem zjistila, že kůň nemá problém s přechody mezi neck reining a direct reining, takže to prohazuju.... když jsme na trailu a prostě jdeme více méně rovně a akorát na rozcestí se potřebujeme domluvit, jestli zatáčíme doprava nebo doleva, tak držím otěže jen pod uzlem jednou rukou a jedeme podle krku. Když jsme na jízdárně a potřebuju trošku přesnější kontrolu, tak otěže nesvazuju a jezdím s oběma rukama. Ale jde to i rychleji, pokud je problém na trailu (strašidlo, sesuv půdy, proti koně nebo potřeba projet nějakým úzkým prostorem), tak prostě vezmu koně oběma rukama a on už ví, že má dávat pozor.

Jezdím většinou ve westernovém sedle - bez sedla na Neda nemůžu vůbec, má šíleně vystouplý kohoutek - jako v nouzi to pět minut vydržím (a tuhle jsem na něj jen tak vlezla - měl čerstvý koňský kousanec na rameni přesně v místě, kde by byla hrana bare back pad, tak jsem na něj nechtěla nic dávat), ale v principu to moc nedělám. Bare back pad používám na takové to když mám jen dvacet minut - ale s mojí váhou se to snažím nedělat často. Nicméně si myslím, že je dobrý, když kůň zjistí, že na něj člověk může vlízt i bez sedla - Ned se ten první rok hodně divil - a přitom jsou situace, kdy se to může hodit (viz. kůň s povrchovým nezávažným zraněním na blbém místě - v místě sedla nebo obřišáku).

Podobně si myslím, že je dobré občas na koni vyjet jen s jednou otěží (kůň s ohlávkou a vodítkem) - opět nedělám to často a jezdíme tak jen po stájích - ale mít to vyzkoušené. Vodítko mám tak dlouhé, aby šlo zavázat kolem a udělat z něj otěže, ale prostě jen to vědomí, že bychom se bez toho obešli je fajn.

Pro mě je to cvičení v tom, že si fakt musím dávat pozor na příkazy (u Neda pomáhá to, že je neck reined - nemusím mu přehazovat vodítko přes čumák před každou otočkou - jede napůl na neck rein a napůl na direct rein) a myslím, že se i víc snažím fungovat tělem a nohama.
    Pro koně je to cvičení v trpělivosti - snášet všechno, co si bláznivý člověk vymyslí a vyzkoušet si, že i tak lze pracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam