• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    NYEMI: takhle nejak to vypada u nas doma s deseti mesicni holcickou. :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Haha to presne vystihuje situaci :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tema zuzlani mi neda spat, tak jsem udelala tematickej obrazek!

GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: to spis viselo nekde pobliz jejiho dosahu.)) ona ji moc nenosila jeste.) je to takova ohlavkova lady)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Nesmis psat za jizdy! :))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: imho ta uzdecka nekde visela u jeji huby :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    GIO: To mu ale musel rozzvykat jinej kun ne? Jak by si jinak kun rozzvykal licnice tyjojo :O
    GIO
    GIO --- ---
    VAMPY: vzhledem k tomu, ze jsme dostali kobylu s uzdeckou, ktera ma rozzvykane licnice, tak se mi zuzlani voditka libi o to mene.) presne jak rikas.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Mimochodem kun kteryho znam a kterej napred zacal zuzlat voditko a pak zacal hryzat oteze a kousat do lidi a pak dokonce i vyhazovat, to delal proto, ze se na nem vozili deti, ktery se mu na hrbete ruzne mleli, obcas vykrikovali a jeho to sralo.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Otazka je proc to zuzla. Jestli je to nejaka stereotypie z duvodu kterej porad trva, muze se nevinne a roztomile vypadajici zuzlani voditka vyvinout do patologie obrich rozmeru. Pres prehryzavani a drzeni, vytrhavani otezi, vyskubavani voditka a utikani, po skubani hlavou az po kousani a utoceni. Porad je to mladej kun, kterej to muze prestat delat,ale muze si to takhle krasne “zdokonalit”. Znam kone ktery prave zacali zuzlat voditka a pak zacali rozkousavat oteze, kousat do lidi...ale vzdy zalezi na tom proc to to zvire dela
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    LIENEN: Pardon za překlepy.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Však si dělej co chceš. :-) já to nesnáším, zvlášť proto, že to snadno sklouzne v to, že je u toho kůň mimo a nevnímá. Stejně tak bych nikdy neobsedala koně který u toho má hlavu v kýblu. Každý máme nějaké zkušenosti a hranice co nám vadí a co ne. Ale nemyslím, že by zrovna zákaz žužlání měl lodstatny vliv na vztah.
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: jj tohle si taky myslim, ze je dulezite. ze vylozene uplne ucelene ritualy nejsou samospasne. takze obcas za to schovam svou lenost dovest ponicky do staje a oskrabu a obalim je cajkama pro deti rovnou venku z ohrady a po jezdeni je dokonce necham napast.) taky si myslim, ze ta pravidelnost do detailu dodrzeovana muze vest k vynucovani takoveho prubehu vzdycky, neb je to pro ne jednodussi zejo
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: ano, nemusi stat vpozoru, kdyz ma chvilku nekde pockat, ale zuzlat voditko u toho taky nemusi, zas tak strasne dlouho nikdy nikde necekaji zejo, tak co by to nemohla vydrzet. a ze ho chce zuzlat i "za jizdy", to se mi taky nelibi, protoze se nesoustredi a minimalne treba zakopne, s deckem na zadech.)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: no mi se to moc nelibi, povazuju to za zlozvyk. navic kdyz ji necham uvazanou a resim druheho kone vedle, tak se za par minut je schopna prezuzlat a tim padem odvazat. myslim, ze by mohli respektovat, ze po nich potrebujeme, aby pockali uvazani nekde nekdy

Hvezda neni zadne dite, a stresovana nebo roztekana fakt neni, jen ji to proste bavi zuzlata byla bych rada, kdyby bylo mozne se spolehnout na to, ze kdyz je uvazana, neodkraci mi jen tka po prezuzlani voditka treba do houfu deti, ktery se kolem koni vzdycky mota s nama. prestoze je k dtem velmi jemna a mirna, neni to moc bezpecne. zas tak moc toho po tech konich nechceme, tak si nemyslim, ze by ji to, ze ji naznacim, ze s emi nelibi, ze zuzla voditko, nejak vyznamne rusilo kruhy.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to druhy taky ohrozuje bezpecnost, mam voditko proto, abych byla s konem ve spojeni a ne aby on to spojeni eventualne prerusil a odesel se nekam past. Hele jasne ze kdyz jdes na nejakou streku tak ten kun nestoji porad v pozoru,ale musi te porad vnimat. Imho neni nic spatneho na tom stanovit si kdy je prace a nedelaj se hovadiny. Na hovadiny maj vybeh a ostatni kone.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo, dneska jsem slezla z koně a kecala s kolegyní a Ned začal naznačovat, že se nudí a tak.... když do mě šťouchnul hlavou, tak jsem pravila, že asi chce "huggie kissie" a objala jsem ho a vlepila mu demonstrativní pusu na krku.... Ned se tvářil znechuceně (ale dal pokoj s vynucováním pozornosti) - a já skončila s hubou plnou chlupů.... si to příště asi rozmyslím, zvlᚍ v době línání :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: nicméně bych se pořád zamýšlela nad tím, kdy už je to zlozvyk a k čemu všemu může vést....

... a dále bych to nepodporovala - aby si nezvyknul, že má "nárok" žužlat vodítko "pořád".... víš, že koně si zvyknou velmi rychle na nějaká pravidla, a že si pak i ta pravidla vynucují....

... s Nedem třeba střídám místa, časy a způsoby ukončení jízdy - aby si nezvykal, že když mě odnese ke schůdkům u úvaziště, tak tím skončil.... podobně někdy třeba sesedám a kecám s lidma a zase nasednu a pak jedeme a podobně... potřebuju, aby byl flexibilní a abych neskončila s tím, že před každým úkonem musím koně "uplatit" nějakým rituálem (zažíla jsem s Foxy, která odmítala nechat na sebe sáhnout - čistit, sedlat atd. - pokud neměla hromádku sena na žraní).... takže bych se obávala i toho, aby se vodítko nestalo např. podmínkou ochoty jít na výlet...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Mne teda prijde jako velkej rozdil vrazeni do lidi a ozuzlavani voditka. To prvni treba vychazi z toho ze se to nedela, protoze to ohrozuje okoli, to druhy je zabava.

LIENEN: To zni strasne krute. Copak muzu zvireti zakazt zajem o okoli? A kdyz se bude soustredit jen na mne, tak nebude mit cas vnimat, co se deje kolem a bude se vseho lekat. A teda v konkretnim pripade myho hrebce se to urcite nedeje, protoze kdyz uz nastane "krizovka", uskakuje/uhyba vzdycky ode mne, i kdyz to voditko zuzla.

Prijde mi jako velka neduvera vuci tomu koni pozadovani neustaly pozornosti. Kdyz jdeme na prochazku (treba tech sedum kilaku!), tak chci, abysme si to oba uzili, ve zdravi a bezpeci. To znamena mit zakladni navyk zustat stat na povel, uvolnit mi cestu, kdyz mu to nakazu, vedet, kde stojim a neslapnout/nevrazit do mne... Co nechci je porad sekyrovat kone, kterej nejde zrovna podle pravitka. Nestresovat ho jeste vic, kdyz se treba neceho lekne a udela prudkej pohyb, pomahat mu proste pochopit, jak to funguje a neodbyvat ho s tim "protoze jsem rekla!".
    Zatim jsem timhle zpusobem teda vychovala jen jednoho kone, a to pouto, co z toho vzniklo mluvilo samo za sebe. Dam vedet za rok, jestli to s hrebcem jde stejne :))

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LIENEN: jo to je druha vec. ja to mam dane tak, ze kdyz se pracuje, jde se s clovekem, tak se nezere, neozuzlava, nevrazi do lidi, neslape do nich atd. no nekdy je to celozivotni challenge :D proste zuzlani voditka me nebere
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam