NYEMI: proto si držím tuhle trenérku - ona je taková laxouška, má svých starostí dost (doma tři puberťáky) - takže občas jí uhnat je problém - ale přijde mi, že koním rozumí a že "vidí" - nechá mě předvést s čím je problém a pak se snaží rozklíčovat, kde udělali soudruzi z NDR chybu.... A někdy jde a zkusí to sama, aby viděla, na co kůň reaguje a na co ne.
Používám jí hodně na to, aby mi řekla, proč kůň něco dělá či nedělá - je to proto, že to neumí či nechápe, je to proto, že je tam nějaká mechanická překážka (Ned je třeba na pravou stranu tužší), nebo proto, že na to jdu blbě... a nebo jestli je to proto, že kůň se rozhodl, že ne (když mi letos Ned přijel, tak zkoušel prudit, že nebude dělat věci, do kterých se mu nechce :-) - půl roku jezdil jen "dopředu a rovně" na trailech a jezdil jako vůdčí kůň, tj. jezdil svojí rychlostí a přizpůsobovali se ti ostatní - takže najednou úkony že když jde na vodítku, tak se chodí mou rychlostí a že občas se běhá dokolečka na kruhovce a couvá se a dělají se úkroky a překroky a jemná práce, považoval za křivdu :-)
V něčem mám taky výhodu těch stájí - často se člověk přinachomýtne k cizímu tréninku a může si prohlídnout a naposlouchat, jak to dělají ostatní naživo... a není to přefiltrovaný YT (kam lidi dávají jen věci dořešené), ale je to všechno - good, bad and ugly....