• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Byl na Veterině - projeli sonem, vzali stříkačkou... Tak snad v profi zařízení udělali profi diagnózu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no doufejte, že je to "jen" ten zánět.... u nás se prodává krmení pro seniory, které má asi kousek té melasy, koně se po tom můžou utlouct. Právě ta varianta s melasou je trochu lepivá, takže se z ní nedá prášek "odfouknout".... Ale je pravda, že Ned by sežral všechno :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jo, jsem optimista, přece jen je lepší léčit 'jen zanícený otok' než něco vážnějšího... Snad jen vymyslet čím mu to ochutit, aby to zblajznul. Snad trochu melasy nebo tak něco.
    To kobyly okolo (shirka, mlaďoška) se tlačily okolo, že by to za něj sežraly ve vteřině...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a abych byla zase "optimista" trochu já, tak Cowboy, který měl oteklý přirození, má Cushinga. To už je druhej kůň, u kterýho se to začalo projevovat takhle. K tomu si teda uhnal tu laminitidu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: bohužel, stín nemáme.... máme co si kdo pro koně vybuduje...tím, že přes zimu není nijak extrémně hnusně, tak vlastně ta potřeba mít boxy nebo uzavřené stodoly je v podstatě nulová (seno je pod přístřeškem)... ale za chvíli jedu, tak to obhlídnu....

LIENEN: u nás takhle začala u jiného koně brutus laminitida, takže.... prostě divnej kůň by se imho měl nějak opečovávat... já můžu udělat maximálně to, že přijdu pozorovat a budu se případně snažit prudit majitelku, uf....
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    CAROLIAN: Přesně tahle začala u mého hucula fatální kolika. Rozhodně bych byla v pozoru. Stejnými stavy "divnosti" se u nás projevuje jedna kobyla co trpí na záněty dělohy. Těch důvodů může být spousta, ale nepodceňovala bych to.

A kadit prý kůň může ještě hodiny po začátku problému ve střevech, prostě vylučuje to je za tím problémem.
    PES
    PES --- ---
    Ten 22 lety Vobludak je horsi nez maly dite... Nacpat do nej leky - krmit z ruky, aby to milostive dozral (no asi by to chtelo trochu melasy, ten prasek je pry trochu horky)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    BRrr, jakmile by mi kun nezral, tak mam hysterak. Drzim palce koni i tobe!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: mozna je horko i v tom stinu a ona uz to nedava. nemate tam moznost toho kone pres poledne zavrit do chladu a stinu? treba by ji pomohlo kdyby si trochu odpocinula. moje baba to horko taky nedava, ale ja mam chladnou stodolu k dispozici no
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    houbou jí zítra vzít můžu.... vodu máme (z potoka), Neda asi osprchuju (když má být takový vedro), snažím se vybavit si, jestli tam mají islanďáci stín... Ned má veliký strom a má přístřešek sám pro sebe... poníci mají přístřešek tak na jednoho menšího koně a vzadu za výběhem stromy, tak mrknu, jestli jim tam stíní... ještě jim můžu vyměnit / natočit čerstvou vodu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: pravdu díš, není to můj kůň... :-( moc toho pro ní udělat nemůžu, maximálně vzburcovat paničku....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: nebo proste jen jeji imunita s necim bojuje, s nejakou infekci, a tohorko ji teba nepridava. obecne horko je pro kone daleko horsi nez chlad, zatimco zahrat se umi efektivne, sami se neochladi a maj pomerne dost velkou hmotu k malemu povrchu tela, takze se nestihaji ochlazovat
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: kdyz si ten kun jen lehne a neprojevuje ty bolestive stereotypu, je to spis unava, skleslost a slabost
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no klíšťat máme čtyři prdele :-( Tuhle jsem jich Nedovi z čumáku sklepla sedm...

PES: nestraš...

... každopádně ráno tam půjdu za Nedem, tak jí můžu překontrolovat... zítra má být pětatřicet, to tam všichni padneme...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no muze byt i prehrata, treba to neni zadna infekce. po cem koukat... zmerit teplotu v konecniku, kouknout jak dycha, jestli vypada,z e je ji horko, ochladit vodou (asi ji tam moc nemate ale hlavne bricho, krk houbou), ale jestli to nenni tvuj kun, neplet se do toho, abys pak nemela problemy

kdyby mela akutni bolesti tak ma ty kolikove stavy - valeni, kopani po brise, ohrnovani horniho pysku, ohlizeni se po brise atak. ty bolesti nemusi byt jenn od strev, tohle signalizuje jakekoliv bolesti v telni dutine
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: večerní služba hlásila, že žere - i mi poslal fotku.... ale ráno tam půjdu na obhlídku... po čem mám koukat? Majitelka je v práci... odbyla to tím, že je jí asi horko...

nezdálo se mi, že by měla bolesti... působila "trochu unaveně" - spíš ve srovnání s tím, jaká je normálně než že by to bylo zvláštní chování. To povalování na kruhovce by mi samo taky nepřišlo až tak divné, ale u ní to je mimo obvyklý vzorec chování...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Lehanim (ale spis valenim a vstavanim a lehanim dokola) se hlasi o slovo brichabol a kolika :-(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jinak, kolika je bolestivy syndrom, ne jen jedno onenmocneni. kone muzou mit koliku a normalne kadit, ale je dobre, ze se streva hybou. muze mit nejakou horecku treba z klistete nebo tak neco...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to neni zatezi dcerou, ale vypada to na nejakou chorobu, nemerily jste ji treba teplotu? nechut k prijmu potravy je u koni a zejmena u koniku dost varovnej signal... proste je ji blbe
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: njn... klasika... :-)

Ale večer byl ještě divnější, šly jsme s dcerou za poničkou... Byla velmi taková... relaxovaná... neprudila... a když na ní dcera sedla, tak říkala, že je "divná"... objeli jsme kolečko (já na Nedovi) a vzali koně na trávu... Ned se šel pást, ponička začala hrabat, dcera že si chce ponice lehnout... vzali jsme jí na kruhovku (jediné místo, kde bylo volno) - a ponička si skutečně lehla... a ležela... co já vím dvacet minut. Chvilkama na boku (jednu chvíli i chrápala), chvilkama na břiše, ale prostě se nezvedla, dokud jsme jí neřekli... Ponička, která se NIKDY neválí... Pak mi došlo, že když jsme jí brali z výběhu, tak stála na konci, nežrala seno, které jim přivezli před cca dvaceti minutama. Cestou zpátky zrychleně dýchala (ale bylo vedro a islanďák) a pak tam stála nad senem, zahleděná do sebe... její synek na ní řehtal, když jsme přicházeli, pak se futroval - a ona nic... jo a cestou domů jsme jí schválně vzali přes trávu - a to taky nic - očuchala a nechala být...
    Jako při její inteligenci bych nevylučovala, že to válení se bylo objevování nového způsobu, jak se zbavit jezdce, ale zase že by byla tak fikaná a předstírala nežraní, to se mi moc věřit nechce... Tak mám o ní trochu starost (ještě mě napadá, jestli by mohla být v říji? Takhle zahleděné do sebe a roztržité byly kozy před porodem).... ale nevím... kolika snad ne, kadí bez problémů a normálně.... laminitida? Že by jí rozbolely nohy, když na ní dcera sedla? Dcera má 38 kilo... že by si pak ulevovala nohám?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam