• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Jen momentky ze soboty z výběhů

"Silná trojka" na ranním sluníčku v přístřešku...

Zbytek (kobyly) se držely výše ve svahu, kde to je méně mokré/rozšlapané a je tam pruh "hnoje", který nezamrzá a je měkký... (po tom ztuhlém se některým nechce chodit ani dolů k napáječce, takže se majitelé bojí koliky - u stáje ta bílá vlevo s maskou dala naráz tři plné kýble vody)

Spodní kruh se senem má kolem sebe trochu zpevněno, nicméně tam chodí jen koně, kteří se nějak přes to ztuhlé odváží... (a vyházená hromádka před přístřeškem (ne)utěšeně roste)...

Panorama ze sousedního výběhu (nikde ani kopyto, všichni vzadu, kde je méně rozšlapáno)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: prší.... zimní bouře, jaká nebyla leta - šílený vítr, popadané stromy, plus teda něco napršelo (v horách napadlo za den metr sněhu), plus i nám ve městě různě vypadávala elektřina.... a jak jsme v Kalifornii, tak kozy mají vlastně přístřešek, ne chlívek. Jsou "zadrátované", aby je nesežrala puma, ale nemá to moc pevných stěn, na zimu na to natahuju plachty, což s větrem není dobrá kombinace... a do toho já mám nigerijky, které mají kašmír a fakt nesmí zmoknout....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Dle predchozich popisu 'topeni se v blate' a 'ochucovani vody v napajecce srackami' bude asi spravne moznost B) ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jakoze ty jsi se byla koupat, nebo ze u vas prsi?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak je to dobrý, neuplavaly mi kozenky........
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no to si Ned myslí taky.... jenomže pak přes tu držku dostane... loni měl vykousnutej kus na rameni, takže jsem nemohla cca týden sedlat, pak měl různé škrábance po hlavě, kousanec na zadku - a skončilo to rozseknutým očním víčkem... jako na pack station si to časem srovná, ale nevím jestli to není taky tím, že tam jezdí s bossem, takže ať ostatní koně chtějí nebo ne, tak Ned jim prostě velí.... ve stájích si většinu koní taky srovná (jako Jacka nebo Cashe, nebo Cowboye), kteří se mu prostě podřídí... ale mlaďasové, navíc pokud jsou to nějací magoři (bohužel vysloužilí závodníci nejsou moc mentálně stabilní a často mají za sebou různé hrůzy - Ace je ten kůň s přeříznutým jazykem), si to nechtějí nechat líbit... jako možná, že kdyby měli prostor, tak jim Ned jednu vrazí zadníma (to jsem ho taky viděla, Stormy skončil s daktyloskopickým otiskem Nedových kopyt na zadku) a tím to skončí, ale když se takhle přiblble pošťuchují přes hrazení nebo dokonce okno, tak to imho může skončit nějakou mrzutostí - protože jdou po sobě zubama, navíc si jdou po hlavách - tj. oči atd... momentální soused Ace měl v létě rozříznutý krk - majitelka nikdy nenašla v paddocku o co by si to mohl udělat, takže podezáráme Ace....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Velikost nic neznamena ;)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: myslíš jako, že jsem měla po kotníky ve sračkách, s lopatou v ruce, v dešti, dělat selfíčka? :-))... ale možná jsem měla nafilmovat koníška, který prudil, že se mám vykašlat na vodu a jít dělat něco zábavnějšího - třeba ho pustit z paddocku na travičku

- jenomže, když jsem to před tím udělala, tak šel prudit Ace.... loni měli paddocky vedle sebe a musela jsem jim tam natáhnout ohradník, protože 150cm sedmnáctiletý Ned strkal vyzývavě hlavu Aceovi (šestiletý plňas, cca 165 - 170cm) do paddocku a tento ho kousal... tak letos mají paddocky jinde, ale Ned Ace při špacíru po stájích objevil a začal se mu cpát do okna přístřešku a děsně si nadávali - a když jsem Neda odehnala, tak šel provokovat Toopera - ta potvora je v kohoutku vyšší než já (170+), nějaká směska možná s clydesdalem či čím.... jako když už Ned musí někoho šikanovat, proč si vybírá mladé VELKÉ koně, kteří mu dají přes držku?
    (na druhou stranu, před dvěma dny jsem ho našla, jak žere Jackovi snídani... chudák Jack stál v koutě přístřešku a stydlivě si ukrádal svého sena, zatímco Ned měl hlavu skrz hrazení u něj a vesele se cpal... jsem se musela jít pak Jackovi omluvit s pamlskama, bylo mi ho líto)

No prostě ve stájích bohužel, toho svého blbce pouštět nemůžu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja bych doplnila o "pics or it didn't happen"!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ma. Je ted na hacka a je na tom milounce lina a takhle z ni sala nadseni po praci :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a jinak jsem chtěla pro zvednutí morálu vyhlásit soutěž o zlatou rezavou lešenářkou trubku.
    Pravidla jsou prostá - pokud se vám podaří obzvláště vypečený kousek v oblasti koňského welfare či tréninku, smíte předložit tento počin tady k posouzení... dle zásluh budou udělovány jednotlivé truby (body) a kdo jich získá do konce roku nejvíc, vyhraje rezavou lešenářskou trubku.

A protože mám samozřejmě zištné úmysly, tak se rovnou hlásím do soutěže:
    dneska jsem při vykutávání lepkavého koňského bahýnka (takový ten stoletý napůl rozložený hnůj, co má konzistenci, která vás zuje nejen z holin, ale i z ponožek), hodila jednu celou dávku do Nedovy napáječky....

Upozorňuju, že má cca 500l vanu... takže v šíleném slejváku jsem kýblovala ven 500 litrů a snažila se je vylívat tak, aby to neteklo zpět do paddocku, a pak jsem musela vybrat humus na dně a zase napustit... ňamka...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: vidím, že to tlustoponcl má těžce na háku :-))...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Tlustoponcl

VAMPY
    VAMPY --- ---
    SHAMPOO: Protoze by vyslo najevo ze existujou i jiny spokojeny kone nez ten u nyemi :)?
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Nekecat a makat! Navalit foto ke strhání a roztrhání a (na cti) utrhání!!! ;-))) (Muehehehe.)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Boze boze a tohle je duvod, proc sem nikdy nechci dat fotky sveho tlusteho spokojeneho poloponcla.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Kdyz myslis...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Me se libi jak ty mas dojem, ze kazdej jinej na mladyho kone skoci, sesviha ho nebo ja nevim co a ty jsi jedina osoba na svete co pracuje s konem ze zeme a sere se s nim. Treba dle myho se s nim vubec neseres, pac na norika sedas bez okolku v jeho trech letech (ostatni treba az v peti, pac veri, ze chladnokrevnici jsou pozdnejsi nez teplokrevnici). A ano, mam dojem, ze mlady kone oproti starsim “zkazenym” konim jsou mnohem citlivejsi, uceni jim jde rychlejs, protoze jsou proste nepopsane listy papiru. A tak zatimco tady po 14dnech prace ze zeme sednes na kun a zatlacis holeni, kun skvele ustoupi, desetiletej kun by se ti na to klidne pidne vykvajz i po tech 14 dnech mrcaseni se ze zeme, protoze proste uz ho nekdo x let jezdil blbe/jinak a tak otupel a bude mu to treba trvat dyl, nebo bude nakonec potrebovat jinou pomucku nez holen...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: No jo, on to vlastne dela sam. Ja jen zatlacim, a on jde jak robot. To neni tim, ze jsem posledni tydny stravila praci ze zeme, ja na tom nenesu vlastne zadnou zasluhu.
    Mozna misto figlu by tem konim pomohlo dat jen oraz, nebo je neokopavat.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Na mladejch konich je krasny to jak jsou jeste nezkazeny a citlivy a kdyz do nich zatlacis holeni tak pred tim tlakem fakt ustoupi...taky si pamatuju jak to na nekterych jedincich bylo paradni. Clovek se jen podival smerem kam chtel jet a kun zatocil. A pak v provozu zacali bejt otupeli a okopani a clovek musel vymejslet figly jak je vsechno preucit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam