• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CHEVALIER: To je nejaka strasne znama replika?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NYEMI: ...Kateřino...??
    PES
    PES --- ---
    Herci v sedle. Bratři Krausovi projedou Českem na koňském hřbetu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...raus-ondrej-kraus-kone-ceskem-na-konskem-hrbetu.A200902_568579_filmvideo_spm
    PES
    PES --- ---
    Dnes se tedy mazlík bál, abych ho náhodou nenechal jen ve výběhu... dokud jsem ho čistil a pak ještě oškrábal náznaky hniloby, tak byl v klidu, že jsem ještě rychle seškrábl přístřešek, také v klidu, ale že bych mohl náhodou už odejít a NEvzít ho alespoň na chvíli ven - to by byla katastrofa (pro něj, samozřejmě)...
    ...koníček neustále hlídal kam jdu a když měl pocit, že bych mohl odejít, tak se hned přidal, popř. i naznačil jak by přece hodný koníček měl jít ven. A potom na volno jako stín šel způsobně u ruky, prostě jako nejhodnější, nejmilejší ;-)
    PES
    PES --- ---
    Škoda, že na Haciendě nemám příhodné podmínky na umístění něčeho takového - má to vyřešeno automatický přepad (viz. nahoře obrácená odbočka), aktuální hladina by se případně dala měřit buď doplněním paralelního vodočtu anebo elektronicky tlakovým senzorem umístěným u dna spodní nádrže (např. na výstupní trubce před kohoutkem).
    Ještě by to chtělo asi doladit lepší přístupnost pro vnitřní čištění usazenin (možná zezadu nějaký větší odšroubovatelný přístup), ale jinak super (nezabírá tolik místa do plochy a navíc poskytuje slušný tlak do rozvodů na to pak dole napojených...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Intimity a program pro dospělé až po 22h :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Taky mam fotku kone!

PES
    PES --- ---
    CHEVALIER: No to snad ne...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: ...Vobluďák je Tvoje rodina...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dnes odpoledne (protože se nevyplnily původní černé předpovědi meteorologů) se "mazlík" opět snažil - nejdříve si mne pečlivě hlídal v přístřešku jak při vyhrnutí několika málo bobků (čistí se tam teď pečlivě), potom neustále hlídal jak po něm vybírám z kopyt kobylám a bylo vidět, že dává pozor, abych mu neodešel, ale netroufl si nějak aktivně "smlouvat" či rovnou jít k východu, že by chtěl ven...
    ...potom se tedy popásal až do doby večeře - to jsme šli k "výdejnímu okénku", kde dostal svůj dlabanec. Po jeho spořádání jsem ho už chtěl odvést zpět do výběhu, když naznačil (ano, opravdu komunikuje a je schopen slušně dát najevo a "zeptat se", zda by něco mohlo být) touhu jít se projít ještě kolem druhé strany ranče než minule (opět cílevědomá procházka bez zastavování se a bez škubání trávy, prostě se projít). Mám dojem, že si nějak dal dohromady možnost procházek a ty se mu nějak zalíbily (i když stále se musíme držet v povoleném dosahu kolem ranče - až potkám majitele, tak se zkusím domluvit i na o něco větší vycházkové oblasti, podle Vobluďákova chování se zdá, že by trochu kondičního pohybu ocenil).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, vidím to zhruba stejně, ale přesto mi to nedá - zvláště když se koníček chová tak vzorně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: snažím se nemít výčitky... prostě člověk dělá, co může - a holt třeba vydělávat peníze, případně vykydat vlastní obývák nebo nakrmit rodinu "se" taky musí udělat. Blbý je, že třeba rodině se dá vysvětlit, že počkají s večeří až nakrmím zvěř, ale zvěři to s tou rodinou nevysvětlím... A rodina si případně tu večeři udělá sama, kůň ne... Takže člověk balancuje mezi tím, co "se" udělá "samo" a co prostě MUSÍ udělat on sám.
    V tomhle je asi výhoda mít zvěř "doma", kde člověk může vyběhnout alespoň na deset minut - ale zase holt není ten komfort stájníků atd.
    PES
    PES --- ---
    "Útěkáři" se včera dostali i do TV - zatímco v Dubí na Teplicku to byla celkem spořádaná vycházka (jen bez dozoru), tak na rychlostce mezi Ostravou a Opavou se to stádo flákalo opravdu dost rozptýleně po vozovce (a na kamerových záběrech bylo vidět, že bezpečnostní ohrazení a oplocení jim naopak bránilo v případném opuštění silnice)...

Stádo koni prchlo na rychlostní silnici, v ohrožení byly desítky řidičů! - tn.cz
    https://tn.nova.cz/...ek/stado-koni-prchlo-na-rychlostni-silnici-v-ohrozeni-byly-desitky-ridicu.html
    PES
    PES --- ---
    Dnes měl chudáček koníček smůlu, i když dnes byly cesty za klienty dlouhé a i tak jsem se vrátil po 13h (však jsem také vyrážel v 5 ráno), ale s pohledem na zahradu a vyhlídkou na odvoz bio-popelnice a také deštivo v PÁ večer přišlo na sekání trávníku...
    ...tak jsem měl po předvčerejším a včerejším chování (vítání) trochu špatný pocit, že jsem ho dnes tak nějak "zanedbal".

Máte také někdy takové výčitky? ;-)))
    PES
    PES --- ---
    Dnes "miláček" předváděl, jak se ozve, když mne zaslechne (zařehtal z půlky výběhu) a když jsem na něj zavolal ať dojde k východu než si zaparkuji kolo za roh stáje, tak už jsem jen slyšel jak co 20 vteřin řehtá a jak jsem vylezl zpoza stáje, tak už stál u východu z ohrady a dával hlasitě najevo, že on je připravený a jak to, že já tam nejsem :-)
    Dva majitelé jiných koní záviděli - že prý ti jejich na zavolání občas zvednou hlavu, ale většinou se prý tváří, že nevidí/neslyší a stojí dál buď u sena anebo v přístřešku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Coz mi pripomina, ze si musim nekde pujcit na sloupky a opllotit konecne tu pastvu :/
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, proč to ti lidi tahle dělají...
    Koně strádali na pastvě bez trávy a dostatku vody - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/kone-stradali-na-pastve-bez-travy-a-dostatku-vody-40334480
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ten kouř je hrozný... stěžovali si i příbuzní z LA (nejen letos).

A u Vás to máte určitě extra, pokud se to válí uvnitř Valley jako "deka".
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes měl přímo vycházkovou náladu - sám nabídl, že obejdeme ranč (tj. obejde se de-facto přilehlé pole po obvodu a stále je to nejdále cca 800m od stáje na dohled) okruh necelé 2,5km.
    Nebral to jako pasení sem tam krok s hlavou jen u země, ale opravdu stabilním krokem vedl celý okruh (já šel vedle něj a hlídal případné cyklisty, pěšáky a pejsky - ale ty neřešil) s malou zastávkou na dvou místech, kde se byl pást už v minulosti.

A po návratu zpět je stáji a "ujištění", že ve "výdejních dveřích" (krmírna) ve stáji opravdu ještě večeři (kyblíček) nedostane, se ještě chvilku šel pást s beganem, než jsem ho dal zpět do výběhu, protože se stále snažil nenápadně posunout ke stáji, co kdyby to krmení urychlil...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak sekvoje to přežijou a když ne, tak teplem popraskají semena a mají možnost vyrůst nové.... pro přírodu ty požáry nejsou velký neštěstí, naopak, jsou občas potřeba, aby měly šanci i ostatní rostlinné druhy / genetická diverzita (sekovoje se často množí pučením, není vyjímkou vidět kruh několika "stromů" - které jsou ve skutečnosti geneticky jeden strom, ten původní, který stál uprostřed, shořel nebo něco takovýho a rostou ty okolní výhonky....

Problém je, že v tom žijou lidi a zvířata, osmdesát tisíc lidí je evakuovaných, kolik je evakuovaných koní, koz, slepic a podobných - a třeba u nás se nepodařilo jednoho koně naložit, tak tam zůstal. Podobně stájový kocour, který je natolik venkovní, že nejde zavřít... Čoud je takovej, že se nedá dýchat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam