• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    A takhle vypadá ten stín, když se fotí zpod těch keřů/stromů, za těch pár let docela super stín (a to jsou vlastně na severní straně ohrady, takže musí dělat opravdu převis, aby byl stín - a je pod nimi příjemně)

PES
    PES --- ---
    A jedna, kdy si na chvilku nechal vyfotit hlavu aniž by se snažil přijít do objektivu... prošedivělý páprda...

PES
    PES --- ---
    Na copak asi myslel ;-)

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: Mám cigány za domem, bydlím u nottinghamu a poser mě jako. Koně tak 30-50 kousků jak krávy nahnaný v malým přístřechu, po kolena v hovnech. Jen když klisna rodí, nechaj jí porodit mimo ten humus a teď koně mizej, Říká se tomu tady adopce. Tj cigáni vydělaj a koně si žerou líp.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Záleží na tom... venku asi ano, ale co jsem zažil koně VE stájích, tak někteří v noci docela hlasitě chrápali (když jsme tam po nějakém ohni a opékání přespali, bylo to slyšet skrze dřevěnou podlahu - tj. když nechtělo se/nemuseli jsme třeba ještě nočními rozjezdy, což byla velká výhoda tamní stáje - celou noc každou hodinu spojení pro mne přímo za roh k domovu a jinak i pro ostatní na grantovaný přestup v centru s navazujícím rozjezdem busů prakticky do všech koutů města a blízkého okolí)...
    ...a někteří se ošklivě dívali ještě ráno, že proč někdo ruší tak brzy (v létě po rozednění) - náladu vylepšil jedině zvuk chystané snídaně :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: stejně si myslím, že koně toho v noci moc nenaspí... jako oni toho moc nenaspí celkově, že... Kameru jsem neměla, ale pár nocí jsem ve stájích trávila (kvůli kozím porodům) a vesměs byli koně relativně čilí.... ono taky je chladno, na telku se moc nedívají (jako že by se svalili na kanape)... tak tak různě popocházejí a tak...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jo, ale to vy žijete v divočině... (ne, že by se tady min.zem. také zoufale nebil za znovuosídlení vlky, ať to stojí tolik hospodářských zvířat kolik chce)...
    ...nicméně zatím je tu klid, predátoři (pro koně) veškeří žádní a páprda má klid prakticky neustále (majitel s rodinou jednou za uherský rok, to nějaké to dítě sveze) a se mnou spíš zábava (anebo ví, že ho tahám z nějakého průseru)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zkus to, budeš překvapen.... co je tam života... zatím jsem ve všech stájích viděla koně spící tvrdě právě dopoledne - jsou kolem lidi (stájníci) = nepřijdou vlci, žaludek je plnej, svítí sluníčko, je teplíčko - tak akorát moment se natáhnout a dáchnout si.... noc - to je doba, kdy je třeba se mít na pozoru.... nevím, jak u vás, ale u nás navečer vylézají mývalové, kojoti, rysové, pumy.....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jednou bych se tam měl v noci podívat (anebo osadit kamery s nočním viděním :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: každý slušný kůň spí dopoledne - po vzrůšu ranního krmení a před tím, než se odpoledne přihrnou haranti a majitelé a budou vyžadovat práci... V noci se nespí, v noci se paří s koňskejma kámošema a pomlouvaj se lidi :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Pche - v jeho věku v noci každý slušný koníček spí , pokud tedy zrovna nemá hlad (balík sena) nebo žízeň (napáječka)... navíc při jeho srabáctví je noc přece plná predátorů a to by nikam přece nešel ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já myslím, že by šel klidně i v noci... jenom zhůvěřilí lidé v noci spí
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak nějak se tvářil a pak hodně překvapený, že jsem ho přes ten východ nepustil...
    ... zjevně by šel třeba i 3x denně (ráno, v poledne i večer ;-)).

Jinak byl dopoledne mazlík, trpělivě vyčká na sanaci kopyt (je to docela fuška, zvláště ty dvě střelky co byly chycené) - v týdnu mu ještě pořídím dehet, toho nebude zase taková spotřeba a bude se moc hodit opět na podzim a přes zimu, až bude všude humus...

Nu, teď přijede ještě člověk na vystrouhání kopyt (avizoval jsem majiteli, že zatímco post-absces a post-hnilobu zvládám udržovat tak, aby se to zahojilo a kaverny zarostly, tak s postupně přerůstajícími kopyty už to chce odborníka).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, koníšek se vyspinkal, tak byl čas na další legraci... nový den...
    PES
    PES --- ---
    Koníček byl dnes "srandista"... kolem poledne jsem se s ním vrátil do ohrady a šel ještě pečlivě vysmýčit přístřešek, kde koníček zaparkoval a dal si i menšího šlofíčka. A když jsem se pak u stáje balil k odjezdu, tak jsem zjistil, že jsem nechal pověšenou na přístřešku mikinu (ráno přece jen není na krátké rukávy) a šel si pro ni - a koníček z přístřešku jásavě řehtal, že jsem se zase objevil a hurá že mi jde naproti a prý že bychom mohli jít zase ven (a to v přístřešku hnípal snad hodinku)...
    PES
    PES --- ---
    Když takhle na ranči před pár lety zasadíte pár (asi 25) odřezků jednoho druhu vrby ze zahrady, které Vám bylo líto vyhodit, takže šly na ranči do barelu s vodou zakořenit a potom zasázet jako takové cca 2-3m dlouhé proutky (z toho šly skoro 1/2m pod zem) a potom přes dva měsíce 2-3x týdně (při návštěvě) nanosit z řeky dohromady dle možností 50-100 kýblů...
    ...za pár let je z toho solidní alej a když se vyřezaly spodní větve, tak vznikl i stín pro koně (jih je na fotce přímo vpravo), kobyla tam byla zalezlá co nejdál do stínu (asi také kvůli hmyzu, který zjevně do "tmy" moc nelétá)...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Ja jsem kdysi videla nejaky zabery snad i v televizi, ze ti kone tam jsou jak toulavi psi, stada nepatrici nikomu se toulaji zastavbou, a teenageri se bavi tim, ze s nima delaji rodeo. Ale je to takova uz asi davna (doufam) historie.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: Já když vidím, co s nima cikáni v uk dělají, divím se, že jim nějaká kopyta zbyla :/ Ale hele dobrý :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dotaz.... jedna slepice má na hrudi holý flek - nevím, jestli si peří trhá, měla nějakou nehodu (lezla někde plotem) nebo se pere.... nebo jestli je nemocná? Snáší vejce, žere, hrabe, vypadá čilá a veselá...? Mám se znepokojovat?
    PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes nadmíru poslušný... dal jsem mu na výběr zda chce zůstat v přístřešku (stín proti dusnu venku) anebo jít se pást, tak si vybral pasení...
    ...pustil jsem ho z ohrady jen s ohlávkou volně a když po chvilce zamířil k protějšímu poli toho nachového jetele, tak i přes vzdálenost více než 7 metrů na hlasový zákaz, že "na pole NE!" se na mne podíval a vrátil se na cestu kolem ohrady. Po ní se pak chtěl popásat směrem od stáje a opět, stačilo říct, že jdeme ke stáji (a na trávu za stáj) a opět ve volnosti se otočil a šel za mnou. Opravdu dnes překvapuje poslušností ve volnosti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam