• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    To zvíře na mne úplně nestydatě za zády vyplazuje jazyk...
    PES
    PES --- ---
    Btw. vzpomínka z roku 2019 (ještě, že ty fotky jsou takový malý "archív života") jak to vypadá, když se jde "tunýlkem"...

Pohled na tunýlek ze severovýchodní strany, kdy se jde v podstatě "světlu naproti" (opačným směrem se obvykle jde pocitově prakticky do tmy)

(ne)Mlaďoška jde neohroženě dovnitř (jednak to tam zná a za druhé je to směrem domů ;-) )

Těměř na konci...

A východ ven (pro představu jak to světelně vypadá z jihozápadního konce, pokud je to na druhé straně více zarostlé vegetací, tak to světlo na druhém konci prakticky není vidět)
    PES
    PES --- ---
    PES: Prohrabával a archivoval jsem foto z mobilu, tak jen pro zajímavost z toho úklidu foto (nahoře je po úklidu + ta překvapivě plná igelitka i přes pečlivé sešlapávání až jsem se obával roztržení/prasknutí, dole je "přehledovka" toho břehu před - co světlý flíček, to nějaký kus odpadu, především plastového)...
    ...před rokem (nebo už jsou to dva?) jsem tu dával foto Vobluďáka nesoucího přes hřbet přehozené dva velké plastové pytle obdobně sesbírané podél cesty+cyklostezky vedoucí kolem řeky vedle ranče, tam toho bylo opravdu hodně (po roztřídění na plasty a papír to šlo do tříděných kontejnerů nedaleko cestou k zastávce)...
    PES
    PES --- ---
    Dnes v to v tom šíleném větru s nárazy na 23m/s (cca 83km/h) nebylo na nic jiného, než oře vzít do boxu uvnitř stáje, kde se mu sice také moc nelíbilo, ale přetrpěl to po dobu vyčištění a opětovného zadekování pláštěnkou (ty plískanice na jednotlivých teplých a studených frontách zatím na odpláštěnkování moc nevypadají, snad od středy bude zase pár dní bez přeháněk) a pak koníčka vrátit do stáda - ale dal to statečně, nevyplašilo ho nic ze strašidelně se nadouvajících plachet, ani zvuky uvnitř stáje jak se do ní opíraly ty poryvy...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dnesni veselo. Aneb jak naucit poncla nebejt hysterickej (anebo mu tu hysterii prohloubit, nevim), plandajici plachty se tak jakoze boji, ale zrat by chtel. Zatimco Normen nejakou plandajici plachtu mocne prca. Inu.
    Jo a musim rict, ze ta plachta je skoro lepsi, nez kdybych tam dala plechy, protoze mam pocit, ze ty by ten vichr vyrval, ta plachta si zaplanda a pak ji zase privazu...

v413 pri vetriku
    https://youtu.be/wXFY__lcFqw
    PES
    PES --- ---
    PES: Jen přidám takovou malou zajímavost - poté co jsem vysbíral ten binec s odpadky kolem mostu a jednoho břehu řeky podél cyklostezky a příjezdu k ranči, tak co jsem se díval, tak za těch cca 10 dní se tam v té vysbírané oblasti neobjevil žádný nový odpad (samo, lidí teď po venku tolik necourá, v zimě jsou nedalené "občerstvovny" spíše zavřené a nejspíš se ještě nikde poblíž nepřevrátila nějaká popelnice silným větrem).

A dokonce jsem snad i minule zahlédl nějakého pána, že obdobně sbíral odpadky na druhé straně řeky (kde jich ovšem moc nebylo ani předtím). Tak snad si to tam někdo třeba vzal i jako inspiraci...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska mame za sebou druhy letosni masopust a je to parada. Na prvnim jsem se podle planu zcela absurdne ozrala tak, ze si nepamatuju z cesty domu nic, probrala jsem se az u vrat, zvladla odstrojit kone a zeblejt se pred verandou. Jsem si pomerne jista, ze bez Normena bych se domu nedostala. Ale teda nez jsem na nej nasedla, normalne jsem zvladla na sebe i na nej narvat reflexni vesty a sevtlo na ocas! No a celej druhej druhej den jsem lezela a zrala paraleny a snazila se uzdravit.
    Takze dneska jsem si nedala ani kapku alkoholu, bo je mi jeste porad spatne, kdyz si na to vzpomenu :D Zato jsme s Normenem prolezli kazdej dvorek, povozili haldu deti, kun celkove milionovej, nejaky strasaci, kde zneklidnel, byli, ale nic excesivniho, vsechno se zvladlo na vybornou, za zachovani bezpecnosti vsech zucastnenych. Nejhezci vzpominku mam na situaci, kdyz jsme vlezli na jeden dvorek s pohostenim, byla tam trava, tak se kun pasl, nacez se vedle nej prihrnula kapela obsahujici basu, trumpetu, akordeon a buben a spustila. Taky pres sto lidi s kocarkama, detickama, hastrosi v maskach a vubec krepcici dav. A bylo to krasny, kun tam stal, pasl se, vicemene telo na telo s lidmama, ja mela piticko a buchticku, a vsechno bylo krasne! A ja si to samozrejme nevyfotila :(

PES
    PES --- ---
    Z dnešní procházky okolo ranče (cestu si pak volil Vobluďák, tam to jde, utéct nelze jinam než na ranč (jinde jsou přirozené překážky a bariéry neprůchozí) + prakticky všechny možné volby vedou posléze zase na ranč (tedy kromě tunýlku ;-) ale tam si cestu nevybral)... Ten spodní je focený z nadhledu (klesající břeh), takže to opticky zkresluje a dělá to břicho větší než je (byť i tak má panděro, to nepochybně)...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a teď se s tím vypořádají, soudruzi... snad nechají koně žít.
    Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/ottawa-vyhlasila-nouzovy-stav-demonstranty-nezvlada-40386325
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no to jasně, ale stejně to člověka potěší :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak jsou to westernaci, normalni pracovni kone. Necekala bych od nich nic mensiho :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Stejně je všechny prohlásí akorát za obtížnou minoritu zpátečníků a troglodytů, "schovaný" premiér se jich přece vůbec nebojí...
    ...no a ta služba GoFundMe se toho ujala přece také "tak nějak správně, stranicky" a hodila tam "DeFund" zpátečku a lidmi zaslanou podporu odmítá zprostředkovat (za což si zaslouží jako platforma být vyhladověna až se sama rozplyne do propadliště).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: vidíš, hokejky jsem si nevšimla - fascinuje mě, jak kolem koní plácají ve větru prapory a koně nic...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, je toho plnej FB. Mne na tom pobavila kanadska vlajka pridelana na hokejce.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    prý 300 koní dorazilo k blokádě v Coutts

Freedom Convoy 2022 🐎🐎🐎🐎🐎🇨🇦🇺🇸⚖️🔜🌎✊
    https://youtu.be/b14pD3HhEFk
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    našla jsem vedle, kdyby se někdo chtěl ujmout osiřelé kozenky?
    JEBTISKA:
    PES
    PES --- ---
    Stále huňatý jako medvěd (majitelé jiných koní na ranči docela obdivují a někteří přímo závidí)...
    PES
    PES --- ---
    Koníček zaopatřen, vyčištěn (od bláta na krku a nohou), bez deky se pak mohl vyválet na písku (byť vlhkém), takže pak musel "přetrpět" ještě jednou čištění a rozčesávání, potom asi 2,5km procházku pro dokonalé vyschnutí, chvíli se pásl na jednom vhodném místečku, kde je závětří směrem na jih a teplo i od řeky, takže tam roste tráva snad i v zimě ;-) a nakonec už naznačil, že půjde domů do výběhu za svým stádem...

Fajn bylo, že jsem našel i své koňorukavice, které jsem před týdnem nevědomky vytrousil z kapsy na kraji ohrady (a přežily bez větší úhony).

A jelikož mi zbylo něco přes půl hodiny času na bus, tak jsem ještě udělal dobrý skutek pro místní obec - už od prosince jsem se nemohl dívat na odpadky poházené a rozlétané u řeky kolem příchozí cesty k ranči. Je tam takové malé parkoviště, kde často nechávají auta turisti, kteří se pak jdou projít kolem řeky anebo se zastaví na druhé straně mostu v cukrárně anebo o pár desítek metrů dál na zmrzlině či ledové kávě.
    Více než měsíc tam jako pěst na oko ležela i taková ta modrá Tesco igelitka a ne a ne v těch vichřicích uletět. Neuletěla ani do dneška, kdy mi zbyl čas, měl jsem s sebou i hygienické rukavice, takže jsem tašku použil a celé to tak kolem řeky vybíral, nacpal (sešlapal) do té igelitky a vyexpedoval do obecního odpadkového koše.
    Jsem zvědav za jak dlouho tam bude zase stejný svinčík :-(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pratele. Dneska jsem udelala megafoceni s megalidma. Prikladam jedno foto ze serie, a za zminku stoji, ze na miste jsem mela i kamarada s dronou a mam nejake zabery z te. A kone byli milionovi!

NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Nosni kost se lame pod haka, ano. Celist ne, tam neni, co by se zlomilo. Jinak na haka, a vubec bezudidlove se nejezdi na tom posranym "prilnuti"(ktery je stejne jen picovina, vztekyvztek, v cechach jsem jeste nevidela nikoho pouzivat udidlo tak, aby to bylo spravne a spravne je to akademicky, tzn nez kun umi vsechno na obnosku, vubec se do nej udidlo necpe, aaaaaksdfadfhsldhflslgs, vsichni pouzivaj udidlo jako primarni pomucku a to je eufemizmus, spis na tom visej, tahaj, lamou, aaashfaljfdlgfaldjf /rantover). Jak jsi na to pak prisla, jezdi se na zahozenym, myslenka je, ze bezudidlovy jezdeni ma bejt strasne slunickovy a kun se snazi strasne vyhovet, pak staci oteze pouzit jen u nejakyho presnejsiho pozadavku.
    Ja mam mechanicky haka, bo jsem dostala k ponclovi, a pouzivam to, kdyz chodim Normena socializovat k ohradam. Pomohlo nam to obema vela, ted jsem to zase dlouho nepouzila, je to opravdu vostry uzdeni. Vera jsem si ho vzala na ten zaprah, pac jsem vedela, ze pujdu kolem koni a hlavne ze budu tahat deti na bobech... no, uz to neudelam, kdyz jsem videla, jak mam tezkou ruku.
    Jinak celkove "bezudidlovy jezdeni" je fakt veda, resi se jak spravne napasovat, jak spravne pouzivat, kterej typ je na co vhodnej, a ja nevim co. Treba jen haka je prehrsel typu s ruznou ostrosti, pak to jeste muze clovek regulovat tim, kam to tomu koni umisti na hlave. A kun, kterej to nezna, tak z toho je samozrejme vyplesklej a snadno se stane, ze je zmatenej, protoze lidi se snazi aplikovat zasady z udidel na bezudidla, coz proste nefunguje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam