• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: nevím, museli by si asi sehnat či "vymyslet" někoho jiného...
    ...i když s pověstí (to hlavně, dnes už takový fakt není) a chováním s cizími lidmi (modus operandi "protivnému šklebícímu se koni dá každý pokoj a zdaleka se mu vyhne") by to mohl být kapku problém.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Co by delal kdyby te nemel ten clovek i ten kun teda :)
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak se zadařilo, koníček naočkován (trochu srabil venku před stáji z injekce, ale stačilo zajít do boxu a ani se nemuselo zavírat, prostě se postavil a ani se nehnul, skoro jako by ani injekci vlastně nedostal), zároveň vyšel i podkovář na vystrouhání a ještě dostal prostor na procházku (vyvenčit a tu a tam trochu napást)...
    ... prostě co více si může takový koníček přát.
    PES
    PES --- ---
    Dnes držte palce, majitel od Vobluďáka mne včera požádal o záskok u očkování toho "velkýho sraba" (vetů se bojí - tedy já jim stále říkám, ať před ním injekci neschovají, že jen bude panikařit) na EHP a dnes se ještě navíc vyvrbil podkovář, takže volal znovu, zda ještě budu u strouhání...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Je bombovej. Strasne rada bych, prachy by se samozrejme hodily, plus bych rada, aby si zaprcal, ono by ho to taky trochu uklidnilo, pac je to docela makacka, ale bohuzel. Musel by ve trech letech na vykonnostky, pokud by uspel, tak na dva mesice na atestaci do statniho hrebcince. U ty atestace samozrejme nesmim bejt a musim zaplatit asi 30k penez. V pripade, ze projde, mi penize budou vraceny a muzu semenit, v pripade, ze neprojde, to musim zatahnout. Starsi kone uz k vykonnostkam nepripoustej. Prej je to tim, ze noriku jsou tri prdele a on neni nijak zajimava vetev. Plus, pokud prej nejsem trochu znama a neznam strece od strece od bratrance a takdale, tak nemam sanci, aby si mne "porota" vsimla, je to hodne, ze si tam schvalujou spis kone navzajem. Tohle mi rekli nezavisle na sobe asi tri lidi, a neni tezke tomu uverit. Takzeeeeee prcani jen na cerno :/
    Ale jo ,letos konecne realne dospel. Udelal se mu ten krk, kdyby tahal, byl by asi jeste hezci, ale na to jsem moc malo nagazovana.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Hrebec vypada pekne ale! Jako vyrost :) neplanovala jsi zkusit ho uchovnit (nebo na to uz je moc starej, protoze prosral nejaky zkousky)? Za Norickyho hrebce muzes brat pomerne slusny dotace na genovy rezervy :)
    PES
    PES --- ---
    A něco roztomilejšího...
    Roztomilý poník měří pouhých 50 centimetrů, díky tomu může až do kuchyně - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-roztomily-ponik-meri-pouhych-50-centimetru-diky-tomu-muze-az-do-kuchyne-40413736
    PES
    PES --- ---
    Ale ne, takhle blbě přijít o koně :-/
    Vlak na Domažlicku smetl stádo koní, pět zvířat náraz nepřežilo. Škoda jde do stovek tisíc korun | Zprávy | Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí
    https://plzenska.drbna.cz/zpravy/10452-vlak-na-domazlicku-smetl-stado-koni-pet-zvirat-naraz-neprezilo.html
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem si usporadala komorniho huberta vcera, a dokonce mi prijeli lidi s hengrem a konma, takze to musi bejt hubert :D Misto kokard jsem udelala medailicky, pro kone vyspagatkovala soukrome vybehy, prichystala pristresek s ketasem, ohniste a hranici, nanosila zidle, zradlo navarila, nakoupila... a pripravila dostih a jizdu zrucnosti O HODNOTNE CENY :)) ...jako nebylo to malo prace :D Jeste jsem vyrobila vsem jedny oteze za ucast, tak doufam, ze je bude aspon nekdo pouzivat :))
    Nakonec se vsechno povedlo, jen teda nez jsme vyrazili, tak jsem se malem posrala strachy. Kamaradi ale do mne nalili tri hrnky svaraku, a pak uz jsem mela dost odvahy. Hrebec se podle planu jednou vzepjal, jednu dostal mezi usi a po zbytek cesty byl dobrej. A to jsme tam meli kobylu! Celkem nas bylo pet, moc lidi jsem nezvala, protoze mene je nekdy vice. Cehoz pravidla jsem se teda mela drzet i pri dylce programu, ale tak mam pouceni pro pristi rok, ze vyjizdka (a to byla jen 6km!), dostih a jeste jizdy zrucnosti jsou uz proste na lidi i kone trochu moc. Jinak bylo i zpestreni, kdy jsme museli vsichni zastavit kvuli curajici osobe, coz byla opravdova zkouska, pac hrebec je klidnej, jen dokud ma co na praci, beda, jak lidi stojej na miste :)) Mam z toho i video, jak jsme tam chodili kolecka, a bylo to dost na pohodu. Pro mne to byla velka skola v tom, ze muzu jit ven s vice konma. Hodne mi to vylecilo sebevedomi a hlavne chut to dal s nim zkouset do pruvodu a podobne.
    Kazdopadne to byla prda, vsichni si to pochvalujou (teda alepson prede mnou) a to mne tesi. Pristi rok to mozna udelam uz i pro sedum koni :D

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, to je.. pokud se máme "těšit" na tuhou zimu s těmi cenami plynu a elektřiny, tak potěš koště :-(

Akorát dnes jsem se strašně zdržel od rána na Haciendě, takže jsem tam dorazil až po poledni, tudíž málo času na procházku ven, abych se na Haciendu stihl vrátit ještě za světla (na kole = nezavisle na časech těch pouhých 3 odpoledních autobusů) a pak, jelikož to vypadá na jasnou noc s úplňkem, tak jsem ještě musel rychle naházet do domu muškáty na zazimování, aby do rána nepomrzly, takže jsem pak rychlík zpět domů stíhal doslova s vyplazeným jazykem...

No a Vobluďák po vyválení v písku se chvíli pásl a pak spíš smlouval a neustále naznačoval, že bychom mohli přece jít i ven... takže když pak šel nakonec zpět do ohrady (aniž by mne přesvědčil), tak bylo vidět, že je takový zklamaný...
    ... já byl také, protože to byl tak krásný slunečný den (po skoro 2 týdnech mlh a inverzí), že bych také nejraději byl s ním venku celý den.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a jak je na zimu pěkně plyšovej :-)
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Hurá, zase po skoro 14 dnech vidím koně v "true-color" za slunečního svitu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no ona fakt byla taková "co blbnete, vraťte se, tohle není tvoje seno a tak.... a koně byli taky "no tak jo"... akorát mula se odešla ven napít a pak se vrátila s tím že jako vo co go... :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak to ma bejt :D I kdyz ta "promluva" muze mit ruzny formy :)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem včera byla u známých, mají koně (a mulu), tak jsem se šla poňuňat.... protože jsme před tím stříleli, tak byli zavření ve stáji, v boxech, byl večer, měli už seno.... no a jak jsme tam chodili a ňuňali, tak boxy zůstaly otevřený, a koně začali tumlovat a chodit z boxu do boxu a krást si seno.... majitelka tam tak stála uprostřed, promluvila ke koním, že se mají vrátit ke svému - a oni se zase roztřídili a vrátili.... žádný ohlávky, bičíky, žádný mávání rukama, plácání, nic takovýho.... jako těžká pohoda....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vysekat misto na vecerni ohynek po akci, prorezat celou dylku ohradniku, aby se v nem daly udelat chlivecky pro hostujici kone a aby kopal, pripravit prekazky a branky na dostih a discipliny na jizdy zrucnosti... No!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: Hubert? to vypadá spíš jako pálení čarodejnic....
    PES
    PES --- ---
    Jó, hýčkejme si koně...
    Na německém ostrově onemocněli všichni řidiči autobusu covidem, jezdí se kočárem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-na-nemeckem-ostrove-onemocneli-vsichni-ridici-autobusu-covidem-jezdi-se-kocarem-40413033
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To musim, on se ten hubert pristi sobotu sam neudela :D

PES
    PES --- ---
    Jó, kdyby takhle bylo i tady :-/
    Teplotní rekordy na dvaceti místech. Ve Vimperku naměřili přes 24 stupňů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesko-pocasi-podzim-teplotni-rekordy.A221028_172416_domaci_misl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam