• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No já také už čekám, kdy to Vobluďák začne balit, ale snad - zvláště když se vyřešilo to žrádlo a tak - to ještě nehrozí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: o Nedouška jsem přišla před pěti lety, a nějak jsem se ke koním od té doby moc nedostala... :-/ Nejsou lidi.... možná humorná historka ze včerejška - jsem přišla z práce v noci, šla jsem zkontrolovat chlívek a výběh a vidím, že slepice sedí na starém dojicím stojanu venku.... kurník se zavírá automaticky, tak jsem si říkala, že asi nestihly do kurníku (což mi přišlo zvláštní, jsou normálně docela zodpovědné), otevřu kurník, že je tam nacpu a v kurníku v jednom tom snášecím boxu něco černého.... občas tam spává moje nejstarší slepička, která už nikam nevyletí - a ne, nebyla to slepička, byla to kočka.... tak teď přemýšlím, co s tím... kočku jsem viděla už dvě noci před tím, to spala pod kurníkem....
    PES
    PES --- ---
    Btw. prolomí někdo vlastní němotu a napíše také něco ze svého? ;-)))
    PES
    PES --- ---
    PES: musím dodat, že dnes (neděle) jsem koníčka navštívil ráno a měl takovou radost z návštěvy, že za mnou přišel i když byl de-facto právě vypuštěn na pastvu...
    ...nicméně vyhlídka na podrbání (to se jeho blaženými xichtíky bavilo celé rančové okolí) a také na nějaké dobroty (třeba nějaké to jablko) je zjevně lákavější (navíc ví, že ho i tak pak nechám pást, resp. že mi může naznačit, že se chce jít projít).

Sanace kopyt dopadla nadmíru a nadočekávání dobře (tak se snad v pohodě dočká druhého termínu kopytáře), po čištění a dostatečném podrbání svědivých míst (a také splivnutí všech jablek) se šel popásat, ale po chvíli si všiml, že se tam s někým bavím a tak přišel a začal na sebe jemně upozorňovat (skoro jakoby tak trochu žárlil ;-)), že tedy chce něco dělat a to nikoliv sám.

Tak jsme šli hledat ještě nějaké další příležitosti, kde najít ještě pár jablek (dost obvyklých míst bylo k Vobluďákově zklamání už bez jablek, takže nasadil výraz podobný tomu jako když v létě už nebyly na jiném oblíbeném místě ty hrušky).

Cestou potěšil, že když se chtěl podívat na pole (relativně čerstvě podmítnuté) a slyšel že "NE!", tak na to pole nevlezl (i když chtěl) a přišel zase zpět těsně ke mně a šli jsme dál hledat nějakou ještě úplně neopadanou jabloň.

Suma sumárum prostě "plyšák" - což podtrhuje už i to, že nasazuje na zimní srst. A také konečně pěkně přibral, takže nejsou už vidět žebra a vůbec vypadá celkem k světu...
    PES
    PES --- ---
    Tak po 14 perných pracovních dnech + povodňovém víkendu konečně zase šance zajet za koníčkem...
    ... přežil dobře, s dobrým krmením přibývá (na zimu), ale jelikož jsme majitel ani já neměli prostor pro podkováře/kopytáře na vystrouhání a od čtvrtka kromě přístřešku bylo všude jen mokro, tak dnes po vyválení a podrbání na krku byla na řadě velká fuška sanace kopyt, ale zadařilo se a teď už jen kdy bude mít volný termín podkovář...

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: bylo to tam vzdycky takove "divne"
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: má někde nějaké dlouhé prsty :-(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    skoda, ze neni cas ho nejak stihat, chtelo by to na nej postvat fizly, ale ti se tim ted zabyvat nebudou
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: Prokop byl dycky ras, uz pred nejakymi triceti lety tam ty kone mel, povidalo se, ze je ma "na krev", tj odebira krev brezich kobyl na nejakou vyrobu leku nebo co... vzdycky tam byli na retezu, no bylo to tam sverazne. asi uz to bude hodne starej dedek
    PES
    PES --- ---
    Nechat chudáky koně a ostatní zvířata osudu :-(
    Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby zachránili zatopená zvířata. Majitel se na ně vykašlal - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dobrovolnici-u-odry-nasadili-zivoty-aby-zachranili-zatopena-zvirata-majitel-se-na-ne-vykaslal-40488816
    PES
    PES --- ---
    Doslova noční můra - kůň uteklý na silnici a ještě k tomu na dálnici :-/
    Srážka dodávky s koněm na D4. Zvíře uhynulo - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-srazka-dodavky-s-konem-na-d4-zvire-uhynulo-40487536
    PES
    PES --- ---
    Dokument o Muránské planině (k dohledání v archívu iVysílání)

https://www.tvprogram.cz/ve-vetru-kopyt/1920283633
    PES
    PES --- ---
    Z dnešní dopolední procházky, než bylo vedro, kdy jsme 2x přešli (já tedy po kamenech přeskákal skoro vyschlou) místní říčku, pak se mnou chvíli běhal v klusu ve volnosti (oprašovali jsme, aby se držel na úrovni ruky, což dělal a vydržel i když jsme v protisměru potkali partu s pěti koňmi vracející se na ranč z vyjížďky) a zakončili to kolečkem (tentokráte v protisměru), kdy měl Vobluďák volno a šel první nyní oblíbenou "tour-de pomme" (aneb od jabloně k jabloni v divočině), kde dělal inventuru co popadalo k sežrání...

PES
    PES --- ---
    VAMPY: Jasně, z toho možná jen jako historická hodnota to dřevo, vyčistit/odrezit zbytky kování a jinak nové řemení i polštáře... ;-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: To uz je ale hodne za zenitem
    PES
    PES --- ---
    Nechci se chlubit, ale řekl bych, že se dost spravil...

PES
    PES --- ---
    To mne docela překvapilo, že někdo nedaleko ranče vyhodí u cesty takovouto změť, která mne ale při jízdě kolem hned připadala povědomá - a ono fakt, někdo tam vyhodil starý chomout a staré řemení...
    ...asi ani nebyl žádný zájemce, který by si to zrekonstruoval (samo, zbylo by nejspíš jen dřevo chomoutu a nějaké kousky kování).

PES
    PES --- ---
    Tak dnes až odpoledne, ale i přesto nadšeně šel po vyválení v písku a vyčištění ven (i přes to vedro +31°C ve stínu, ale podél řeky je to příjemné a ve stínu)...

PES
    PES --- ---
    PES: Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že koníček teď s vyřešeným krmením (kdy to opravdu všechno zblajzne) zase vypadá lépe, žebra už nejsou prakticky vidět...

PES
    PES --- ---
    Jen pro pobavení, vítání od koníčka, když jsem po ránu přijel k denní ohradě a zavolal na něj (jelikož jsem stál dost blízko směrem odkud svítilo Slunce, tak mne přes tu masku, navíc jestě trochu zaliskanou od zbytků snídaně, protože je čuně, nemohl najít pohledem)...
    ...tak snad se to dá považovat za radostné vítání ;-)

Koníčkovo vítání
    PES
    PES --- ---
    "Inventarizace" na procházce ;-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam