• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: škoda, taky jsem vcera googlil nejakou prodejnu v praze nebo okolí, na strome jeste dost jablek, tak ze bych udělal druhou várku. jinak zrovna zacinam čerit, zitra to asi stocim do lahví a supky dupky do sklepa.:)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: uplne ne, dal sem nakonec klasicky vinny, uz mi jedou dva demizony...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: btw, sehnal si ty kvasnice.?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: z eshopu tu to mas do druhyho dne.:) nebo alespoň me to sem prifrcelo nekde z moravy, v nedeli jsem objednal v pondeli poslali a v utery jsem to mel doma. si tam zavolej kdyz to poslou hned rano tak by se to melo stihnout.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    nevite nekdo kde sehnat v praze ciderovy kvasinky? rychla akce, potrebuju do vikendu tzn nemuzu uplne cekat tejden nez to od nekad prijde z eshopu... klidne posta, dik.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    tak jsem zalozil prvni varku cca 30l, doufam ze z toho nebude ocet.;) jablicka ze zahrady a z opustenyho sadu, mošt nadherne sladký, tak ted už jen čekat.:)

    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Zdarec, v říjnu chystáme v Banské Štiavnici (střední Slovensko) akci k mapování a určování starých odrůd jabloní, dost prostoru se tam bude věnovat i cidru. Sháníme ještě jednoho českého a jednoho slovenského účastníka. Díky za šíření
    FB

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel nekdo? Vcera jsem zkousel jablecny + premium a moc mi chutnal :)

    Polabský Mošt - Cider Magnetic Apple
    http://www.polabskymost.cz/
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    JANICA: dobrá kniha k tématu jsou Pravidla moštárny, jinak česky vyšlo asi jen Jak se dělá cidre od Uhrové a to je asi jen překlad nějaké francouzské knihy, myslím, že paní Uhrová nikdy cidre nedělala, ale nechtěl bych jí křivdit. Sken toho je tady http://www.ulozto.cz/xDnVH2wJ/pomologie-zip krom toho tam jsou skenované starší pomologie české. Nicméně pro začátek a pochopení principů je ta Uhrová myslím celkem dobrá. A jestli se objevilo něco novějšího nevím, je to s ciderovým boomem posledních let celkem možné. Určo se něco objeví:D Ale šedivá je teorie, zelený strom praxe.

    Nicméně já se letos celkem dost dostávám do fáze číslo 4 a tím je ocet. Sice to nebyl uplně záměr, pozitivní je, že ten ocet je taky fajn, takže i špatný cider může být dobrým octem, nebo jak říkáme v Brně, ocet není prohra:D
    JANICA
    JANICA --- ---
    Ahojte! Nemáte prosím tip na nějakou dobrou knihu zabývající se výrobou cideru a moštu? Klidně staršího data! Díky moc!
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    Kvasíte taky někdo z kupovanýho moštu? Kvasim to takhle už asi 5. várku ( vždycky 5 - 10 l) a téměř vždycky skoro každá lahev chutnala jinak. Nejspíš proto, ze jsem kazdou pred zatkovanim dolival mostem pro rozperleni podle oka. Zhruba po 10 dnech kvaseni jsem to vzdycky nalahvoval, trosku dolity mostem. Vychlazeny pak po dalsich zhruba 2-30 dnech pil. Jsem s chuti spokojenej, ale nerikal bych tomu cider. Je to proste klasickej jabcak, co nam daval pit na morave strejda, kdyz nam bylo nad 13 :) Ma odstavani v lahvich a nasledny pretaceni zasadni vliv na chut, nebo jde jen o estetickou stranku, aby byl napoj cirej? Zkousel jsem par lahvi pretacet, ale jedinej vysledek byl, ze napoj ztratil bublinky, ktery uz znova nenarostly po asi tejdni v lahvi. Je to malo casu? Po prvnim stoceni se mi to poradne prosyti bublinkama uz tak po 3 dnech v lahvi.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    A co vy?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Takze strucne shrnuti. Divoce kvaseny cider ma lepsi vuni (krasne po jabkach, skoro jako most) ale chut neni tak "vytribena" jako u cideru zakvaseneho kulturou. Divoky nekvasil tak bourlive a trvalo mu to dele. Takze tak... :)
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    No máš pravdu, stáčel jsem to lehce zakalený. Chuťově je mým vzorem severošpanělská cidra, aromatickej a suchej cider...a oni to stáčej taky lehce zakalený, pak tam mají sediment, kterej prostě nepijí. Horší je, že oni dělaj tichej cider a já to chci perlivý. Člověk musí být opatrnej, aby mu to ty bublinky nerozvířily :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Dam vedet, az to zkusim :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: a vinka je podle mojeho názoru na hovno:-)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: No zatím jsem to ještě nelahvoval, takže zatím vidím jen jinou rychlost rozkvášení, uvidíme, uvidíme.

    ZEFEE: hezkýýý, jen si říkám, estli to co máš v těch flaškách není moc zakalený, to je tou fruktózou nebo jsi to stáčel v téhle barvě?
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    Tak po dvou měsíčním kvašení zastudena (kolem 8°C) mám zazátkováno prvních 60 sedmiček a jestli to nevybouchá, čekám, že tak za dva týdny už bude cider perlivej a k pití. Teď tam mám 7 cukru. Do každé lahve jsem přidal ještě lžičku fruktózy. Nijak nekonzervuju, uvidím jak dlouho to vydrží.


    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Ja jedu letos 30l s kvas. Vinka + 20l "na divoko". Loni jsem jsou pouzil nejake posh vinne kvasinky v roztoku. Tak jsem zvedavy na rozdil.

    Btw. Jak to zatim vypada s temi special cider kvasnicemi? Nejaky rozdil oproti ostatnim? :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    POHODAVOLE: cukr jsem zkoušel jeden rok dodávat, ale nemělo to vliv na chuť, tak jsem se na to vysral:-) Já osobně používám pivní kvasnice pro spodní kvašení, letos zkouším i ciderové kvasnice, tak uvidíme. Jasný, v těch flaškách to ještě pracuje, když už to má nízký cukr, dolívám to malým panákem moštu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ERWIN_GOJ: ja mam prave barel na vyrobu piva, takze k tomu je i kvasna zatka, nastavec na slivani a zatkovac :)

    Urcite vyzkousim pristi rok. Dodavas i cukr? Ty kvasnice mohu pouzit stejny jako na pivo? Probiha pak i sekundarni kvaseni v lahvich, takze je to furt lepsi a lepsi? :)

    Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam