• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    tak se musim pochlubit po trech mesicich ve sklepě. barva lehce dozelena, krasne se vyceril ma jen malou sedlinu. chutove hodne suchej ale voní krasne po jablkach.. je cim dal lepsi, takze ho tam jeste do jara necham.:)

    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRON: plastelína se sundává dobře, jediný co, tak že se s ňou špatně pracuje při nízkých teplotách, ale stačí ju zahřát rukou
    DRON
    DRON --- ---
    interni poznamka... pokud netesni korek, vykaslat se na vosk (ve skutecnosti spis parafin) bo popraska a stejne neutesni. Plastelina je ultimatni reseni. Jen sem zvedavej co budu rikat, az ji budu sundavat :-)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    tak sem to dneska po trech tejdnech stocil, chutove je to trosku plochy ale nic neprijemnyho ztoho necni, uvidime po mesici to stocim znova jestli si to sedne... ale teda vypil sem ze zbytecku neco pres litr a kope to jak hatatitla :))
    DRON
    DRON --- ---
    ackoli se pri te kvantite neni moc cim chlubit, ale mam z toho radost. odhalil jsem znacne nekvalitni korek na vetsim z demizonu. Po zakapani voskem to uz bubliny tlaci. jinak jedou oba zhruba stejne, jen to neni na prvni pohled videt. Se stacenim jeste chvili pockam.

    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    DRON: Po dokvašení se vyčistí = blbost. Mně se to teda po prokvašení nikdy nezprůhlednilo. Vždycky se mi to vyčistilo až po cca měsíci stání v klidu a přetočení..spíš bych řekl až po druhym. Po prokvašení to max zesvětlá/zbělá, ale je to kalný.
    Myslim, že pokud je to dost sladký, tak by to buď mělo dál kvasit, nebo je něco špatně. ...co, nevim. Možná už to kvasí pomalu, že bublání nevidíš. Zkusil bych to stočit do petek, před zavřenim vymáčknout cca 3dl vzduchu a každej den kontrolovat, jestli to petky tlakuje. (10 l neni zas tak moc petek :) Jestli je to ok, tak ti to natlakuje a rovnou se ti to začne drobnym přetlakem samo trochu sytit. Kdyby mi to za den nenatlakovalo cca 3 dl vytlačenýho vzduchu z petky, tak bych to asi doočkoval tim kvasícim moštem, nebo rychle vypil.
    Jinak chuťově nejlepší zkušenost mám s kvašenim v cca 8-10°C, kdy to trvá dlouho. Kvasil jsem třeba v 18°C a to mi to vykvasilo během třeba 10 dnů, že to fak nakládalo po pár douškách, ale chuťově docela prázdný.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DRON: vem vzorek ve cvrtek do Ostravy. Jinak muj sef minuly rok kvasil jablecnej most a pomalu mu to prokvaselo snad mesic nebo dva. Rozhodne nic rychleho.
    DRON
    DRON --- ---
    DRON: jinak rano hlava dobry, streva dobry, jen sem zaspal... :-)
    DRON
    DRON --- ---
    JAVOR: no ja meril cukr vcera tlamou a sladky to bylo jeste dost. hlavne to je porad svetle kalny a winepunk popisuje, ze po dokvaseni se cider vycisti a zpruhledni (sorry, sem cider panic :-)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    DRON: za 14 dnu to uz muze byt klidne prokvaseny, tak zmer cukr jestli mas cim a poznas hned.:)
    DRON
    DRON --- ---
    Cau. Letos zkousim poprve 10+5l, ten 10l demizon uplne nadivoko, 5l sem nastartoval burcakem, co sel zrovna kolem. 5l pekne bubla (ale je opletenej, tak do nej moc nevidim), ale ten 10l mi dela starosti. Asi dvakrat na chvilku docela penil, ale ted je podezrele klidnej. Trosku sumi, ale ani bublinu v zatce neprotlaci. Tak nevim, jestli sem netrpelivej, nebo je neco spatne. Ted sem zrovna doleval most at to je po vrch a zbytecne to neoxiduje a pri te prilezitosti sem si trosku stahl a popijim to a ze zacatku se mi zdalo, ze to ma takovej trosku horkej ocas a vune ma jakesi sirove podtony (nesiril jsem). Nicmene jak to tak usrkavam, tak uz mi to neprijde tak hrozny. Uvidim jak rano ;-) Jo a teplota kolem 15°C a je to tam prave 14 dnu...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    jakou pouzivate zatkovacku.? moje zacina byt nejaka vymackana a klouze po lahvích. takze pokukuju po nejaky nový, co rikate treba na toto
    Zátkovač stolní černý | Lahvování a stáčení | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    Zátkovač stolní černý | Lahvování a stáčení | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenstvi/lahvovani-a-staceni-O62/zatkovac-stolni-cerny-Z243.html
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    JAVOR: Tak to rozkvaš na burčáku. Ten seženeš v těhle dnech na každym rohu. Stačí nechat třeba 2 dl v petce a dolejt moštem. Při pokojový teplotě máš do druhýho dne rozkvašenou celou petku a můžeš vesele rozočkovávat dál. Mám pocit, že mi to timhle způsobem nejede tak bouřlivě, jako z Vinky a zůstává mi tím pádem víc jablečný chuti.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: škoda, taky jsem vcera googlil nejakou prodejnu v praze nebo okolí, na strome jeste dost jablek, tak ze bych udělal druhou várku. jinak zrovna zacinam čerit, zitra to asi stocim do lahví a supky dupky do sklepa.:)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: uplne ne, dal sem nakonec klasicky vinny, uz mi jedou dva demizony...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: btw, sehnal si ty kvasnice.?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: z eshopu tu to mas do druhyho dne.:) nebo alespoň me to sem prifrcelo nekde z moravy, v nedeli jsem objednal v pondeli poslali a v utery jsem to mel doma. si tam zavolej kdyz to poslou hned rano tak by se to melo stihnout.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    nevite nekdo kde sehnat v praze ciderovy kvasinky? rychla akce, potrebuju do vikendu tzn nemuzu uplne cekat tejden nez to od nekad prijde z eshopu... klidne posta, dik.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    tak jsem zalozil prvni varku cca 30l, doufam ze z toho nebude ocet.;) jablicka ze zahrady a z opustenyho sadu, mošt nadherne sladký, tak ted už jen čekat.:)

    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Zdarec, v říjnu chystáme v Banské Štiavnici (střední Slovensko) akci k mapování a určování starých odrůd jabloní, dost prostoru se tam bude věnovat i cidru. Sháníme ještě jednoho českého a jednoho slovenského účastníka. Díky za šíření
    FB

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam