DRON: Po dokvašení se vyčistí = blbost. Mně se to teda po prokvašení nikdy nezprůhlednilo. Vždycky se mi to vyčistilo až po cca měsíci stání v klidu a přetočení..spíš bych řekl až po druhym. Po prokvašení to max zesvětlá/zbělá, ale je to kalný.
Myslim, že pokud je to dost sladký, tak by to buď mělo dál kvasit, nebo je něco špatně. ...co, nevim. Možná už to kvasí pomalu, že bublání nevidíš. Zkusil bych to stočit do petek, před zavřenim vymáčknout cca 3dl vzduchu a každej den kontrolovat, jestli to petky tlakuje. (10 l neni zas tak moc petek :) Jestli je to ok, tak ti to natlakuje a rovnou se ti to začne drobnym přetlakem samo trochu sytit. Kdyby mi to za den nenatlakovalo cca 3 dl vytlačenýho vzduchu z petky, tak bych to asi doočkoval tim kvasícim moštem, nebo rychle vypil.
Jinak chuťově nejlepší zkušenost mám s kvašenim v cca 8-10°C, kdy to trvá dlouho. Kvasil jsem třeba v 18°C a to mi to vykvasilo během třeba 10 dnů, že to fak nakládalo po pár douškách, ale chuťově docela prázdný.