• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj, loňskej 2. pokus cideru, který se docela povedl jsem zalahvoval, i když cílem bylo udělat sucháč a podle měření tam téměř žádnej zbytkovej cukr už neměl být, obsah po otevření lahve vylítne obsah jak z teplýho šampusu, pomůže je opravdu velké podchlazení (mrazák).. Co s tím příště aby se to nestalo? Nechci používat síru..


    JAVOR: tam jsem chtěl jít s svým výtvorem,ale minimum bylo 10 litrů dát v plen a to se mi tedy nechtělo.. :)
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    JAVOR: Super. Tam chci!
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    7. přehlídka českých ciderů | WINEPUNK
    http://winepunk.cz/2017/01/16/7-prehlidka-ceskych-cideru/

    Jde někdo.?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Já tam dodávám za malýho panáka pasterizovaného moštu při flaškování, ale to je spíš kvůli perlivosti, abych ještě nastartoval cider, který už je suchý.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: kdyz frantikum cider nechutna tak to prepalej na kořalku. :D
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    POHODAVOLE: osobne mam radsi suchej cider takze nepridavam. ale udelal jsem jednu varku s kvasnicema ktere to neprokvasi uplne takze to zustalo celkem sladky. co to ale bylo presne za kvasnice ti ale nereknu, dostal jsem je a na pytliku bylo napsano jen "cider semi-sweet"
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    Jo mozna sem to poplet...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: ve francii urcite nepridavaji nic, pridavani cukru nebo mostu se deje spis v anglii. frantici pokud vim maji prisnejsi pravidla..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    IZSTVOCH: tohle rikal primo pan od toho Magneticu, ale verim, ze jinde to taky tak delaji..
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    no to se dela myslim ve francii ze pri lisovani tretinu mostu pasterizujes a po vykvaseni nejak pridas, ja osobne preferuju suchej...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zavidim vam :)

    Pristi rok zkusim oprasit nadobu, co jsem mel na pivo, tak to budu muset taky vyzkouset. Aktualne mi nejvic jede Magnetic. Koukal jsem i na nejaky rozhovor a pan rikal, ze bez "oslazeni" mostem by to by moc suchy. Taky s tim experimentujete?
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: hele bylo to v demizonu ve sklepe ale zadny velky chladno tam ve finale oproti predpokladu nebylo plus nejaky kolisani teplot tak sem to radej nalahvoval a zacal konzumovat ;)
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: teprve ted do chladu.? ja mam nalahvovano a v chladu uz od října.:)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    no ja sem na tom podobne, vune po jabkach paradni, chutove hodne lehky a chut jablek uz je slabsi ale absolutne zadna pachut, jednou sem pretocil a dva mesice ve sklepe, ted sem to dal teda uz do lahvi a do lednice...

    JAVOR
    JAVOR --- ---
    tak se musim pochlubit po trech mesicich ve sklepě. barva lehce dozelena, krasne se vyceril ma jen malou sedlinu. chutove hodne suchej ale voní krasne po jablkach.. je cim dal lepsi, takze ho tam jeste do jara necham.:)

    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRON: plastelína se sundává dobře, jediný co, tak že se s ňou špatně pracuje při nízkých teplotách, ale stačí ju zahřát rukou
    DRON
    DRON --- ---
    interni poznamka... pokud netesni korek, vykaslat se na vosk (ve skutecnosti spis parafin) bo popraska a stejne neutesni. Plastelina je ultimatni reseni. Jen sem zvedavej co budu rikat, az ji budu sundavat :-)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    tak sem to dneska po trech tejdnech stocil, chutove je to trosku plochy ale nic neprijemnyho ztoho necni, uvidime po mesici to stocim znova jestli si to sedne... ale teda vypil sem ze zbytecku neco pres litr a kope to jak hatatitla :))
    DRON
    DRON --- ---
    ackoli se pri te kvantite neni moc cim chlubit, ale mam z toho radost. odhalil jsem znacne nekvalitni korek na vetsim z demizonu. Po zakapani voskem to uz bubliny tlaci. jinak jedou oba zhruba stejne, jen to neni na prvni pohled videt. Se stacenim jeste chvili pockam.

    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    DRON: Po dokvašení se vyčistí = blbost. Mně se to teda po prokvašení nikdy nezprůhlednilo. Vždycky se mi to vyčistilo až po cca měsíci stání v klidu a přetočení..spíš bych řekl až po druhym. Po prokvašení to max zesvětlá/zbělá, ale je to kalný.
    Myslim, že pokud je to dost sladký, tak by to buď mělo dál kvasit, nebo je něco špatně. ...co, nevim. Možná už to kvasí pomalu, že bublání nevidíš. Zkusil bych to stočit do petek, před zavřenim vymáčknout cca 3dl vzduchu a každej den kontrolovat, jestli to petky tlakuje. (10 l neni zas tak moc petek :) Jestli je to ok, tak ti to natlakuje a rovnou se ti to začne drobnym přetlakem samo trochu sytit. Kdyby mi to za den nenatlakovalo cca 3 dl vytlačenýho vzduchu z petky, tak bych to asi doočkoval tim kvasícim moštem, nebo rychle vypil.
    Jinak chuťově nejlepší zkušenost mám s kvašenim v cca 8-10°C, kdy to trvá dlouho. Kvasil jsem třeba v 18°C a to mi to vykvasilo během třeba 10 dnů, že to fak nakládalo po pár douškách, ale chuťově docela prázdný.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DRON: vem vzorek ve cvrtek do Ostravy. Jinak muj sef minuly rok kvasil jablecnej most a pomalu mu to prokvaselo snad mesic nebo dva. Rozhodne nic rychleho.
    DRON
    DRON --- ---
    DRON: jinak rano hlava dobry, streva dobry, jen sem zaspal... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam