• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAKOUBEK: Zkoušel jsem si představit jak řešit nějakou kvasnou zátku,andělskou daň...A není lepší to kvasit v něčem "normálním" a pak to dát do sudu jen naležet?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Ja prave ziskal dreveny barrique ze spanelskeho vina, ale je to 225 litru a mam z toho pekelny strach. Na netu navody jsou, ale clovek dost veci zjisti, az kdyz se do toho pusti. Nicmene nase stare jablone na chalupe plodi jednou za pet let a tak to nechci propasnout, protoze letos je jablek tak akorat.
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: lakalo me to, ale nemam ani ten dreveny sud :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    X_RATED_IDIOT: prej se to dá stopnout i mrazem,ale tam hrozí,že se ti to ještě pak rozjede ve flaškách
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Nekvasíte někdo v dřevěných sudech?
    DRON
    DRON --- ---
    X_RATED_IDIOT: kokretne ti neporadim, ja to rad ultra suchy, ale vidim to tak, ze potrebujes zastavit kvaseni (v nejakym bode, kdy tam jeste nejaky cukr) a to dle mych chabych znalosti jde udelat tak, ze bud stoupne procento alkoholu nad cca 13 procent, coz uz kvasinky nedaji, nebo je zabijes nejakou sirou, ale fakt si neodvazuju rict kolik ceho... ja se tomuhle inzenyrstvi snazim vyhnout.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zdar, vidim, že to tu žije, ale stejně to zkusim. Letos jsem poprvý dal kvasit cider. Je to spíš jen vedlejší produkt výroby moštu pro děti a vaření piva pro sebe. Takže žádný předchozí studia ani zkušenosti. Jen jsem vymačkal jablka, převařil mošt (ty jablka nejsou nic moc, bál jsem se divokýho kvašení), změřil 1045 (bída, vim, ale tady než to uzraje, tak to opadá) a šoupnul na kvasnice (mangrove jack). Dokvasilo to na 1000, přetočil jsem to do litrovejch patentek, dolil panákem novýho a nechal bejt. Teď je to akorát perlivý, pěkně to voní (jo, je to kalný, ale bio :)), ale oproti čemukoliv z krámu je to supersuchý. Máte někdo nějakou ověřenou neprasáckou metodu, jak to osladit, aby to zůstalo perlivý? Můžu to svařit, dolejt novym, přetočit do kyvety a sytit z bomby, ale to bych dost nerad, nemám zatim protitlakovku.
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    DEIKSAC: tak to se urcite zastavim. Jen te aso nepoznam :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    já vystavuju
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    20.3. Bude ochutnávka ciderů v meetfactory, kdo by chtěl zajít ochutnat
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: kdybych tak mel vlastni jablon... :-(
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    koukam tady to zrovna nefrci navzdory vyrobni sezone v plnym proudu :-) strihal jsem dneska jablone, mel bych par roubu dabinettu, kdybyste nekdo ochteli
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    IZSTVOCH: Tak podej report. Take premyslim, ze bych si nejaky vider vyzkousel udelat sam
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    MALKUS: cece ten kit sem nejak nerozjel, nezbxl mi demizon ;) ale cca 80 litru klasiky zraje ve sklepe a ma se k duhu za dva tejdny to stocim a uvidim ;)
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    IZSTVOCH: tak jak to dopadli?
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    tak sem letos z prdele a z nedockavosti s kvasnicema vzal tedle kit http://eshop.dobrycider.cz/online-obchod/kat/cider-vyroba/cider-kit-detail a zkusim malej demizon z koncentratu...

    btw mate nekdo tip na jabka kolem prahy nebo kolem plzne - klatov? spis koupit nez sbirat... clkm drsna bida letos mi prijde....
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: jo blbe sem se vyjadril zejo delam to stejne...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: neodsavam ten bordel, ale naopak cistej cidre ze zhora, cim si blíž ke dnu tim vetsi musis davat pozor aby si nenasal ten bordel.. jeden kybl s ventilem mam na staceni do lahvi.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: takze rikas na ventil srat? a jak efektivne v nepruhlednym sudu odsaju ciste to u dna?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: ja pouzivam 50l plastove kyble, loni jsem je nekde sehnal asi za 150kaček, ventil mam jen na jednom do kteryho hadici pretacim cistej usazenej cidre.. jinak to bylo jak rikas, akorat se to zvyrilo a bylo to k prdu.. takze to pretacim hadici na cisto a pak pres kohout
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam