• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DRON
    DRON --- ---
    X_RATED_IDIOT: no opatrne s tim, ze se na 13% nedostanes. Imho staci mit na vstupu dost cukru a ony to ty potvurky zpracujou. Jestli vyzerou vsechen cukr driv, nez zdechnou hlady, mas to suchy, kdyz zdechnou na otravu alkoholem, budes tam mit zbytkovej cukr. Redukci varem bys stejne mnohem rychleji odparil alkohol... Ja to zatim vzdy resil spontalne kvaseny bez pridavku cehokoli a prokvasil do konce. Nemam zadny alkoholmetr, ale subjektivne tipuju 10-12 voltu. Coz me ale privadi na to, ze mam zmereny cukr na vstupu a na konci a asi by to mohlo jit spocitat...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DRON: jo mně to takhle taky v podstatě chutná, jenže já to nikdy před tim nepil a mám radši pivo a jen jedny játra (a alergii na japka) a ženský zas tvrděj, že je to kyselý. Nad 13% se nedostanu, musel bych to hodně zredukovat varem a to je jednak časově náročný, pak je to trochu prasárna, asi přijdeš o chuť a vůni a navíc to nebudou chtít, že to matlá. Sejřit to nechci, zbytečná chemie a ten mráz prej neni stoprocentní. Mám to na sekundár v pokoji a nerad bych se probral uprostřed dělostřelecký přípravy :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXCITE: Jj. Mam v zaloze dva demizony.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAKOUBEK: No, tak ti nezbývá než se pustit do dobrodružství :) K tomu co píše kolega bych dodal nech si nějaký mošt na dolévání bokem, andělská dań může být svinsky náročná
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXCITE: To bylo prvni, co me napadlo. Ale na kvaseni 225 litru zas potrebuju dalsi nadoby a nerad bych se zasobil zbytecnymi kramy. :/
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: Se drevem bude asi docela alchymie, bacha at to mas zatahle a neprotece ti. A nezapomen vysirit, at ti to neco z toho sudu nechytne... a pochlub se pak, tohle me hodne zajima
    DRON
    DRON --- ---
    EXCITE: to zni dost rozumne
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAKOUBEK: Zkoušel jsem si představit jak řešit nějakou kvasnou zátku,andělskou daň...A není lepší to kvasit v něčem "normálním" a pak to dát do sudu jen naležet?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Ja prave ziskal dreveny barrique ze spanelskeho vina, ale je to 225 litru a mam z toho pekelny strach. Na netu navody jsou, ale clovek dost veci zjisti, az kdyz se do toho pusti. Nicmene nase stare jablone na chalupe plodi jednou za pet let a tak to nechci propasnout, protoze letos je jablek tak akorat.
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: lakalo me to, ale nemam ani ten dreveny sud :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    X_RATED_IDIOT: prej se to dá stopnout i mrazem,ale tam hrozí,že se ti to ještě pak rozjede ve flaškách
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Nekvasíte někdo v dřevěných sudech?
    DRON
    DRON --- ---
    X_RATED_IDIOT: kokretne ti neporadim, ja to rad ultra suchy, ale vidim to tak, ze potrebujes zastavit kvaseni (v nejakym bode, kdy tam jeste nejaky cukr) a to dle mych chabych znalosti jde udelat tak, ze bud stoupne procento alkoholu nad cca 13 procent, coz uz kvasinky nedaji, nebo je zabijes nejakou sirou, ale fakt si neodvazuju rict kolik ceho... ja se tomuhle inzenyrstvi snazim vyhnout.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zdar, vidim, že to tu žije, ale stejně to zkusim. Letos jsem poprvý dal kvasit cider. Je to spíš jen vedlejší produkt výroby moštu pro děti a vaření piva pro sebe. Takže žádný předchozí studia ani zkušenosti. Jen jsem vymačkal jablka, převařil mošt (ty jablka nejsou nic moc, bál jsem se divokýho kvašení), změřil 1045 (bída, vim, ale tady než to uzraje, tak to opadá) a šoupnul na kvasnice (mangrove jack). Dokvasilo to na 1000, přetočil jsem to do litrovejch patentek, dolil panákem novýho a nechal bejt. Teď je to akorát perlivý, pěkně to voní (jo, je to kalný, ale bio :)), ale oproti čemukoliv z krámu je to supersuchý. Máte někdo nějakou ověřenou neprasáckou metodu, jak to osladit, aby to zůstalo perlivý? Můžu to svařit, dolejt novym, přetočit do kyvety a sytit z bomby, ale to bych dost nerad, nemám zatim protitlakovku.
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    DEIKSAC: tak to se urcite zastavim. Jen te aso nepoznam :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    já vystavuju
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    20.3. Bude ochutnávka ciderů v meetfactory, kdo by chtěl zajít ochutnat
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: kdybych tak mel vlastni jablon... :-(
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    koukam tady to zrovna nefrci navzdory vyrobni sezone v plnym proudu :-) strihal jsem dneska jablone, mel bych par roubu dabinettu, kdybyste nekdo ochteli
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    IZSTVOCH: Tak podej report. Take premyslim, ze bych si nejaky vider vyzkousel udelat sam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam