• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Ted jsem docetl Cider revival od Jasona Wilsona, zajimava sonda do aktualni situace ciderovyho trhu v usa
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    ADUB: jen to čtu a je mi zle. nic ve zlem, ale tohle je spíš mladý chemik než cider..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: a ještě jsem si vzpomněl na českou sodu: není to žádný český dort, ale je to fydatny nemecky eintopf, das ist gut :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Kvasinky jdou zabít i tim, že je tam dost alkoholu. Zkoušel jste někdo fortifikovat? Udělat jablečný porto?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: tybláho, to jsou recepisy jak z císařova pekaře :) ta teplota je někde nad 80 mám pocit a s tim alkoholem jak víno, to bys musela mít sakra dobrej mošt. A nebo tam tý dextrózy padlo hromady.
    ADUB
    ADUB --- ---
    Ahoj všem. Tenkrát jste mi tady dost poradili, tak se po čase podělim s výsledkem. Zrovna dopíjim poslední listopadovej cider (150 litrů ze tří sudů, jsem hovno alkáč) Tenkrát jsme to rozjeli, aniž bychom udělali počáteční měření, takže jsme si to pak dělali trochu punkově, myslim, že to mohlo mít áčka asi tak jako víno. Mošt nám za 15 dní s veltlínskejma kvasinkama vykvasil a byl jeden hnusnější než druhej. Stáčeli jsme 18. den, přidali trochu vody a nějakej cukr, moštovou želatinu (nevim jestli to mělo efekt) a panáka meruňkovice, asi aby to kdyžtak zabilo plíseň. Pak už to ani neperlilo a bylo to kyselý, tak jsme to dosladili dextrózou a ve várnici zahřáli na 70 C a stočili do sklenic a demclů a plastu, co jsme našli. Kámoš mi říkal, že by tahle teplota měla stačit a na zabití prospěšnejch látek by neměla mít vliv...Některý jsem dochutila vývarem ze zázvoru i s kouskama a to bylo top jakxviňa. Některý jsem ochutila silným vývarem z meduňky a máty, to bylo taky zajímavý. No a do některejch jsem dala takovej vývar z převařenejch rozinek s hřebíčkem, i jsem to tam naházela s tim. No a to byla sranda, protože i když to bylo převařený, tak se to v pokojový teplotě rozjelo a skleněný flašky i s keramickou zátkou bouchaly. Nikde jsem nezjistila, na kolik by se musely ty kvasinky zahřát, aby to chcíplo. Pak jsem to zachránila sklepem a tahle příchuť byla super vánoční. Něco bylo sladší (15 procent cukernatost), něco míň (10 procent). Takže doporučuju zázvor. Co vy a příchutě? Já vim, že vy tady jste asi už všichni znalý, ale z prvního pokusu jsme měli hrozně velkou radost :) a jak to piju, tak jsem sentimentální...Dycky mošt!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: "Kyselina Reagenz" se zasekla někde na cestě. V pondělí snad dorazí.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: No rek bych, ze cider je trochu vic nez jen voda, alkohol a jyselina jablecna :) uz mas urceno, kolik ji tam mas?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: add malolaktika... mluvil jsem o tom včera s vinařem a měl celkem zajímavou poznámku. "Když při malolaktické fermentaci odbouráš kyselinu jablečnou, co pak z toho cideru zbude, když je tam hlavně kyselina jablečná." :) Takže tenhle pokus přesouvám do demižonu. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    jinak tohle je myslim dil primo pro tebe https://ciderchat.com/askryanquad4/
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Pyrosiricitan draselny... good point. Dekuju. Na doplneni sudu mam jeste 50l demizon cideru, aby byl az po okraj.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Ne, normalne pridanim pyrosiricitanu. Jestli jsi plnej ze 3/4, stejne bys to mel pretocit do nadoby, kde bude plno a zmensenej kontakt se vzduchem
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: titraci zvladnu, dekuju, setik uz je na ceste. Nicmene, jak jsi to myslel s tim zasirenim? Sud mam naplneny ze 3/4, tak ze bych nad hladinou zapálil treba pul sirneho platku? Dalsi fermentaci bych musel rozjet asi cerstvym mostem.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli ses v Pze nebo pobliz, tak titraci kyseliny jablecny muzem udelat. Pripadne ted mimosezonne mam 120+60l pe sudy a par prazdnejch demizonu. Zasirit bys moh i v tom sudu, ve kterym to mas. Spis pak otazka, jak provyst tu eventuelni refermentaci.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: https://www.vinarskydum.cz/kyselina-reagenz_p4186 Objednáno. Zjistím, jak moc je to zlé a budu sledovat. Třeba se přes léto rozjede ta malolakticka fermentace sama od sebe. Zkusím to měřit průběžně. Do podzimu snad času dost. Na hladinu položím tabletu antifloru.

    PS: Rozesmálo mě, že fakt ta ohřívátka do akvárek ve vinařských prodejnách prodávaj.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Titrace zatím nikoliv. Tenhle problém jsem nepředpokládal, takže jsem ve stádiu studia problematiky a zjišťuju co a jak. :) I přes ten křís na povrchu to na vzduchu naštěstí nechytlo žádnou plíseň ani myšinu (zatím se neprojevuje). Ale měl bych to stopnout sírou. Musím vymyslet, jak vysířit velký sud. Bohužel mám jen jeden a z toho, co jsem se dočetl, tak sudy není doporučeno sířit mokré (vznik H2SO4), takže i když přečerpám cider do barelů, schnutí sudu bude tou dirkou trvat minimálně 2-3 dny a to je ještě můj jako vždy naivní odhad. Aby se pak tomu cideru v barelech něco nepřihodilo. A kupovat kvůli tomu další čtyři 50l demižony, to už by mě asi žena vyhodila z domu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tady v diskuzi mas par pouzitelnejch kmenu https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/Vv9sEr10-x0?pli=1
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jeste pak jsou tusim nektery kmeny kvasinek, ktery umej asi 20% redukci. Titrovals tu kyselinu/znas obsah?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Asi máš recht. Stočím to ze sudu, vypláchnu ho, vysířím, naplním až po okraj, zazátkuju a nechám to být. Na podzim si to rozkvasím novým moštem a šoupnu to do lahví.

    Kamarád mi ještě radil na podzim maceraci slupek z hroznů nebo bylinek (ala vermut) v hotovém cideru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kam tak chvatas? Dej tomu dva roky cas :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam