• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jeste pak jsou tusim nektery kmeny kvasinek, ktery umej asi 20% redukci. Titrovals tu kyselinu/znas obsah?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Asi máš recht. Stočím to ze sudu, vypláchnu ho, vysířím, naplním až po okraj, zazátkuju a nechám to být. Na podzim si to rozkvasím novým moštem a šoupnu to do lahví.

    Kamarád mi ještě radil na podzim maceraci slupek z hroznů nebo bylinek (ala vermut) v hotovém cideru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kam tak chvatas? Dej tomu dva roky cas :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Sud je pořád ve sklepě a tam to na oteplení zatím moc nevypadá. Stěhovat 225 litrů cideru bude problém. Přemýšlím, že bych na nějakou dobu vložil do sudu topítko do akvárka a nastavil termostat na cca 20 stupňů. Třeba by to laktobacily probudilo k životu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jenom se spontanni, ktera probehne s oteplenim v lahvi. Ve vinarskejch eshopech pripadne ulovis komercni kultury
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s malolaktickou fermentací? Loňská jabka byla děsně kyselá a potřeboval bych odbourat nemalé množství kyseliny jablečné. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nestraš. Doufám, že podobně nedopadl ten sud. Do něj jsem ještě nekoukal.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Anebo budes mit slusnou zasobu octa, to taky neni zly a prodat se to taky da
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Právě, že není plnej. Měl jsem ho na dolití sudu. Akorát jsem se na chalupu kvůli různým karanténám nedostal včas a přes polovyschlou kvasnou zátku se mi tam asi dostal vzduch. Zkusím se tam dostat příší týden a stočit to do kanystru a teda vysířit. Pořád ho potřebuju na dolití toho sudu. :/ měli by to v něm odpočívat ještě pár týdnů.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: to asi neni deižon doplněnej až po vršek což? Nemusí to nutně bejt plíseň, může to bejt kultura kvasinek, co rády kyslík (hledej film yeast). Dělat s tim můžeš tři věci - nalahvovat (případně předtim zasířit), vydestilovat anebo vylejt. Nemusí to nutně dopadnout špatně.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Nevíte, dá se něco dělat s plísní? Nebo je to na vylití? Bohužel mám demižony v jiném okrese, tak to ještě 2 týdny pokvete. :/

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    SINC: já nemrazim, zavařuju do okurkovek a taky to jde, jen je to v podstatě paster.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SINC: Prozíravé. U nás byl letos cukr 12,5, tedy nic moc. Mohl jsem si trochu moštu schovat. Po 7 týdnech mi fermentace dobíhá, tak přemýšlím, co s tím. Napadlo mě ovocné pyré. Známí ho v pivovaru berou kvanta, tak by se dalo odkoupit. Otázkou je, zda by to něčemu pomohlo.
    SINC
    SINC --- ---
    JAKOUBEK: Az se to kvaseni hodne zpomali az skoro dokvasi, tak to prefiltruju, doplnim cerstvym mostem (mam nejakejch 15L zamrazenejch) a dam zas kvasit.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SINC: Kdyz pises, ze kvasis “dvakrat v demizonu” jak to presne probiha? Pockas na konec prvniho kvaseni a pak jeste pridavas cukr?
    SINC
    SINC --- ---
    Tretim rokem 50L, mix podzimnich-zimnich jablek (boskoopsky, renety, panenske, ...). Kvasim dvakrat v demizonu, pak do doredim mostem ci pripadne trochu docukruju, kdyz je zbylyho mostu malo a dokvasuju v lahvi. Loni se to rozsumelo fakt pekne. Letos zacinam na 14% cukru, takhle sladkej most jeste nebyl, tak jsem zvedavej, jak to probehne.

    Nechteli byste udelat nejakou vymenu lahvi? Bych docela ochutnal jinou vyrobu.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Včera jsem utrpěl košt vín s výkladem a tam sklípkan řikal, že sírou se kvasinky nezastavěj, naopak některý síru potřebujou a tak si jí vyštěpěj nějakym enzymem z moštu. Tak nevim, třeba jinej kmen, jinej mrav. Ale napadla mě jiná myšlenka. Mluvil tam o fortifikaci (porto a podobně), čimž se kvasinky zabít daj. Zkoušel jste to někdo?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Ahojte, výborná kniha, která dost dopodrobna rozebírá to, co se děje v jabkách i v cidru je The new cider maker's handbook od kanaďana Clauda Jolicoeura http://www.cjoliprsf.ca/ myslím, že tam můžete najít odpověď na většin vašich otázek.
    Ad jak zajistit sladkost v cidru - ve Francii jsme to řešili tak, že jsme dělali fermentaci co nejpomalejší - na začátku se pektinázou mošt vyčeří, abyste se zbavili pektinu. V našich podmínkách jablek, které mají málo tříslovin moc nemůžete čekt pořádný hnědý klobouk, jak o něm mluví literatura,lepší je použít pektinázu, kterou používají ve výrobe moštu, aby byl čirý. Teď nemůžu nikde najít, ale dá se to to koupit i u nás, používal jsem to a hezky se to vyčeřilo, jenom teda ten pektin nestoupá vzhůru jak u metylestarázy, ale padá na dno, takže zase se nedočkáte hnědého klobouku.
    Pak je asi klíčové pravidelné měření a filtrace klidně přes celulózové desky, ale s tím zatím ještě nemám vlastní zkušenost, v Bretani jsme to filtrovali přes křemelinu, ale to už je trochu vyšší dívčí pro malovýrobce.
    Já mám zkušenost, že dolívám trochu pasterovaného moštu při lahvování a jsem s tím celkem spokojenej, i když už mě to pár flašek roztrhalo, každá láhev je originál. Pasterovat cider jako lašku mi přijde brutál, ale tak můžete tím dosáhnout zase trochu jiné a určitě originální chuti. To už bych to radši zasířil. Pak napište, jak jste dopadli.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    jinac Lea ma i vybornej vlastni web, o sladkosech ma stranku treba takhle http://cider.org.uk/keeving.html
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    65 stupnu je ok jezto tam prichazi na pomoc pritel alkohol, na pasterizaci mostu je potreba 75
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ADUB: Reálně tu asi všichni kvasí na max, do sucha. Občas nemá smysl jít proti přírodě. To s tou pasterací byl spíš nápad. Z logiky věci musíš buď sebrat kvasinkám cukr, což nechceš, nebo cukru kvasinky. Muselo by se to vyzkoušet. Nalahvovat se špetkou cukru nebo ovoce, nechat to naperlit v lahvi a pak kvašení stopnout pasterací.

    Těch 20 minut na 65 stupňů je dle mého v pohodě. Teploměr na zavařování to jistí. Když o něco přetáhneš teplotu, neva. Já to dělal v babiččině starém elektrickém zavařovacím hrnci, takže jsem měl výhodu termostatu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam