• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: https://www.vinarskydum.cz/kyselina-reagenz_p4186 Objednáno. Zjistím, jak moc je to zlé a budu sledovat. Třeba se přes léto rozjede ta malolakticka fermentace sama od sebe. Zkusím to měřit průběžně. Do podzimu snad času dost. Na hladinu položím tabletu antifloru.

    PS: Rozesmálo mě, že fakt ta ohřívátka do akvárek ve vinařských prodejnách prodávaj.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Titrace zatím nikoliv. Tenhle problém jsem nepředpokládal, takže jsem ve stádiu studia problematiky a zjišťuju co a jak. :) I přes ten křís na povrchu to na vzduchu naštěstí nechytlo žádnou plíseň ani myšinu (zatím se neprojevuje). Ale měl bych to stopnout sírou. Musím vymyslet, jak vysířit velký sud. Bohužel mám jen jeden a z toho, co jsem se dočetl, tak sudy není doporučeno sířit mokré (vznik H2SO4), takže i když přečerpám cider do barelů, schnutí sudu bude tou dirkou trvat minimálně 2-3 dny a to je ještě můj jako vždy naivní odhad. Aby se pak tomu cideru v barelech něco nepřihodilo. A kupovat kvůli tomu další čtyři 50l demižony, to už by mě asi žena vyhodila z domu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tady v diskuzi mas par pouzitelnejch kmenu https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/Vv9sEr10-x0?pli=1
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jeste pak jsou tusim nektery kmeny kvasinek, ktery umej asi 20% redukci. Titrovals tu kyselinu/znas obsah?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Asi máš recht. Stočím to ze sudu, vypláchnu ho, vysířím, naplním až po okraj, zazátkuju a nechám to být. Na podzim si to rozkvasím novým moštem a šoupnu to do lahví.

    Kamarád mi ještě radil na podzim maceraci slupek z hroznů nebo bylinek (ala vermut) v hotovém cideru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kam tak chvatas? Dej tomu dva roky cas :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Sud je pořád ve sklepě a tam to na oteplení zatím moc nevypadá. Stěhovat 225 litrů cideru bude problém. Přemýšlím, že bych na nějakou dobu vložil do sudu topítko do akvárka a nastavil termostat na cca 20 stupňů. Třeba by to laktobacily probudilo k životu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jenom se spontanni, ktera probehne s oteplenim v lahvi. Ve vinarskejch eshopech pripadne ulovis komercni kultury
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s malolaktickou fermentací? Loňská jabka byla děsně kyselá a potřeboval bych odbourat nemalé množství kyseliny jablečné. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nestraš. Doufám, že podobně nedopadl ten sud. Do něj jsem ještě nekoukal.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Anebo budes mit slusnou zasobu octa, to taky neni zly a prodat se to taky da
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Právě, že není plnej. Měl jsem ho na dolití sudu. Akorát jsem se na chalupu kvůli různým karanténám nedostal včas a přes polovyschlou kvasnou zátku se mi tam asi dostal vzduch. Zkusím se tam dostat příší týden a stočit to do kanystru a teda vysířit. Pořád ho potřebuju na dolití toho sudu. :/ měli by to v něm odpočívat ještě pár týdnů.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: to asi neni deižon doplněnej až po vršek což? Nemusí to nutně bejt plíseň, může to bejt kultura kvasinek, co rády kyslík (hledej film yeast). Dělat s tim můžeš tři věci - nalahvovat (případně předtim zasířit), vydestilovat anebo vylejt. Nemusí to nutně dopadnout špatně.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Nevíte, dá se něco dělat s plísní? Nebo je to na vylití? Bohužel mám demižony v jiném okrese, tak to ještě 2 týdny pokvete. :/

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    SINC: já nemrazim, zavařuju do okurkovek a taky to jde, jen je to v podstatě paster.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SINC: Prozíravé. U nás byl letos cukr 12,5, tedy nic moc. Mohl jsem si trochu moštu schovat. Po 7 týdnech mi fermentace dobíhá, tak přemýšlím, co s tím. Napadlo mě ovocné pyré. Známí ho v pivovaru berou kvanta, tak by se dalo odkoupit. Otázkou je, zda by to něčemu pomohlo.
    SINC
    SINC --- ---
    JAKOUBEK: Az se to kvaseni hodne zpomali az skoro dokvasi, tak to prefiltruju, doplnim cerstvym mostem (mam nejakejch 15L zamrazenejch) a dam zas kvasit.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SINC: Kdyz pises, ze kvasis “dvakrat v demizonu” jak to presne probiha? Pockas na konec prvniho kvaseni a pak jeste pridavas cukr?
    SINC
    SINC --- ---
    Tretim rokem 50L, mix podzimnich-zimnich jablek (boskoopsky, renety, panenske, ...). Kvasim dvakrat v demizonu, pak do doredim mostem ci pripadne trochu docukruju, kdyz je zbylyho mostu malo a dokvasuju v lahvi. Loni se to rozsumelo fakt pekne. Letos zacinam na 14% cukru, takhle sladkej most jeste nebyl, tak jsem zvedavej, jak to probehne.

    Nechteli byste udelat nejakou vymenu lahvi? Bych docela ochutnal jinou vyrobu.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Včera jsem utrpěl košt vín s výkladem a tam sklípkan řikal, že sírou se kvasinky nezastavěj, naopak některý síru potřebujou a tak si jí vyštěpěj nějakym enzymem z moštu. Tak nevim, třeba jinej kmen, jinej mrav. Ale napadla mě jiná myšlenka. Mluvil tam o fortifikaci (porto a podobně), čimž se kvasinky zabít daj. Zkoušel jste to někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam