• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Lahvuju do cistejch vysanitivanejch lahvi, kam odmerim cukr, s krisem jsem potiz nemel
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Můžu se zeptat, jak řešíte lahvování? Dáváte jen cukr nebo přidáváte i kvasinky nebo rozkvašený mošt apod.? Dával jsem do hotového (lehce zasířeného) cidru jen cukr nebo koncentrát z jablečného moštu a mám pocit, že v některých lahvích rozjel křís.

    Když jsem to řešil se sládky v pivovaru, tak říkali, že by bylo fajn rozjet kvašení v lahvi co nejdřív, aby kvasinky spotřebovaly co nejdřív kyslík v hrdle a křís to už nestihl.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tady imho prinosna diskuze k sireni
    Free SO2 Post Fermentation
    https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/NpyajLd6l70
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: to si musis vyzkouset
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co 71b na dozravani v lahvi? Rozkvasit v cerstvem mostu, pridat do hotoveho cidru a zalahvovat. Tam by mohly jeste trochu kyseliny jablečné zpracovat, nebo jsem zas vedle? :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Vysledek mas nejisty, protoze mikroorganismy v puvodnim mostu mohou byt konkurencne silne. Ale asi kdyz tam das dobre rozjetej zakvas, tak by to fungovat mohlo. Udelej si pokus na pulce v demizonu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Má cenu přidávat např. 71b do moštu, kde jsou divoké kultury nebo je zapotřebí původní kvasinky eliminovat? Míváme dost kyselý mošt a tak bych to příští rok zkusil.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    A jinak vinarske potreby lipera maji pomerne kompletni sortiment lalvin, kde je mnoho druhu vhodnych na cider. Americti Scott labs maj hezkou brozuru s popisem charakteristik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DRON: Obvykle byva 20g/100 litru. Po tydnu to nema zadnej zvlastni vyznam imho, uz jsou tam etablovane apikulatni kvasinky jejichz roli prevezmou sacharomycaes z jabllek zhruba ve chvili, kdy je prokvasena polovina cukru
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: super, zrovna mam pred sebou jedine, co sem ted splasil - cider ms-1 z coopers.cz, tak spekuluju, ze bych jeste injektoval treba jeden kyblik strikackou, jestli to ma teda po necelem tydnu jeste smysl. Mimochodem, je toho 11g a zadne info o davkovani. Kbelik ma 25 litru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DRON: Urcite citelnej, vem si treba, ze 71b zmetabolizuje cca 15% kysliny jablecne, jine kmeny inhibuji malolaktickou fermentaci, to vsechno jsou veci, ktere se na chuti projevi
    DRON
    DRON --- ---
    Jak velky vliv na chut maji komercni ciderove kvasinky? Ja zatim kvasil vzdy spontanne, ale vrta mi to hlavou. Letos sem to logisticky nezvladl a uz se mi to lehce rozkvasilo, tak premyslim, jestli vubec se o nejaky test snazit...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja doufam, ze to byl ojedinely exces. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nebo proste dat so2 dle pH, pripadne pokud je pH nad 3.8, tak dokyselit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: pak je asi lepší ho převařit a rozkvasit startérem, nebo koupenejma kvasnicema, ikdyž je to asi prasárna. Ale pak ho můžeš rovnou trochu svařit a zvýšit si cukry :))
    Těsnit to navíc je asi zbytečný, počítám, že jak to bude mít nad hladinou co2 a nevletěj ti tam mušky, bude to stačit, ikdyž ti to nebude vystřelovat kvasný zátky. (Ta desítka mi první noc vyházela všechnu vodu ze zátek a po dolití mi jí přes den vyházela zas. Teď už si pobublává relativně klidně)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Taky jsem přemýšlel, že bych do té drážky ve víku vmáčkl třeba něco silikonového. Do další sezony to nějak vymyslím. Nechci se těch kbelíkú vzdávat, protože jsou superskladné a tchýně by mě při pořízení deseti demižonů z chalupy už asi vystěhovala.

    Co se týká plísně, jsem čím dál víc přesvědčený, že musela přijít už s tím moštěm. Dostal jsem ho od kamaráda a je možné, že si s přebíráním jablek nedal moc práce.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    že se k tomu ještě vracim, moje kýble vypadaj takhle (teď je v nich aktuálně desítka), používám je dva roky, hlavně na pivo, takže v nich něco kvasí tak jednou měsíčně aspoň. místo těsnění je tam elektrikářská průchodka, na hraně víka je vidět, že už je docela vylámaný, ale nikdy mi to nezahnilo

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Je to divné, protože podmínky jsem měl pro všechny kbelíky stejné. Ten den jsem dokonce zakládal dva z jednoho barelu a ten druhý byl v pohodě. Doufám, že příští týden seženu ještě někde pytel jablek, abych měl na doplnění sudu po dokvašení. Teď mi tam přesně těch 30 litrů chybí. :/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A loni jsem měl poslední mošt na 1056, což je 14°
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: mně se tohle ještě nestalo a to kvasim jedině v kýblech. Ale mám tak blbej sklep, že to roznášim různě po baráku. To že netěsněj bych neviděl jako zásadní problém, pokud si uděláš startér, nebo je přeneseš do sklepa až když je kvašení rozjetý a na hladině je co2. Jenže já používám komerční kmeny, takže mi to maká do půl dne od nakýblování
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam