• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Má cenu přidávat např. 71b do moštu, kde jsou divoké kultury nebo je zapotřebí původní kvasinky eliminovat? Míváme dost kyselý mošt a tak bych to příští rok zkusil.
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: super, zrovna mam pred sebou jedine, co sem ted splasil - cider ms-1 z coopers.cz, tak spekuluju, ze bych jeste injektoval treba jeden kyblik strikackou, jestli to ma teda po necelem tydnu jeste smysl. Mimochodem, je toho 11g a zadne info o davkovani. Kbelik ma 25 litru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DRON: Urcite citelnej, vem si treba, ze 71b zmetabolizuje cca 15% kysliny jablecne, jine kmeny inhibuji malolaktickou fermentaci, to vsechno jsou veci, ktere se na chuti projevi
    DRON
    DRON --- ---
    Jak velky vliv na chut maji komercni ciderove kvasinky? Ja zatim kvasil vzdy spontanne, ale vrta mi to hlavou. Letos sem to logisticky nezvladl a uz se mi to lehce rozkvasilo, tak premyslim, jestli vubec se o nejaky test snazit...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja doufam, ze to byl ojedinely exces. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nebo proste dat so2 dle pH, pripadne pokud je pH nad 3.8, tak dokyselit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: pak je asi lepší ho převařit a rozkvasit startérem, nebo koupenejma kvasnicema, ikdyž je to asi prasárna. Ale pak ho můžeš rovnou trochu svařit a zvýšit si cukry :))
    Těsnit to navíc je asi zbytečný, počítám, že jak to bude mít nad hladinou co2 a nevletěj ti tam mušky, bude to stačit, ikdyž ti to nebude vystřelovat kvasný zátky. (Ta desítka mi první noc vyházela všechnu vodu ze zátek a po dolití mi jí přes den vyházela zas. Teď už si pobublává relativně klidně)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Taky jsem přemýšlel, že bych do té drážky ve víku vmáčkl třeba něco silikonového. Do další sezony to nějak vymyslím. Nechci se těch kbelíkú vzdávat, protože jsou superskladné a tchýně by mě při pořízení deseti demižonů z chalupy už asi vystěhovala.

    Co se týká plísně, jsem čím dál víc přesvědčený, že musela přijít už s tím moštěm. Dostal jsem ho od kamaráda a je možné, že si s přebíráním jablek nedal moc práce.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    že se k tomu ještě vracim, moje kýble vypadaj takhle (teď je v nich aktuálně desítka), používám je dva roky, hlavně na pivo, takže v nich něco kvasí tak jednou měsíčně aspoň. místo těsnění je tam elektrikářská průchodka, na hraně víka je vidět, že už je docela vylámaný, ale nikdy mi to nezahnilo

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Je to divné, protože podmínky jsem měl pro všechny kbelíky stejné. Ten den jsem dokonce zakládal dva z jednoho barelu a ten druhý byl v pohodě. Doufám, že příští týden seženu ještě někde pytel jablek, abych měl na doplnění sudu po dokvašení. Teď mi tam přesně těch 30 litrů chybí. :/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A loni jsem měl poslední mošt na 1056, což je 14°
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: mně se tohle ještě nestalo a to kvasim jedině v kýblech. Ale mám tak blbej sklep, že to roznášim různě po baráku. To že netěsněj bych neviděl jako zásadní problém, pokud si uděláš startér, nebo je přeneseš do sklepa až když je kvašení rozjetý a na hladině je co2. Jenže já používám komerční kmeny, takže mi to maká do půl dne od nakýblování
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: pH jsem pravda nemeril, protoze jsem zvykly, ze u nasich jablek jsem vzdycky v pohode, tak me to nenapadlo. Zarazuju na list rutinnich ukonu. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli to bylo hodne sladke tak to mohlo mit i hodne vysoke pH a take mosty jsou na kontaminaci nachylnejsi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z 250 litru jedinych 30. Ale nebyl to muj most a byl fakt hodne sladky. Nase jabka jsou tak 9-11,5, tohle meli skoro 13. Kbelikum dam asi papa. Prilis velka plocha hladiny na kontaminaci a to netesneni me uplne nepresvedcily. Demizony zatim nikdy nezklamaly (zvlast, kdyz je pred plnenim vysirim). Skoda, ze jsou tak neskladne a nemam je kam dat. Sklep sirim dvakrat do roka. Ale je to proste stary sklep, takze plisen asi i po vysireni stale pritomna. Pristi rok dalsi pokus.
    DRON
    DRON --- ---
    Tak po rocni pauze je konecne zase 23+23+10+15 litru mostu ve sklepe.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To se mi zatim nestalo nikdy, maximalne tak kris v demizonu, co jsem vcas nepretocil. Asi zvaz zlepseni hygieny v cidrerii ci pouziti so2.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak jsem o 30 litru chudsi. Do posledni varky (cukernatost skoro 13) se mi dala plisen.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mam pocit, ze posledni dva roky neresim nic jineho, nez podruznosti. Diky za trpelivost. Je fajn mit zpetnou vazbu od zkusenejsich.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tak hlavne cider neni jen směs vody a ethanolu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: plovákovej lihoměr je ti na prd, tim se dá měřit leda něco s vyšší koncentrací. Tipuju, že v kvasu to bude mít odchylku tak asi kolem hodnoty objemu alkoholu, co v tom máš :) mám nějaký po dědovi a v podstatě mi ukazujou, že je v tom 0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam