• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Taky jsem přemýšlel, že bych do té drážky ve víku vmáčkl třeba něco silikonového. Do další sezony to nějak vymyslím. Nechci se těch kbelíkú vzdávat, protože jsou superskladné a tchýně by mě při pořízení deseti demižonů z chalupy už asi vystěhovala.

    Co se týká plísně, jsem čím dál víc přesvědčený, že musela přijít už s tím moštěm. Dostal jsem ho od kamaráda a je možné, že si s přebíráním jablek nedal moc práce.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    že se k tomu ještě vracim, moje kýble vypadaj takhle (teď je v nich aktuálně desítka), používám je dva roky, hlavně na pivo, takže v nich něco kvasí tak jednou měsíčně aspoň. místo těsnění je tam elektrikářská průchodka, na hraně víka je vidět, že už je docela vylámaný, ale nikdy mi to nezahnilo

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Je to divné, protože podmínky jsem měl pro všechny kbelíky stejné. Ten den jsem dokonce zakládal dva z jednoho barelu a ten druhý byl v pohodě. Doufám, že příští týden seženu ještě někde pytel jablek, abych měl na doplnění sudu po dokvašení. Teď mi tam přesně těch 30 litrů chybí. :/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A loni jsem měl poslední mošt na 1056, což je 14°
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: mně se tohle ještě nestalo a to kvasim jedině v kýblech. Ale mám tak blbej sklep, že to roznášim různě po baráku. To že netěsněj bych neviděl jako zásadní problém, pokud si uděláš startér, nebo je přeneseš do sklepa až když je kvašení rozjetý a na hladině je co2. Jenže já používám komerční kmeny, takže mi to maká do půl dne od nakýblování
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: pH jsem pravda nemeril, protoze jsem zvykly, ze u nasich jablek jsem vzdycky v pohode, tak me to nenapadlo. Zarazuju na list rutinnich ukonu. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli to bylo hodne sladke tak to mohlo mit i hodne vysoke pH a take mosty jsou na kontaminaci nachylnejsi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z 250 litru jedinych 30. Ale nebyl to muj most a byl fakt hodne sladky. Nase jabka jsou tak 9-11,5, tohle meli skoro 13. Kbelikum dam asi papa. Prilis velka plocha hladiny na kontaminaci a to netesneni me uplne nepresvedcily. Demizony zatim nikdy nezklamaly (zvlast, kdyz je pred plnenim vysirim). Skoda, ze jsou tak neskladne a nemam je kam dat. Sklep sirim dvakrat do roka. Ale je to proste stary sklep, takze plisen asi i po vysireni stale pritomna. Pristi rok dalsi pokus.
    DRON
    DRON --- ---
    Tak po rocni pauze je konecne zase 23+23+10+15 litru mostu ve sklepe.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To se mi zatim nestalo nikdy, maximalne tak kris v demizonu, co jsem vcas nepretocil. Asi zvaz zlepseni hygieny v cidrerii ci pouziti so2.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak jsem o 30 litru chudsi. Do posledni varky (cukernatost skoro 13) se mi dala plisen.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mam pocit, ze posledni dva roky neresim nic jineho, nez podruznosti. Diky za trpelivost. Je fajn mit zpetnou vazbu od zkusenejsich.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tak hlavne cider neni jen směs vody a ethanolu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: plovákovej lihoměr je ti na prd, tim se dá měřit leda něco s vyšší koncentrací. Tipuju, že v kvasu to bude mít odchylku tak asi kolem hodnoty objemu alkoholu, co v tom máš :) mám nějaký po dědovi a v podstatě mi ukazujou, že je v tom 0
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: resis podruznosti. POklud to neuvadis na trh, tak objem alc znat mepotrebujes vubec k nicemu. Kdyz budes mit hustomer, tak znas zhruba koncentraci cukru a z toho muzes zhruba vyvodit potencialni alkohol. Vzhledem k povaze mostu a sezonni promenlivosti mas pri hustote 1,05 95% sanci, ze obsah cukru bude mezi 95 a 119 g/litr pricemz median bude 106 g/litr. POtencialni alkohol pak 6,5% (ale s pohybem v rozmezi 5,7-7,2)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: A na finální alkohol by se v tom jejich eshopu najít něco dalo? Počátečními cukry si totiž nejsem moc jistý, jak to mám na ty várky. Něco bylo ze začátku pod 10, pak 11, až nakonec skoro 13. Tak bych to teď dal dohromady a nechal dokvasit, co to dá, a nakonec změřil finální alkohol.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: To bys musel stocit do dalsiho demozonu, nechat usadit a pak lahvovat. Ale s mnozstvim cukru cos psal bych nebyl prekvapenej, kdyby ti nejaky lahve bouchly
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    ale i tak pres tu hadicku pak ve flaskach sedlo dost kvasnic dolu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: To je lepsi postup, pres papir mas zbytecnou oxidaci a bez cerpadla/podtlaku to trva vecnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam