• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Jinak plnim v kuchyni/na chate/v docela vlhkym a mirne plesnivym sklepe, i kdyz se treba objevil kris na demizonu, tak do lahvi mi neprechazel
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Druv jsem vymyl vodou a pak aljoholem, ted vystrikuju starsanem (ale poprve jsen tak cinil loni, tak uvidim, jak se to osvedci, kamarad pivovarnik z toho chce prejit)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Díky, dohledám.

    Čím sanituješ? Používal jsem doteď vroucí vodu a Chemipro OXI nebo Neodetersol Botti. Plním v koupelně, po jejím důkladném vyčištění, takže riziko kontaminace je sníženo na minimum. Nicméně klidně rád zkusím něco jiného.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Priprave zakvasu do lahve se venuje Ciderchat epizoda cca 270, jsou tam ctyri dily s Ryan Monkman a jeden z nich je specificky venovan tomuto tematu
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: na kris sem tez jeste nenarazil, ale davam si dost pozor na cistotu lahvi. Vyvaruju a pred lahvovanim tam jeste naleju trosku slivovice (tu pak samozrejme prelivam dal) a protrepu. Na dokvaseni na lahvi se mi dost osvedcil sehnat si nejakej rozumne zpracovany most a ani sem ho nerozkvasel.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Lahvuju do cistejch vysanitivanejch lahvi, kam odmerim cukr, s krisem jsem potiz nemel
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Můžu se zeptat, jak řešíte lahvování? Dáváte jen cukr nebo přidáváte i kvasinky nebo rozkvašený mošt apod.? Dával jsem do hotového (lehce zasířeného) cidru jen cukr nebo koncentrát z jablečného moštu a mám pocit, že v některých lahvích rozjel křís.

    Když jsem to řešil se sládky v pivovaru, tak říkali, že by bylo fajn rozjet kvašení v lahvi co nejdřív, aby kvasinky spotřebovaly co nejdřív kyslík v hrdle a křís to už nestihl.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tady imho prinosna diskuze k sireni
    Free SO2 Post Fermentation
    https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/NpyajLd6l70
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: to si musis vyzkouset
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co 71b na dozravani v lahvi? Rozkvasit v cerstvem mostu, pridat do hotoveho cidru a zalahvovat. Tam by mohly jeste trochu kyseliny jablečné zpracovat, nebo jsem zas vedle? :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Vysledek mas nejisty, protoze mikroorganismy v puvodnim mostu mohou byt konkurencne silne. Ale asi kdyz tam das dobre rozjetej zakvas, tak by to fungovat mohlo. Udelej si pokus na pulce v demizonu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Má cenu přidávat např. 71b do moštu, kde jsou divoké kultury nebo je zapotřebí původní kvasinky eliminovat? Míváme dost kyselý mošt a tak bych to příští rok zkusil.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    A jinak vinarske potreby lipera maji pomerne kompletni sortiment lalvin, kde je mnoho druhu vhodnych na cider. Americti Scott labs maj hezkou brozuru s popisem charakteristik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DRON: Obvykle byva 20g/100 litru. Po tydnu to nema zadnej zvlastni vyznam imho, uz jsou tam etablovane apikulatni kvasinky jejichz roli prevezmou sacharomycaes z jabllek zhruba ve chvili, kdy je prokvasena polovina cukru
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: super, zrovna mam pred sebou jedine, co sem ted splasil - cider ms-1 z coopers.cz, tak spekuluju, ze bych jeste injektoval treba jeden kyblik strikackou, jestli to ma teda po necelem tydnu jeste smysl. Mimochodem, je toho 11g a zadne info o davkovani. Kbelik ma 25 litru.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DRON: Urcite citelnej, vem si treba, ze 71b zmetabolizuje cca 15% kysliny jablecne, jine kmeny inhibuji malolaktickou fermentaci, to vsechno jsou veci, ktere se na chuti projevi
    DRON
    DRON --- ---
    Jak velky vliv na chut maji komercni ciderove kvasinky? Ja zatim kvasil vzdy spontanne, ale vrta mi to hlavou. Letos sem to logisticky nezvladl a uz se mi to lehce rozkvasilo, tak premyslim, jestli vubec se o nejaky test snazit...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja doufam, ze to byl ojedinely exces. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nebo proste dat so2 dle pH, pripadne pokud je pH nad 3.8, tak dokyselit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: pak je asi lepší ho převařit a rozkvasit startérem, nebo koupenejma kvasnicema, ikdyž je to asi prasárna. Ale pak ho můžeš rovnou trochu svařit a zvýšit si cukry :))
    Těsnit to navíc je asi zbytečný, počítám, že jak to bude mít nad hladinou co2 a nevletěj ti tam mušky, bude to stačit, ikdyž ti to nebude vystřelovat kvasný zátky. (Ta desítka mi první noc vyházela všechnu vodu ze zátek a po dolití mi jí přes den vyházela zas. Teď už si pobublává relativně klidně)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam