• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Pak případně dobrej zdroj na kyvety je https://ostatni.bazos.cz/inzerat/141774066/kyvety-19-l-pouzite-dokonale-funkcni.php i když nevim, jak se k tomuhle producenti cideru stavíte. Ale víno se v tom v německu, nebo rakousku od malovýrobců distribuuje běžně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Pokud bys to co2 řešil a nemáš nějaký lepší možnosti, dobrej systém je tohle https://www.pivnimajak.cz/prodej/drinkgas# zaplatíš jednou za flašku a pak už neplatíš nájem, jen plyn. Dá se občas sehnat někdo, kdo přestavuje na tlakovky starý hasičáky, ale nemám s tim žádnou zkušenost. Budeš ale potřebovat redukční ventil, nebo vzít ten komplet. Případně to koupit po bazarech, pak ti to naplněj kdejaký hasiči.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: CO2 letos asi nezvladnu, ale starter je dobry napad. Mam par pasterovanych pet lahvi mostu, tak to v jedné nebo dvou rozjedu cerstvyma kvasinkama.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: možností by bylo stočit do kyvet a pak lahvovat s protitlakem, nedávat tam už nic a sytit nuceně, nebo to v tý kyvetě smíchat a hned vytočit, nebo to v tý kyvetě smíchat a vytáčet, až bude potřeba, ale nedosycovat nuceně. Z těch kvasinek bych si udělal nejdřív startér, pokud bys to vyfukoval co2
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Vsechny ty dily s Monkmanem stojej za to
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jj. Cetl jsem. Kyslik je svine. :) V podstate bych musel pred plnenim foukat do lahvi CO2, aby pak vytlacil vzduch z hrdla. Zatim zkusim pridat k cukru i cerstve kvasinky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tohle jsem nedávno našel, když jsem kysal zelí. Nevim, jestli je v tom něco užitečnýho pro tebe. Já křís ještě neměl na ničem. https://www.zkvaseno.cz/kris
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak to vypadá na epizodu 271. :) Včera jsem poslouchal 270 a věnují se tam chvíli měření zbytkového cukru, což v mých podmínkách asi nedám, takže budu doufat, že už tam prostě nic nebude. Jinak je tam zajímavý postřeh, že kvasinky po cca 9 měsících nadobro hynou, takže dodání kvasinek do sekundárního kvašení je v podstatě nutnost. Děkuju.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: do piva se dává okolo 6g/l sypaný dextrózy
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    S tím křísem v lahvi to fakt vypadá na to, že rozjezd sekundární fermentace prostě trvá moc dlouho. Přičítám to nedostatku akceschopných kvasinek. Zkusil bych akcelerovat start kvašení přidáním nových kvasinek a nějaké výživy. Mám teď v barelu pod Antiflorem 50 litrů hotového cideru, tak jsem si říkal, že jeden sáček Mangrove Jack's cider M02 by mohl stačit.

    Nicméně co se týká cukru... dostal jsem od kamaráda hroznový koncentrát, což je technicky zřejmě takřka čistá dextróza, který bych rád použil. Jak byste ho dávkovali? 10g na litr?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Jinak plnim v kuchyni/na chate/v docela vlhkym a mirne plesnivym sklepe, i kdyz se treba objevil kris na demizonu, tak do lahvi mi neprechazel
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Druv jsem vymyl vodou a pak aljoholem, ted vystrikuju starsanem (ale poprve jsen tak cinil loni, tak uvidim, jak se to osvedci, kamarad pivovarnik z toho chce prejit)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Díky, dohledám.

    Čím sanituješ? Používal jsem doteď vroucí vodu a Chemipro OXI nebo Neodetersol Botti. Plním v koupelně, po jejím důkladném vyčištění, takže riziko kontaminace je sníženo na minimum. Nicméně klidně rád zkusím něco jiného.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Priprave zakvasu do lahve se venuje Ciderchat epizoda cca 270, jsou tam ctyri dily s Ryan Monkman a jeden z nich je specificky venovan tomuto tematu
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: na kris sem tez jeste nenarazil, ale davam si dost pozor na cistotu lahvi. Vyvaruju a pred lahvovanim tam jeste naleju trosku slivovice (tu pak samozrejme prelivam dal) a protrepu. Na dokvaseni na lahvi se mi dost osvedcil sehnat si nejakej rozumne zpracovany most a ani sem ho nerozkvasel.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Lahvuju do cistejch vysanitivanejch lahvi, kam odmerim cukr, s krisem jsem potiz nemel
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Můžu se zeptat, jak řešíte lahvování? Dáváte jen cukr nebo přidáváte i kvasinky nebo rozkvašený mošt apod.? Dával jsem do hotového (lehce zasířeného) cidru jen cukr nebo koncentrát z jablečného moštu a mám pocit, že v některých lahvích rozjel křís.

    Když jsem to řešil se sládky v pivovaru, tak říkali, že by bylo fajn rozjet kvašení v lahvi co nejdřív, aby kvasinky spotřebovaly co nejdřív kyslík v hrdle a křís to už nestihl.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tady imho prinosna diskuze k sireni
    Free SO2 Post Fermentation
    https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/NpyajLd6l70
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: to si musis vyzkouset
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co 71b na dozravani v lahvi? Rozkvasit v cerstvem mostu, pridat do hotoveho cidru a zalahvovat. Tam by mohly jeste trochu kyseliny jablečné zpracovat, nebo jsem zas vedle? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam