úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Cidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
rozbalit záhlaví
JAKOUBEK
---
---
8:56:14 3.12.2021
1 odpověď
+1
OHONEY
: Zavíral jsem sedmičky s korunkou 29 mm (nástavce tam jsou i na 26 mm + asi rezervní vložky). Pro sichr jsem si po prvním zavření kleště ještě cca o 90 stupňů pootočil a sevřel korunku znovu. Jede to tam přes nějaký kloub, tak to finální "docvaknutí" trochu lupne, tak se nebát, ten plast je celkem bytelný.
OHONEY
---
---
19:35:28 30.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
:
vidis a to jsem premyslel, ze si objednam jen 1,5l lahve :]
vzal jsem kleste, neb ze stejneho shopu sem resil i lahve a zatky. jen aby ten plast vydzel
pripadne na dalsi sezonu bude paka
X_RATED_IDIOT
---
---
17:27:23 30.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
: proč? Jsou na 26 i 29, taky jsem o nich přemejšlel. Kvůli lemu na hrdle?
DEIKSAC
---
---
15:23:15 30.11.2021
2 odpovědi
OHONEY
: Oboji poslouzi, ale ty kleste te limituji ne tretinky a pullitry. Nemusi to byt apriori spatne, ja driv lahoval 0.75, ale castejs se nam stane, ze na velkou lahev nenajdem chut, zatimco o malou se treba podelime k obedu a ja se pak nemusim bat ridit
OHONEY
---
---
11:57:37 30.11.2021
2 odpovědi
budou stacit plastove kleste, nebo radeji zatkovac?
Kleště - červená plast ruční na korunkové uzávěry 26-29mm | Bricol - M Eshop
https://eshop.bricol.cz/kleste--cervena-plast-rucni-na-korunkove-uzavery-26-29mm/
Zátkovačka na korunky"stojan"26+29mm | VinařskýRáj.cz
https://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace-lahvovani-sanita
ce/uzaviraci-zarizen
i/na-korunky-a-sekto
ve-zatky/zatkovacka-
na-korunky-stojan-26
-29mm
ani s jednim nemam zkusenost, ale technicky mi prijde vhodnejsi zatkovac.
dik
DEIKSAC
---
---
9:21:28 24.11.2021
+1
JAKOUBEK
: Z toho co ctes plyne, ze to nemas pouzivat soucasne, protoze jdou proti sobe. Enzym nastepi to co ma k dispozici a pak uz nema co na praci. Hadam, ze beztak bude zmetabolizovan
DEIKSAC
---
---
9:19:59 24.11.2021
JAKOUBEK
: A) proc bys chtel pouzivat bentonit, kdyz budes mit vycerenej most diky pektolytickemu enzymu?
B) enzym udela svoji praci na zacatku, takze kdybys nahodou za dva mesice chtel prece jen bentonit pouzit, uz to bude fuk
JAKOUBEK
---
---
9:11:44 24.11.2021
2 odpovědi
DEIKSAC
: V popisu píšou “Enzym je inaktivován přípravky obsahujícími bentonit.”. Co se stane, když nedojde k jeho deaktivaci? Resp. z popisku trochu tuším, že mi ji výrobce doporučuje. Nedostanu se do spirály nutnosti použít další a další přípravky? :)
DEIKSAC
---
---
8:49:31 24.11.2021
1 odpověď
+1
JAKOUBEK
: Ne je to vezne uzivana vec pro zvyseni vyteznosti. V kombinaci s opakovanym stacenim muzes dosahnout podobnych vysledku jako pri keevingu
JAKOUBEK
---
---
22:40:44 23.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
: Ja na nej prave uz ve ninarskych potrebach koukal. Tak me zajimalo, zda to neni uplna blbost. Ja to tak vypada, tak neni, coz za pokus stoji. Diky.
DEIKSAC
---
---
20:35:16 23.11.2021
1 odpověď
JAKOUBEK
: Kazdopadne to neni draha vec, opet maji vinarske obchody (napr rapidase clear)
DEIKSAC
---
---
20:34:33 23.11.2021
+1
JAKOUBEK
: V tomhle vlakne dava Andrew Lea moc peknej prehled, co se pri maceraci deje v drti
To macerate or not...
https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/5Akza-5Kxy8
JAKOUBEK
---
---
20:18:23 23.11.2021
2 odpovědi
DEIKSAC
: Jen jsem na něj narazil v literatuře jako alternativu, když není možné nechat nedrcená jablka před montováním ležet (doporučovaných 8-12 hodin). Že to ty pektilázy zvládnou rychleji... mošt při kvašení tolik nepění apod.
DEIKSAC
---
---
20:03:18 23.11.2021
X_RATED_IDIOT
: Jak rika ten linkovanej clanek, je to volna disciplína :) ja jsem ortodoxni jabkar, tak na tohle pohlizim jako na zbytnou vec
X_RATED_IDIOT
---
---
19:58:22 23.11.2021
A ještě jeden dotaz, zkoušeli jste laktózu někdo?
X_RATED_IDIOT
---
---
17:46:45 23.11.2021
What Is Graf? | Exploring Craft Cider | Beer Cider Hybrid Graft
https://www.ciderculture.com/graf/
X_RATED_IDIOT
---
---
17:42:16 23.11.2021
1 odpověď
Ale neměl jsem čas to prostudovat, jaká fáze piva, jakej poměr atd.
X_RATED_IDIOT
---
---
17:41:05 23.11.2021
Měl by to bejt nějakej crossover mezi pivem a ciderem, uvaří se nějaká fáze piva (sladina? Mladina?), smíchá se to s moštem a spolu to pak kvasí. Našel jsem to na redditu, když jsem hledal, jak je to s tim tebou zmiňovanym metylem (zajmalo mě to, kdyby z toho kámoš chtěl někdy pálit)
DEIKSAC
---
---
17:08:33 23.11.2021
X_RATED_IDIOT
: Doplnis kontrext?
X_RATED_IDIOT
---
---
12:31:52 23.11.2021
1 odpověď
Teď jsem se náhodou dočetl o grafu (graffu), zkoušel jste někdo?
DEIKSAC
---
---
8:17:51 23.11.2021
Loni jsem pouzival, ale nemam k tomu kontroku bez, tak nemuzu prispet srovnanim
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam