• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V tomhle vlakne dava Andrew Lea moc peknej prehled, co se pri maceraci deje v drti

    To macerate or not...
    https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/5Akza-5Kxy8
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jen jsem na něj narazil v literatuře jako alternativu, když není možné nechat nedrcená jablka před montováním ležet (doporučovaných 8-12 hodin). Že to ty pektilázy zvládnou rychleji... mošt při kvašení tolik nepění apod.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jak rika ten linkovanej clanek, je to volna disciplína :) ja jsem ortodoxni jabkar, tak na tohle pohlizim jako na zbytnou vec
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A ještě jeden dotaz, zkoušeli jste laktózu někdo?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    What Is Graf? | Exploring Craft Cider | Beer Cider Hybrid Graft
    https://www.ciderculture.com/graf/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale neměl jsem čas to prostudovat, jaká fáze piva, jakej poměr atd.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Měl by to bejt nějakej crossover mezi pivem a ciderem, uvaří se nějaká fáze piva (sladina? Mladina?), smíchá se to s moštem a spolu to pak kvasí. Našel jsem to na redditu, když jsem hledal, jak je to s tim tebou zmiňovanym metylem (zajmalo mě to, kdyby z toho kámoš chtěl někdy pálit)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Doplnis kontrext?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teď jsem se náhodou dočetl o grafu (graffu), zkoušel jste někdo?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Loni jsem pouzival, ale nemam k tomu kontroku bez, tak nemuzu prispet srovnanim
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Co od nej cekas? Cider, pokud nemas extra pech na kombinaci prezrale ovoce/pH/dalsi komponenty mostu, se ti vyceri sam. Kdyz nastipes pektiny, budes mit v mostu trochu vyssi pomer methylalkoholu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pracujete někdo s pektolytickým enzymem?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jeste bych mel dotaz. Mate nekdo zkusenost s merenim tlaku v lahvich? Koukal jsem, ze existuji tlakomery, ktere se daji bud nasadit rovnou na hrdlo (drazsi) nebo nasroubovat do korunkoveho uzaveru opatreneho matkou (levnejsi). Realne by me to celkem zajimalo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Vypadá super, možná objednám od ježíška. Plnim holou hadičkou a je to pakárna. Flašky už plnim jen málo, jen když vařim pšenici pro mámu, ale hodilo by se i tak
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já to našel v nerezi a snad by se ten ventil měl dát rozšroubovat.

    13.7'' (35cm) Length Spring Load Stainless Steel Beer Bottle Filler With Nylon Cleaning Brush For Homebrew Beer Transfer Tools|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/4001166267385.html
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Akorát se bojim, že se v tom ventilu bude držet bordel
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ty čiré lahve jsem vzal, abych do toho letos viděl. Měli je v Bricolu ve slevě, tak jsem toho využil. Ve sklepě máme tmu, tak to snad vydrží. Příští rok už zas hnědé, po pivu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vrtalo mi hlavou, že by bylo fajn to napouštět zespoda. Hned večer jsem to našel na Aliexpressu za 350 Kč. :) Holt je to proces. Příští lahvování už bude bez zbytečného provzdušňování.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: něco podobnýho, ale na dlouhý tyčce a užší, abys to dostal až na dno, dělaj na pivo, dole je ventil, kterej se zatlačí o dno. Pak se to míň provzdušní. Ale nemám to, tak nevim, jak je to funkční. Vypadá to parádně, mnohem líp, než můj nesourodej soubor petek od piva, svijanskejch džbánků a podobně :)) akorát to budeš muset mít furt ve tmě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam