• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Měl by to bejt nějakej crossover mezi pivem a ciderem, uvaří se nějaká fáze piva (sladina? Mladina?), smíchá se to s moštem a spolu to pak kvasí. Našel jsem to na redditu, když jsem hledal, jak je to s tim tebou zmiňovanym metylem (zajmalo mě to, kdyby z toho kámoš chtěl někdy pálit)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Doplnis kontrext?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teď jsem se náhodou dočetl o grafu (graffu), zkoušel jste někdo?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Loni jsem pouzival, ale nemam k tomu kontroku bez, tak nemuzu prispet srovnanim
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Co od nej cekas? Cider, pokud nemas extra pech na kombinaci prezrale ovoce/pH/dalsi komponenty mostu, se ti vyceri sam. Kdyz nastipes pektiny, budes mit v mostu trochu vyssi pomer methylalkoholu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pracujete někdo s pektolytickým enzymem?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jeste bych mel dotaz. Mate nekdo zkusenost s merenim tlaku v lahvich? Koukal jsem, ze existuji tlakomery, ktere se daji bud nasadit rovnou na hrdlo (drazsi) nebo nasroubovat do korunkoveho uzaveru opatreneho matkou (levnejsi). Realne by me to celkem zajimalo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Vypadá super, možná objednám od ježíška. Plnim holou hadičkou a je to pakárna. Flašky už plnim jen málo, jen když vařim pšenici pro mámu, ale hodilo by se i tak
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já to našel v nerezi a snad by se ten ventil měl dát rozšroubovat.

    13.7'' (35cm) Length Spring Load Stainless Steel Beer Bottle Filler With Nylon Cleaning Brush For Homebrew Beer Transfer Tools|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/4001166267385.html
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Akorát se bojim, že se v tom ventilu bude držet bordel
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ty čiré lahve jsem vzal, abych do toho letos viděl. Měli je v Bricolu ve slevě, tak jsem toho využil. Ve sklepě máme tmu, tak to snad vydrží. Příští rok už zas hnědé, po pivu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vrtalo mi hlavou, že by bylo fajn to napouštět zespoda. Hned večer jsem to našel na Aliexpressu za 350 Kč. :) Holt je to proces. Příští lahvování už bude bez zbytečného provzdušňování.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: něco podobnýho, ale na dlouhý tyčce a užší, abys to dostal až na dno, dělaj na pivo, dole je ventil, kterej se zatlačí o dno. Pak se to míň provzdušní. Ale nemám to, tak nevim, jak je to funkční. Vypadá to parádně, mnohem líp, než můj nesourodej soubor petek od piva, svijanskejch džbánků a podobně :)) akorát to budeš muset mít furt ve tmě.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nakonec jsem využil přízně počasí a ze sklepa se přestěhoval na zahradu.
    PS: Hladinky jsem si nakonec srovnal. Ta oranžová věc má své mouchy. Nicméně za pokus to stálo.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jako jsou dost fotogenické. Zda se budou dát pít, ukáže čas. :)

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak nakonec jsem potkal na trhu mochyni a moruši. Jedna na kyselinku, druhá na barvu. Cestou jsem ještě narazil na čerstvě lisovanou šťávu zázvor/jablko. Tak uvidíme, která lahev rupne jako první.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: nó... zrovna na tom videu... :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: zkusil bych nejdřív něco sušenýho, aby to tam nezačalo hnít. Mátu? Meduňku? Pomerančovou kůru? Skořici? Hřebíček? Někdo tam dává chmel taky. Hořkosti chmelu se bát nemusíš, většina těch hořkejch látek hořkne teplem (varem). A taky jde o to, na jak dlouho. Třeba při studenym chmelení se nedoporučuje dýl jak pár dní, pak se začnou louhovat chutě, který nechceš a to bude asi platit pro víc bylin.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Takovy asi nejjednodussi pravidlo je, ze pokud bys to ktery jabko dobrovolne nestrcil do pusy, tak do cideru nepatri
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam