• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ještě k té kyselosti... mohl by pomoct keeving? Kdyby byl cider sladší, třeba by to v chuti trochu vyrovnalo tu kyselost.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je to tak. Zkoušel jsem to po té první fermentaci a bylo to kyselé jako prdel. Musím se příští rok podívat ještě po jiných jablkách, kterými bych ta naše trochu naředil. Původně jsem chtěl, aby ten cider byl autentickým odrazem místa vzniku, ale už na té představě netrvám. Bylo by fajn, kdyby se to dalo pro změnu pít. Letos jsem u tchána na chalupě u Prachatic viděl kolem cest celkem dost opuštěných jabloní. Asi to zkusím tam.

    PS: Kvasnou zátku jsem teď vyřešil vyvedením 10 mm tlusté hadičky do zavařovačky s vodou a bublá to.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli mas 10g/litr a malo taninu (coz je v cr pravdepodobny), tak si myslim, ze mlf je naopak zadouci.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jj. Asi vymenim ty plastove kvasne zatky za ty trubickove sklenene.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Letos kysele, jako kazdy rok. Nase jabka uz nebudou jina. Je to vzdycky pres 9-10. Proto mam asi furt pocit, ze to octovati.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Ty silikony fungujou fajn, ale starnou, po cca peti nebo sesti letech pomyslim na zmenu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Mlf zabranis leda zasirenim, ale nebal bych se toho, kolik kyseliny jsi mel na zacatku? Ja mel letos vsechno kysely, tak bych se toho nebal. Nebo sk to rozdel a jednu cas zasir a druhou nalahvjj jak he, at muzes porovnat
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Používám ty červené silikonové návleky. Zdály se mi celkem bezpečné. Ale je fakt, že v nich nemám klasické trubičkové skleněné kvasné zátky, ale umělohmotné, které fungují na principu sifonu, kdy vytlačují klobouček položený ve vodě. Ten je těžší a tak si plyn hledá jinou cestu. Zkusím to vyměnit.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zátky vyměním. Uvidíme.
    Co s tou malolaktikou? Nechat to být? Nebo s tím do chladu popř. třeba zasířit?
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: S tesnosti kvasnych zatek sem bojoval prvni rok, nez me napadlo koupit plastelinu a utesnit to ni.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli se tvori bubliny a v zatkach nic, tak tam bude nejaka netesnost. Malolakticka fermentace probiha cca v pokojovy teplote a pokud to neni zasireny, tam proste probehne, resp probehla by ti v lahvich
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Přivezl jsem si z chalupy dva desetilitrové demižonky z cidrem, který jsem zakládal koncem září, protože se mi zdálo, že kvasné zátky mlčí už nějaký ten pátek a hladina začala "matnět", tak aby to něco nechytlo. Přetočil jsem obsah do čistých demižonů i s trochou kvasinek ze dna a dodal malý panák (na 10 litrů) hroznového sirupu, abych to lehce rozkvasil a vyhnal vzduch z hrdla. Demižony v pokojové teplotě druhý den ožily. Stoupajících drobných bublinek je víc, než jsem čekal, nicméně kvasné zátky v podstatě mlčí, což je podezřelé. Je možné, že je to malolaktická fermentace (jablečno-mléčná fermentace)? Teplota v místnosti by tomu nahrávala. Pokud ano, zastavuje se to nějak? Z toho, co jsem se dočetl, se zdá, že se kyselina jablečná přemění v kyselinu mléčnou, která není tak "kyselá"... u vína to dává smysl, protože jablečná je v něm zastoupená jen malou měrou. Co když přijdu o kyselinu jablečnou v cidru? Neublíží mu to? Můžu to strčit samozřejmě zas někam do sklepa, kde se fermentace asi trochu zpomalí, ale nevím, zda to bude dobře nebo ne. Zda to teď už prostě nemám nechat dojet v kuchyni a pak rovnou stočit do lahví.

    PS: Zatím tam není žádná síra.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Dneska jsem otevřel lahev, která dokvašovala se sušenou moruší a čerstvou zázvorovou štávou. Korunkový uzávěr začal prokapávat, tak šla. Byl jsem překvapený malinově červenou barvou, výrazným ovocným aroma, příjemným perlením a ocasem po zázvoru, který se projevoval lehce "jalovcově". Trochu to připomínalo ovocný ginger beer (logicky). Příště méně cukru do základu a vydrží rok i dva.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK:
    dik, uz se nemuzu docakat, az prijede zasilka z valtic
    tak mi snad z 50 lahvi nejaka za par mesicu zbude :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Super, budu se těšit na jéžiška :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Zavíral jsem sedmičky s korunkou 29 mm (nástavce tam jsou i na 26 mm + asi rezervní vložky). Pro sichr jsem si po prvním zavření kleště ještě cca o 90 stupňů pootočil a sevřel korunku znovu. Jede to tam přes nějaký kloub, tak to finální "docvaknutí" trochu lupne, tak se nebát, ten plast je celkem bytelný.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: 150 sedmicek zazatkovano cervenyma klestema. Postupem casu clovek ziska grif. Za ty prachy faj vec. V ramci Prahy muzu pujcit.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tuhle verzi jsem neznal
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak tady, to by měl bejt přesně on https://www.youtube.com/watch?v=Lc3BxFIfefs od třetí minuty, je vidět, že otáčí tu plechovou kulisu, ale mění tim jen průměr okolo hrdla, nemění vejšku, jako u toho, co je v tom předchozim videu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: já znám buď kleště na 26 nebo stojan s výměnnou hlavou na 26 a 29
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam