• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: nojo, ale kde teď, po vesnici nemá nikdo nic a v álejích okolo českýho brodu taky bída. Leda bych se prostříhal do bohemia apple :) jenže to je samel cukr a žádná chuť
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    guerrilla harvesting..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jak jste na tom letos s jablkama (kdo máte vlastní)? Já teda dost bídně. Letos mi zbyde sotva na trochu moštu pro děti
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Estonko je mi jako země stále sympatičtější.

    Původně jsem tam objevil zajímavý drtič:

    Electric fruit crusher Apster 2500
    https://www.youtube.com/watch?v=BvX7H1QB8Xs&t=8s


    ale pak jsem viděl toto:

    Home made apple juice using a pneumatic juice press Pneumatik 50.
    ahttps://www.youtube.com/watch?v=sVuRZToRs70


    A mám chuť si udělat výlet do Tallinnu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: V souvislosti s posledním příspěvkem mě napadá, jak uchovávají větší množství cideru třeba 5 let, aby jim něco nechyt.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak mám vítěze. Cokoliv, co jsem od nich pil, bylo skvělé. Takže, pokud/až pojedete Polskem, mrkněte ve vinotékách nebo craftbeer podnicích. Cydr Ignaców.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nestihl jsem vsechny, ale co jsem ochutnal na miste, to bylo vicemene fajn. Podobne jako lidi u nas, zapasi i Polaci s odrudami. Vetsinou berou obecne “stare odrudy”. Takze je to vetsinou dost kysele. Nejlepsi jsem ochutnal z Cydr Ignaców, ale ti mají náskok skoro 20 let, takze uz jim plodi jejich vlastni sady.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V polsku jsem chutnal jen jedno mizerny perry.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Neochutnali jste na cestách něco zajímavého?

    Včera jsem se vrátil z tůry po Polsku. Mám pár lahví, tak jsem zvědavý. Zatím jsem obeznámen jen s cenami. Takže třeba Utopia cuder už nepovažuju za tak drahý. Zajímavá zkušenost.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ideál. Píšu do pošty.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Budu teď víkend v praze, tak pokud jsi z prahy, tak někde tam
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kdy a kam si můžu dojet? :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já klidně. Mám tu tak 40 litrů loňskýho, sám to nepiju a zapomínám to rozdávat :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Měl bych prosbu. Neposkytli byste 2-3 vzorky z vlastní produkce? Rád je zaplatím.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nezbyva, nez souhlasit.

    Prvni dva roky to bylo dost o zjistovani moznosti vlastnich zdroju (booskopske, antonovka, panenske, hornokrajske malinove, matcino, strymka + okrasne a neco malo lesnich semenacu) a toho, jak se chova sud jako primarni fermentacni nadoba. Loni jsem treba uz pred MLF i po ni michal kaly a chutove se to myslim projevilo pozitivne. Letos to na kalech nenecham lezet tak dlouho. K tomu bych rad mel vetsi kontrolu nad mostovanim, abych mel moznost lisovat az zacatkem zimy. Je to proces. Je fakt, ze mas pocertech naskok, tak naprosto rozumim tomu, ze se ti nektere dotazy a problemy mohou zdat takrka komicke.

    Kdyz se nekdo pta, jak dlouho delam cider, a odpovim, ze tri roky, a on uznale pokyvuje hlavou, odvetim, ze jsou to vlastne jen tri pokusy. Takze absolut beginner.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: dobrou směs musíš mít vždycky, zbytek je hygiena a rozumná teplota
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ale chtěl bych kvasit nadivoko. Takže musím spíš vyřešit jabka.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Říkají. Ale pět třicetilitrových kbelíků nesířeného moštu si dovoluje říkat něco jiného. :) Zkoušel jsem loni poprvé. Letos zkusím jiného dodavatele kvasinek. Je možné, že byly vadné.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: chápu, nicméně jestli se nepletu, tak máš v knihovně jak Jolicoeura, tak Lee a oba tam různými podobami říkají totéž
    71B mi úplně v poho kvasej (jestli se tomu tak dá říct - do nesířenýho moštu nasypu nehydratovaný kvasinky, takže než se proberou a namnožej, udělá v moštu přítomná mikroflora svojí práci) v místnosti kde moštuju, kde je v zimě kolem 10 stupňů,
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z tvé perspektivy úrovně vědomostí je to samozřejmě k ničemu. Mě to pomohlo se na začátku zorientovat ve skupinách jablek. Lépe vstřebávám informace vizuálně (profesionální deformace), takže jsem to ocenil jako jednoduchou a názornou "infografiku" vztahu acidity/tannins. Orientační poměry pro mě byly do začátku taky fajn.


    XCIDER: To je pravda. Bohužel na zahradě nám rostou spíš hořkokyselé nebo kyselé odrůdy. A tak je spíš kyselost potíž. Lalvin 71b, doporučované ke snížení obsahu kyseliny jablečné, odmítají kvasit ve sklepních podmínkách (15-10 stupnu). Co se taninů týká, zjistil jsem, že třeba malá okrasná jablíčka, sbíraná s prvními mrazíky, jsou poměrně obstojným zdrojem taninu. Takže letos se spíš zaměřím na získání sladkých jablek, zmenšení poměru doposud používaných hořkosladkých a vynechání kyselých. K tomu ještě přihodím pár kilo těch okrasných a uvidíme, jak se to projeví.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    všechno teda neudržovaný sady, poměrně suchej rok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam