• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak to je dobrá cena, to asi stojí za pokus. Nebo neuhejbej do bříství, popojeď do kounic, kup si slad a uvař pivo, když nejsou jablka :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: http://bristvi.cz/produkt/jablka-bohemie-rubin/ Koukal jsem, že se dají sehnat od devíti kaček. To bych asi i risknul.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To chgpt neumi :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mohl prostě přiznat, že neví. Ale je fakt, že vhodnost odrůdy je od určitého bodu subjektivní. Musím to zkusit a uvidíme.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: No z jakejch zdroju by asi tak moh cerpat. Nejaky relevantni data maj asi Holovousy, ale nevidim nic publikovany a neco lze najit v diplomkach mendlovky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: jj. Z těch novějších starších mě napadl Spartan. Našel jsem ještě Lord Lambourne u pana Schwarze ve Vranově. Když bude čas, zkusím se tam mrknout. Plán byl, sehnat sladká, nekyselá, jablka, která mi udělají základ a která pak doplním těmi trpkými semenáči.

    Jinak jsem si hezky popovídal s chat GPT. :) Dostal jsem tipy na pro cider vhodné české odrůdy jako: Czech Medailon, Rozelaar, Vranjská, Czech Jeromínka, Czech Rubinette nebo Stribrna Bittersweet. Jestli takhle tahá za fusekli lidi i v jiných oborech, tak to se máme ještě na co těšit.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: No jasne, ale to plati i pro stary odrudy - tady se proste slechtilo na jabka k jidlu a ne na jabka do kvasu. Kdyz odkvasis cukr, tak ti na chut zbejvaj taniny (kterejch muzes ocekavat vic na starem podvyzivenem stromu s malymi jablky), kyseliny a par dalsich sloucenin, jejichz pomery a typy odvisi v male mire od odrudy (a tam jeste hraje roli stanoviste - tataz odruda bude produkovat dosti odlisny plody v nizinach vs treba v 650 mnm) a ve vetsi nire od kvasne kultury a podminek kvaseni (teplota, ziviny). Kazdopadne zimni jabka lepsi nez podzimni (pac muzes kvasit pomalu za nizsich teplot).
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: nevim, mluvil hlavně o chuti. Že cukr překvasí a zbyde jen voda s alkoholem
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nejde ani tak o stary odrudy, jako o agrotechniku, stihly vretena v tuchorazi atp budou mit hodne dusiku, ergo budou rychle kvasit. Excelentni cider z toho nebude.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jablek? Z modernich jsem nedelal nic. Ale hadam, ze neco jako Topaz bude pouzitelny. Ochutnej a uvidis, kdyz to bude moc kysely, tak das 71B
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: kdysi byl na radiožurnálu rozhovor s jednim z tátova sadu. Řikal, že komerční produkce je zaměřená na krásu a cukr, že je to nepoužitelný, protože to nemá žádnou chuť. Že sháněj starý odrůdy atd. Tyhle komerční -mám tu kousek sady tuchoraz, to jsou lány a lány jabloní- prej produkujou cca 5 let a pak je vykopou. Věřil bych tomu, jsou to stromečky jak prd, ale obsypaný obrovskejma jablkama. Maj tam i prodejnu. Ale počítám, že to bude minimálně dvacku za kilo jablek, který nestojej za to. Můžeš tam koupit rovnou mošt :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Perry odkládám na příští rok. :)

    PS: Nemáš zkušenost s vhodností komerčně pěstovaných odrůd? Budu muset koupit tak 100-200 kg, jinak ten sud nenaplním. Brdské jabloně zejí prázdnotou.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Hrusky jsou mrchy, ne vsechny lze uspesne mostovat a pokud, tak nez zmeknou. Ale mam treba jednu divokou hrusen, ktera se da lisovat i po zhniliceni a jednou samovolne keevovala - ale to se mi nepovedlo reprodukovat
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak hruškový mošt neklapl. Po nadrcení z toho byla kaše, která se nedala vylisovat, ani když se to proložilo jabkama. Měl jsem z toho radši udělat marmeládu. :/

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jel jsem nepřipraven. Takže rychlost pytel za hodinu. :) Ale možná si pro ně tak za 10-14 dní dojedu i s hráběma. Byla to suchá, slunná a větrná stráň. Mohly by aspoň dozrát.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Hrabe a lopata ftw :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Hrusky maj letos bohatej rok, aspon tady u Msena jsou aleje bohaty
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jako když člověk sbírá špendlíky.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dneska jsem se byl projet v předkrušnohoří a tak nějak jsem se rozhodl, že mě z nedostatku materiálu letos vytáhnou nejspíš semenáče, kterých tam mezi pastvinami bylo nemálo. A taky asi strýmka, ať už odrůdová nebo semenáče. Ta je tam na každé mezi. Akorát na tu už budu muset v kulichu a rukavicích. A kupodivu se letos dařilo hrušním. Takže možná přihodím do drtiče i ty.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: no je to stejně zvláštní, tam je v álejích jablek dost. Je u toho i komerční sad. U tuchorazi jsou ty sady obrovský, tam se o to staraj, tak maj jablek dost, ale v álejích neni vůbec nic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam