X_RATED_IDIOT: U nás se ten sud (cca 220 l) za rok spolehlivě vypije/rozdá. Letos zkusím ještě kvašení v nerezu (200 l). Zajímá mě rozdíl oproti sudu. Začínám mít podezření, že si kvašením ve dřevě akorát komplikuju život.
Kolega začal loni destilovat, tak mu připravím nějaký matroš. Tchýně si vzala 150 litrů na pasterizaci do baginboxů, které rozdává kámoškám. Něco se vypilo čerstvé.
Chtěl jsem 50 litrů na keeving, ale DHL se cestou z Francie někde zasekl balík, tak si myslím, že po týdnu míchat do moštu enzymy je asi blbost. Takže i ten poslední barel čeká zřejmě opět konvenční kvašení do sucha.
30 litrů teď vymražuju na ledový cider. Je to trochu opruz. Máme malý mrazák. :)
Ale překvapilo mě, jak se to z “panebože, nejsou jabka, nenaplním ani sud” přehouplo do “proč toho mám zas tolik”. Teď jsem to počítal a letos jsem namoštoval 880 litrů, což je skoro 1,5 tuny nasbíraných jablek.