• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    POHODAVOLE:

    Kaly (resp. hrubé kaly): Když to přivezeš z moštárny, nech to 1-2 dny v tom kanystru někde v chladu. Hrubé kaly si většinou sednou. O zbytek se postarají kvasinky. Nebo můžeš použít pektinázu, pektolytický enzym, který ti mošt vyčistí za pár hodin. V obou případech pak stoč hadičkou do kvasné nádoby, např. do demižonu.

    Kvasinky: Použití selektovaných kvasinek vyžaduje usmrcení kvasinek divokých. Tedy zasíření moštu. Pro dávkování síry je dobré vědět pH. Na většině přípravků je pak tabulka dávkování. Po zasíření je zapotřebí počkat 24+ hodin, následně přidat rehydratované kvasinky a uzavřít kvasnou zátkou.

    Pak s tím šup do sklepa a čekat. Nezapomenout na sanitaci všech nádob a náčiní.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    POHODAVOLE: já jen když to stáčím, tak se snažím, aby kal zůstal na dně a v momentě, kdy ho to začne nasávat, tak končím. takže dělám zřejmě nefiltr. Někdo to právě přetočí do čistýho demižonu bez kalu a nechá to dokvasit a pak to zase přecucne a je to relativně čistý, páč jak to dokvasí, tak mrtvý kvasinky klesnou ke dnu. Mně bez bublinek nejede, takže já to přecucnu nedokvašený a kvašení v láhvi mi to zbublinkuje.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    JESTEDMAN: cistis to i nějak od kalu?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    POHODAVOLE: sklízení - mytí - drcení - lisování - filtrace - stáčení - kvašení - stáčení... a tady se to většinou liší podle chutě každého soudruha, někdo přetáčí a nechává dokvasit v demižonu, já to stáčím do lahví a nechávám dokvasit v lahvích. Nemyslím si, že by byl nějaký přesný postup, každý to dělá trochu jinak, já na to šel pokusomylem a pít se to dá.

    Ale možná mě někdo ze zkušenějších kolegů opraví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Existuje prosim nejaky presny overeny postup jak na cider? Chci zkusit tyhle kvasnice:

    SafCider AS-2 kvasnice cider 5g Fermentis | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/safcider-as-2-kvasnice-cider-5g-fermentis-42182

    Diky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    RAINBOF: Uz jsem to nasel u nich na eshopu. :) Diky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    RAINBOF: Ahoj. Prosim te, kdy to je? Ten link se mi otvira v browseru a akce je zrejme neverejna, tak nic nevidim. :) Diky za info.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    kontakt pisu bokem pro mistni abych ho pak mohl smazat :)
    603715642
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau,

    Psal mi Frantisek Apfelbeck

    Ze maji jeste 2-3 mista na tuhle ochutnavkovou akci cideru z Normandie. Ja se bohuzel nebudu moct zucastnit. Rezervace u Frantiska


    https://nyx.cz/event/edit/284143
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Promin. :) Nekdo chtel po me lahev, tak jsem mu rikal, at se ozve pres insta, ze se domluvime na predavce, protoze jsem jich s sebou mel malo. Ale jak to bylo ve spechu a anonymni, tak jsem si nebyl jisty. Asi uz se neozve.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK: ne, byl sem strizlivy, takze spolecensky zdrzenlivy ;)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Neslíbil jsem ti lahev?
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    JAKOUBEK: Aut-Cider tam byli, ale dolili dřív, byli vedle Selskýho. Za mě ten ledovej cider od Expata, to teda jsem byl překvapenej, a je potřeba nezapomenout na ocetérii!)))
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK: asi jo, ale kdo jsem, abych si to pamatoval ;)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Mě napadá, jsme se tím pádem asi viděli, že? :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Me taky. :/ Budu si muset udelat vylet.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Me utek Smolik, rikal jsem si, jak si ho necham na konec a ejhle
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Expat to mel fajn, ale tak halt tech pet flasek, co ma, rozda hned :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Za me povedeny selsky sad, cidreta (smes v sudu), cidretalk. Zlate jablko trochu horsi dojem proti lonsku, ale porad prima. Samozrejme franta apfelbeck to ma dobry. Hodne jsem si uzil lihoviny od landcraftu a fajn byl pokec s klukem, z euphorie. Cousins, ktery se loni nedali it, velkej posun k prumeru.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Mel ho i loni. Proto me mrzi, ze jsem ho nestihl. Btw. Utopia pry mela novy cider s Dabinettem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam