KOOTCHA: Neber to nijak zle nechci ti kazit radost a nic ti nenutim, jsou to mé postřehy se kterými z tvého pohledu třeba i oprávněně nemusíš souhlasit.
Za mě jsou střešní okna, fakt problém pokud to nejsou nějaké hyperkousky z venkovní žaluzií. A ty poruchy se řeší dost často, pro mě je to prostě moc složité na to co mi to přináší. Použití střešních oken vidím až na vyjímky potvrzující pravidlo jako znouzecnost.
Všechny body co jsem napsal byly ve znamení finančních úspor na stavbě, kdybys chtěl reálněj rozpočet je to minimálně měsíc práce. To snad po mě nežádáš? Házet cifry od bohu se mi taky nechce. Stojím si za tím že bungalov o zastavěné ploše 100m2 bude obsahovat vše to co chceš jen nebude mít to (z mého pohledu u tak malého domu zbytečné) schodiště. Za kolik ho uděláš a kolik na tom strávíš času? Aby to nějak vypadalo strávil bych na tom měsíc tedy cením si ho na 80k Kč (cca 40 za materiál, dopravu a čas a 40 za práci)
Můžu se tě zeptat jaké jsou výpočtové TZ (když už to máš na úřadě nechce se mi to počítat. Je to ale dost špatný. Nevím na kolik tě to vyjde jistě máš nějakou představu a jsem na ní zvědavej ale pokud ty peníze nemáš a musíš si vzít hypotéku, tak počítej kolik věnuješ času a peněz topení za dobu než to vůbec splatíš. Bude to slušný procento co dáš do té stavby. Nestálo by to více zaizolovat?
Dále by mě zajímalo na kolik tě vyjde otopný systém, topeniště, komín, radiátory, výměník a rozvody včetně prostupu střechou a práce?
Proč je ten bojler na druhý straně domu na záchodě? Polovičku TUV spotřebuje člověk po malých dávkách (dřez a umyvadlo) To znamená že nejdříve odteče spoustu vychladlé vody než se dostane k tobě z bojleru teplá. Tomu já říkám plýtvání a dost velký diskomfort.
EPS tam mít nemusíš dej tam vatu, ale kdyby jsi se podíval blíže tak ho tam máš tak jako tak a to v těch nejproblematičtějších místech. Zelenání EPS se dá předejít, záleží co budeš mít na vnějších povrchu. Pár zkušeností s fasádama s EPS mám za sebou dost jsem jich opravoval na možná stovkách jsem se byl podívat a tohle je podle mě blbej argument. Chápu, že ho ale nechceš.
Okna máš skutečně malý a špatně orientovaný, to je věc co bych změnil. Hlídej si proslunění a hlavně kam slunce bude svítit v jakou roční dobu v průběhu dne. Je to věc na které jsem strávil měřením více než rok a jsem za to rád. trojsklo pokud přidáš jednu 4mm tabuli bude mít o 9% horší propustnost světla ve viditelném spektru. Nicméně nejen izolační parametry, ale hlavně povrchová teplota skla bude někde jinde. Za mě doporučuju skladbu 4-18-4-18-4 místo 16ky, protože distanční rámeček ať je z čehokoliv je nejslabším místem. Zatím jsem neviděl dvojskla které by se nerosili a to je pro mě problém.
Jinak abych nehanil ten velkej obývák vs. malé pokoje se mi zamlouvá a nemáš tam samou chodbu což se moc nevidí. To že dispozici bych viděl jinak je věc názoru, tobě by se zase nelíbila moje a tak je to správně.
Kdyby jsme všichni chtěli to samý, tak by to bylo asi na sebevraždu.