• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VDFLAT: noo to není největší problém, to se dá většinou vyřešit. Pokud je tam například nucené větrání, tak je to naprosto dostačující. Problém je co z nárazovým výparem, ale v rozumě velké místnosti s vhodnou kombinací materiálů je to mnohem menší problém, než třeba udržet tu vodu čistou...
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    CUKI: Vnitřní bazén bych jako kompenzačku nedoporučoval. Má to svoje výhody, ale je potřeba stoprocentně vyřešit odvlhčování té místnosti, což je trvalý žrout energie a při nesprávném provedení zdroj možných problémů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Ale není od věci pokud někdo má k dispozici třeba několik nefunkčních studní-vrtů, tak tam natáhnout trubky a zalejt betonem. Pokud se zaizoluje dobře vršek tak se dá nějaká energie skoro zdarma uskladnit a trochu by to pomohlo i těm solárům s chlazením...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: jj
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: normalni klasickej bazen na koupani?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: o top druhym taky píšu právě že tam je problém s tím že je potřeba to velmi zaizolovat a hlavně obrovskou masu.

    MATT: škoda že, tam nejsou žádný čísla, zajímalo by mě to více do hloubky. Sám jsem takové řešení navrhoval, ale právě s tou vodou, která by sloužila jako vnitřní bazén, ale sám jsem si to nemohl z finančních důvodů dovolit a investora kterej by to chtěl realizovat jsem nesehnal.
    V každém případě to už nebylo o ekonomické návratnosti, ale spíše o tom pocitu soběstačnosti. I když to nestálo tolik co v tomto případě nevrátilo by se to ani za 20let.

    U těch slováků si myslím, že do té ceny zapomněli hodně věcí započítat. Ono to celkově dost prodraží stavbu. Už jen proto že musí bejt odlišně založená ty výkopy a soláry taky nejsou zadarmo. Ona ta stavba určitě taky nebude zadarmo. Navíc jak to musí bejt velký když to má takový šílený TZ?
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: Zemní registr je to první. To druhý je vlastně jedinej rozumnej způsob, jak v našich podmínkách používat "geotermální" energii, protože jinak čerpáš jen statický zásoby.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Aha mluvíš tedy o zemním registru :-) Ten je na to nepoužitelný, ten funguje na globální teplotě země kolem 2m pod povrchem. Tam nemusíš řešit izolaci, protože okolí má stejnou teplotu. Pro hromadnější akumulaci tepla je to řádově mimo.

    Aby si nastřádal teplo které potřebuješ na zimní ohřev TUV a vytápění by jsi potřeboval řádově stovky m3 zeminy, která bude extrémně zaizolovaná. Třeba min půlmetrem EPS (spíše XPS) a to je to nenávratné řešení.

    Jinak zemní registr mám ale je to spíše ochrana proti zamrzání RJ...
    MATT
    MATT --- ---
    taky v žilině se tim zabejvaj, ale jejich zavery mi prijdou hodné přezkoumání ;)

    S unikátnym akumulátorom tepla máte vykurovaciu sezónu zadarmo | TECHBOX.sk
    http://techbox.dennikn.sk/temy/s-unikatnym-akumulatorom-tepla-mate-vykurovaciu-sezonu-zadarmo/
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: jsou dva levely. skoro tchán má nataženou trubku pod barakem a nasava tim vzduch, kterej následně ještě prohání rekuperací a pak dovnitř do baráku. v létě tim naopak vstupující vzduch ochlazuje (ohřívá zem).
    a druhej level tedka docela rozjizdej ve svicarsku, rakousku a nemecku. do betonovejch základů natahujou trubice výměníku a v létě tim klimatizujou a v zimě topěj. sám s aplikací nemám zkušenosti, já bych to uměl jen simulovat. počítal jsem tepelný úložiště ze žuly, ale mělo jen 1/2 kubiku. s vodou máš pravdu, ale pokud bys chtěl teplo ukládat v sezonim cyklu, tak bys potřeboval ohromnou nádrž. ta kapacita zeminy je cca poloviční, když bude nasycená, tak trochu víc. samozrejme by se musela udelat úvaha, kolik energie ti v lete sezere obehovy cerpadlo a v zime tepelný. v tech ofiko projektech to vesinou vychazi pozitivne, protoze to porovnavaj i s nakladama na klimatizaci, ktera zere hodne.

    jestli tě to zajímá hledej "energy piles", "seasonal heat storage".

    ted jsem nasel nejakou bilanci letiste v zurrichu
    https://pangea.stanford.edu/ERE/pdf/IGAstandard/EGC/2007/195.pdf
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Teplo do země? Realizoval jsi to někde? Máš s tím nějaké zkušenosti? Podle mě je to nerentabilní, Zemina nemá takovou akumulační schopnost jako voda, Hůř předává teplo a zaizolovat ji je finančně dost náročné
    MATT
    MATT --- ---
    DENDROBATA: bazen nebo vymenikem do zeme. teplo ze zeme se da pak pouzit na predehrivani vzduchu na vetrani nebo pouzit TC na topeni
    JADR
    JADR --- ---
    tak kdyby nekoho napadlo ze na svuj ostrovni solarni system(FVE) dostane novou dotaci NZU tak jak jsem zjistoval pres znameho - dotace se davaji pouze na soustavy pripojene do site... ale lze to dostat i na jiz realizovane instalace. kdyby mel nekdo jine info budu rad :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Ještě bych dodal, že naše země bere tyto výpočty jako normu, přitom není volně k dispozici. Stejně jako spousta jiných norem, které bychom měli dodržovat si ji musíš koupit...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PILOT45T: dík
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: jo
    CUKI: ok, dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: používají se u nás 2. jeden PHPP který je původně z německa a pak náš TNI, který je hlavně pro výpočty zelené zlodějiny.
    Každý je postaven trochu jinak, PHPP je většinou trochu přísnější. Ale u obou to jsou často hrátky s pišvajcovými konstantami. Prostě jako účetnictví a pod. Znáš výsledek a podle toho si dosadíš vstupní hodnoty tak aby ti to vyšlo.
    Některé části vypadají výpočtem velice přesvědčivě a jiné jsou IMHO nesmysli.

    Já používám vlastní výpočet.
    TZ jsou jiná věc počítej to klidně dle TZB-INFO či si udělej vlastní tabulku, pro začátek ti stačí výpočet obálkovou metodou. Pokud je tvůj wigwam střihu Seton, je to velice jednoduché, Dakota už je trochu horší :-D
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    DOKKTOR: Na pasivni dum asi toto http://passiv.de/en/04_phpp/04_phpp.htm, ale asi to nebude easy to pouzit spravne.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: to je super, že sem dostal tak upřímný rozbor osobnosti páně architekta smoly, nicméně na jeho levný dům za 9míčů bez technologií, ve kterém pořád sleduješ čidla, si dokážu udělat názor sám. má otázka byla postavena jinak - co používá za program? je celkem jasné, že u pasivního domu musíš zohlednit lokaci a půl milionu dalších detailů, ale za jedna, on tam mluví o tom, že ten program takové proměnné (aspon do určité míry) dokáže zohledňovat a za dva mně pro začátek stačí i hrubší než dokonalý výpočet. dlouhé večery a tak ... chtěl bych nejak důkladněj spočítat TZ našeho wigwamu a jak s tím dál, takže jakákoliv obezlička, kerá mě urychlý a usnadní cestu je vítána. píšeš: tabulkový procesor - tvoje výroba? je to neco sofistikovanějšího než prostup tepla vícevrstvou konstrukcí na TZB? podělíš se? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam