• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Může stejně jako kdokoliv jinej. Protože takovej člověk mu na té stavbě ušetří mnoho starostí a budoucích problémů. Navíc bude postupovat mnohem rychleji. A nemusí bejt furt.

    Ale o tom to není, šlo mi o to že ta sláma je prostě celkově hodně předražená právě ve své pracnosti. Srovnej tu cenu s cenou u toho druhého týpka. Jen za to zdění a izolaci. Budeš na jinejch číslech.
    Neodsuzuji slámáky jako takové, naopak! Ale pokud někdo slamák ukazuje jako příklad levného bydlení tak mi to přijde dost zavádějící. A tenhle příklad je ještě dobrej. Tento člověk nezapočítává jen svoji práci. Pak existuje týpek jménem Petr Skořepa (nebo tak nějak) a ten dokonce zapomene započítávat i tu cizí práci a ještě si za ni nechá zaplatit a to vše ve jménu neziskové organizace :-D


    Nechci tu kohokoli kritizovat jen bych rád upozornil na chyby a problematické části kterých je třeba se vyvarovat, nebo s nimi alespoň počítat. Mým cílem je dosáhnout různých variant stavebních konstrukcí aby ve výsledku byli co nejlevnější a hlavně funkční. Na mé stavbě je taky mnoho věcí, co už bych vytvořil levnějc a hlavně rychlejc. Na těch dalších už se toho snažím vyvarovat.
    Výsledek toho za 300k Kč domek odpovídá tomu, že to velmi podcenil ve fázi přípravy a na stavbě už se to dohnat nedalo. Velikostně je to podobné domu co jsem postavil pro sebe, ale tepelné ztráty mám 4x lepší. Přitom cena i objem izolace tomu neodpovídají. On prostě vůbec neřešil technické detaily, což je hrozná škoda...
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: No u toho týpka se na dost věcí v kalkulaci zapomnělo, nebo je dostal darem či jinak je to jen cena za hrubou stavbu, tam teprve ta cena začne pěkně narůstat :-D
    Nějak zapomněl udělat věnec, což při jeho absenci o znalosti podloží beru jako nebezpečná hazard. Už jen kvůli tomu že dělá klasický krov.
    Dále absolutní absence řešení tepelných mostů a difuze. Nerespektuje dilatační procesy stavby. Na střehu bych taky cembrit nikdy nedal i kdyby byl zadarmo. Tuplem ne v kombinaci s volně položenou pojistnou hydroizolací. Uložení radonového pásu je taky na pováženou...
    Přitom to není o tom že by extrémně šetřil některé věci se dají udělat levněji.

    Jinak na druhou stranu postavil to sám bez předchozích zkušeností, takže OK, spíš ten kdo to orazítkoval musel bejt slepej...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ja jen rikam, ze ten clovek z kolbenky si nemuze dovolit nikdy zaplatit toho za 300/h. Proto si to udela sam.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: hele nevim jak je to jinde, ale 300Kč/h je běžnej plat poctivě dělajícího řemeslníka ve stavebnictví na kterého se můžeš alespoň trochu spolehnout a nestát mu celej den za zadkem. A tak je to u všech ostatních řemesel co znám. Ona to není vůbec přemrštěná částka protože musíš uvažovat že ten člověk se musí ve svém volném čase vzdělávat a jeho práce nekončí odchodem ze stavby. Navíc je tam dost investic do vybavení. Člověk v kolbence má sice třeba jenom polovinu, ale nemusí nic umět, nejsou na něj kladeny žádné nároky nic. Po odchodu z práce má čistou hlavu. Za nic neručí, a je naprosto free.

    Pokud ti bude někdo dělat za polovic na stavbě, tak to většinou podle toho bude vypadat. A ještě strávíš mnoho času tím že ho budeš hledat. Mám zkušenosti z obou stran. Není pro mě problém sehnat práci kde 300Kč/h mít budu. A pokud někoho na tu práci hledám je problém se to této částky vůbec vejít a někoho najít.

    Člověk, který se pustí do stavby domu a dělá ho takto precizně jako tento (alespoň po výtvarné stránce), jehož výtvory jsou osobité a je vidět že to dělá protože ho to baví se chtě nechtě dostal do jiné cenové kategorie i kdyby před tím dělal nevím co.

    Je to jen můj názor nemusíš s ním souhlasit.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: koho myslis tim dobrodruhem, toho Bartaka, co prodava za pade navod na dum svepomoci za 300K? Ja jsem nikdy nic nestavel, krom podavace a pridavace na stavbe krovu, takze nevim, co tam dela spatne. Nebylo by dobre to trochu ostatnim teda osvetlit? Jako vem si, ze nekdo se tim navodem muze ridit, protoze uz na zacatku pise, ze nikdy nic nepostavil a doma mel jen kladivo a 5metr. Spouste lidi to pomuze rozhoupat se.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ono lidem, co nejsou tak husti jako ty Cuki, a nedokazi si vydelat vic jak 300kc za hodinu (coz povazuju za nevkusne nadprumerny plat, normalne se maka okolo stovky - myslim vseobecne a tak nejak prumerne, ne remeslnik specialista, zubar, nebo veterinar), nezbyva nic jineho, nez obetovat ten cas. Bud se zadluzi na 30 let, nebo jen na 3 a rok stravi stavbou. Pro me jasna volba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: máš pravdu, hodnotit rozdělané dílo není zrovna košér.
    Ale ten druhej dobrodruh je teda borec, dal jsem si práci a přečetl si pěknej vánoční horor. Takovejch pochybení, to je síla. A mnohokrát ho to ani nepřišlo levněji, spíše naopak.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ono se to špatně takhle srovnává, "sotva dokončená hrubá stavba" s kompletní docela slušnou izolací, okny... Počkáme na celkovou částku a hodiny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je cena za můj (tvůj) čas. Nevím na kolik si ho ceníš ty. Tohle mi přijde jako minimální běžná cena za dobře udělanou práci. Na druhou stranu bych to patrně udělal o hodně rychlejc.
    To, že seženu dělníka za polovičku neznamená žádnou výhru, protože mu to patrně bude trvat minimálně 3x tak dlouho a kvalita žádná.
    Taky jsem se pokoušel najít na vlastní stavbu lidi co by to stavěli za méně peněz, když vím že si umím za hodinu vydělat mnohem víc než ty tři stovky, ale nikdy do nedopadlo dobře, tedy spíše katastrofálně. A to nepočítám tu spoustu času, co mě stálo sehnání takovejch lidí.

    To, že jsem některé stavby dělal třeba i zadarmo neznamená, že si nevážím svého času. Prostě jsem v tom viděl nějaký smysl, ale i tak práci-čas je potřeba v té kalkulaci taky započíst. Je rozdíl mezi tím ušetřit něco na materiálu a nebo za každou cenu ušetřit každou korunu i na úkor toho, že je to ve výsledku mnohem pracnější a přitom to nic nepřinese.

    Proti slaměnkám nic nemám, líbí se mi, je to zajímavá alternativa, ale nikdy bych ji nenazval nízkorozpočtovou.

    Ostatně dal 260k Kč za materiál a má sotva dokončenou hrubou stavbu? Zastavěná plocha co jsem pochopil je 5x10m, kolik je ta užitná?
    Na druhou stranu ač se mi absolutně nelíbí projekt z energetické stránky, prosvětlení, konstrukční detaily a pod. Tak ten týpek dělá nádherné věci :http://dusedomu.blogspot.cz/p/artove-techniky.html
    To je něco co je potřeba taky zhodnotit. Ten domek bude jistě nemálo zajímavej.

    Otázka je jestli by se neměl zaobírat spíše tou finální úpravou, která je fakt zajímavá a dala by se použít i ve standardní stavbě.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: za hodinu slámování nikdo 300kč neplatí. Spíše počítej tak 200 max. Úlet neúlet. Jednak potřeba podotknou, že by to měla být cena za izolaci celého domu, včetně podlahy i střechy. A zároveň je v tom špryc, takže na to jde rovnou omítka(což se většinou dělá až před omítkama a nepočítá se to do izolace, ale do omítek). Jestli je to drahé nebo nikoli, to nechám na posouzení. Myslím, že u menších domu, kde je cena za kostrukci poměrně malá se slamák vyplatí více, pokud je dům větší a musí být konstrukce masivnější, vyplatí se méně.

    Samozřejmě pokud víš o podobně velké stavbě za podobné peníze rád se o ní dozvím. Nejsem tu pro to, abych někoho přesvěčoval co má stavět, ale sám bych se tu rád něco přiučil :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: naprostej souhlas, taky to mám za velké plýtvání
    LINKOS: jo až na jeho iracionální "astrální" pojetí světa s ním souhlasím téměř ve všem
    Bydlení v dnešní civilizaci není žádným ochranným zázemím ale jakýmsi upsaní sebe sama do otroctví.

    Jen ten jeho výčet cen je dost úlet:
    DUŠE DOMU: Stavím si levně 4 - Sláma, Střecha, Sklo
    http://www.dusedomu.blogspot.cz/2015/11/stavim-si-levne-4-slama-strecha-sklo.html
    pokud ho ta sláma stála 580hodin času!!! tak se cena za tu slámu dostane při nějaké průměrné ceně za hodinu práce 300Kč přes 200k Kč a tomu říkám tedy kauf.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: jinak prvotní výroba hliníku, je energeticky velmi náročná, naopak oproti recyklaci. Takže likvidovat takle hliníkové plechovky je už jen z tohodle důvodu nesmyls.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: já měl na mysli stěnu kde jsou z venku pohledové plechovky, ale možná to používají jen v místech kde není potřeba taková izolace a v našich podmínkách by to ještě z venku zaizolovali PS
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    pokud sme tedy v diskuzi ekologické a nízkorozpočtové stavby, tak by tu měl asi padnout odkaz i na Ondru
    DUŠE DOMU
    http://dusedomu.blogspot.cz/
    Taky zkouší postavit dům za 300 000kč. Ale tak je to pro někoho kdo chce slamák, což není každý, že
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: aha drív za to chtěl tušim víc než 50Kč :-) A to mi za tu zábavu nestálo. Nicméně až tak všechno bych nezatracoval, jen tam je spousta chyb a nesrovnalostí. Výčet ceny za stavbu je zavádějící a pod.
    Pozor v ES neizoluje ta betonová stěna ale ten XPS co je za tím. Ta stěna je jen akumulační hmotou (až k tomu XPS. A to není špatně navrženo, jen že to přijde v důsledku na víc než ta voda samotná. Zvětší se rozměr stavby a tím se to dost zesložiťuje.

    Ty pneu mají jednu velkou výhodu je to pružné napojení. To se používá ve stavebnictví už minimálně od druhé světové války. Takže někdy to může být velmi k užitku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: mě spíš překvapuje, že je někdo schopen tvrdil, že stěna z plechovek a betonu má dobré izolační vlastnosti. Pneumatika je zajímavá do okamžiku, než začneš platit člověka co ji nabíjí :) Na to co se z toho uvolňuje se vedou dlouhé diskuze, jednu dobu se na to dělali i rozbory a mám pocit, že pak to nějak raději vyšumnělo.
    CUKI: já jsem mu tu pajdu poslal, zajímalo mě to. Ale je to ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jo to už jsem kdysi viděl, musel jsem se smát. Kuriózní je že si ten člověk nechá za ty žvásty zaplatit. Nicméně v některých ohledech má pravdu, jen je to všechno strašně zavádějící.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no u ES je hlavně problém, že konkrétně ty plechovky, tu stavbu vyloženě prodražují, protože toho betonu je pak potřeba mnohem víc. Ty plechovky jsou jen taková obchodní taktika aby to vypadalo inovátorsky a zajímavě.

    Pneumatiky ve zdech napěchovaných zeminou jsou zajímavý stavební prvek, jen ta nezávadnost není prokázaná. Je rozdíl z toho postavit něco v poušti, kde to původně vzniklo a něco jiného v našich podmínkách...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ještě bych dodal odkaz na jeden domek. Hlavní hledisko byla cena, stranou šlo podle mě vše okolo.
    Jak za 300.000,- svépomoci postavit nízkoenergetický domek, bungalov | Úvod
    http://www.svepomocidomek.websnadno.cz/
    heslo: podlaha
    Sám bych to takle nestavěl, ale myslím, že to sem taky patří
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: k ES, můj názor je, že se často vypouští polovičaté informace. "Dům je levný", "zvládne to každý", "má to úžasné izolační vlastnosti", "skoro zadarmo", "dům se o tebe stará"
    Docela by mě zajímal rozpočet na ES se započtením práce. Sběr materiálu, čištění, uskladnění, doprava, samotné zabudování do stavby... Jaký zlomek z toho činí, že dostane někdo plechovku zdarma? :)
    Kolik lidí by tvrdilo, že ES je "levný" kdyby vidělo soupis prací a materiálu co je k tomu potřeba.

    Ale to samozřejmě se netýká jen ES, podobná situace může nastat i u slamáku. Mnohdy projektant nedbá na pracnost a pak to je hrůza. Zažil jsem, že se dělalo dřevěné bednění, do toho se dávala hlína, na prkna, se střílel rákos a na to hliněná omítka. O co rychlejší a levnější je to vyzdít a omítnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam