• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: s těma oknama bch zas nebyl tak hrr. když si vemeš kolik stojí nové okno sakumprásk celé a za kolik se dá přímo od výrobce koupit čistě jen trojsklo na přesklení, tak za mě teda dobrý rám s kováním a mechanikou. pokud se teda bavíme od dřevě, max hliníku, do starého plastáku bych taky nešel.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZONKER: :-)
    17 takovýchto balíků je jako plivnutí v té stavbě. Používat starý okna je taky víc přítěž než k užitku. Přestaň hromadit materiál než ho budeš opravu potřebovat. Zbytečně z toho vznikne paskvil, na kterém nic neušetříš protože to budeš muset přizpůsobit tomu co máš. Pokud na to nemáš tak popřemejšlej jestli by nestačilo postavit něco menšího než nedostavit velkej domek... Okna z tančícího domu jsou nesymetrické tedy bude potíž ho umístit a navíc dost pochybuju, že jde o trojska navíc jde o přes 20 let starý okno, které už samo o sobě je za zenitem.
    Tady podemnou bydlí jedna pani co to pojala stejně velkolepě jako ty. Nakonec je to jen nedostavěná a nedostavitelná hromada odpadu do které vrazila už majlant, za který by mohla mít něco mnohem lepšího a hlavně kompletního...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: no každej schod je jinej navíc je nechci nějak zvyšovat. Přemejšlim co s tim udělá to lepidlo... Asi to zkusim něčim obohatit
    Ale na druhejch schodech přemejšlim o tvém oblíbeném materiálu jako pochozí vrstvě. Jen se mi pod tím nechce svařovat divoce nějaká k-ce, takže uvažuji o šroubovaní do nějakejch L profilů, případně jeklů na které bych to ?nalepil? místo dalšího vrtání a šroubovaní?
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    CUKI: Vlnu mám z doby kdy jsem chtěl zateplovat dvě maringotky (koupil jsem 17 balíku http://www.ekostavivo.cz/ovci-vlna-naturwool-role-10-m2-3303-01/
    Okna mám z ještě starší doby. myslím že měli být použity na projekt rekonstrukce tančící dům v praze. 3vrstvý vakuový rozměr (280x90) ostatní okna jsem sehnal u konťáku když předělávali katastrální úřad (taky 3 vrstvý.)Polystyrén si špatně pochopil,ten nemám.:) francouzké dveže na inzerát.
    Plnánů na stavbu bylo moc. začalo to kruh slamákem s reciprecalovou střechou,ale nesehnal jsem dobrou partu lidí znalou věci jak bych si představoval a peníze naspořené na stavbu se rozkutáleli do pronájmu a cestování. Stavím z toho co teda mám našetřeno v materálu.
    nemít schodiště na jihu je zajimavá myšlenka.zauvažuji jak to otočit.Děkuji.
    Co by jsu dal místo polystyrénu?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: tobe jde jen o pochozi vrstvu?
    Tak co tam dat treba fosny na zavitovych tycich se sirokymi podlozkami ci kouskem plechu?
    Jsem takove resi videl na docasnych schodech a zdalo se to jako funkcni lowcost reseni
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZONKER: Předpokládám, že už máš pozemek, když tam máš tu směrovou růžici. Co je na jih tak hrozného že takový luxus hodláš zabrat schodištěm? Je nutné u domu takové velikosti patro? Když odečteš schodiště a nutný volný prostor nahoře i dole tak by bungalow (který je na ty patky asi vhodnější) nebude o moc větší, při stejném půdorysu.
    Budeš teprve stavět hrubou stavbu a máš už okna, EPS i vatu? To prosím rozveď, protože to moc nechápu...

    "zateplení vlnou ze vnitř mám již také koupené. polyšem z venku" je imho šílenej nesmysl. K tomu si došel jak?
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    ahoj , zajimal by mě Váš názor na rozmístění prostorů,pracnost stavby a za kolik by se to mohlo odhadem dát postavit. stavbu planuju na patkách. okna mám svoje, zateplení vlnou ze vnitř mám již také koupené. polyšem z venku, všude palubky. zatím počítám jen hrubou stavbu a nechal jsem to nacenit u baracky.eu Máte u s nima nějakou zkušenost? pak žena našla firmy např: http://www.konrad.cz/ a http://www.ecostavby.cz
    potřeboval bych potom poradit jak se počítá parozábrana a kam se všude dává.
    Za jakékoliv názory a připomínky či nedomyšlenosti z mé strany budu rád, jsem amatér co chce bydlet na svém pozemku
    Děkuji za odpověďi.

    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: resp. on tam píše plastifikátor sokrat, ne pentrace
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: sokrat X ocet, taky moc nechápu, ale jak sem koupil, tak prodávám. pokud to tam nekdo popisuje jako funkční postup, tak na to asi neco bude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: sokrat má úplně jinou úlohu. Základ napojení je odstanit nepevné části, všechno organické a rozrušit právě ten cement na povrchu. Sokrat je penetrace, ten když to hodně zjednodušim udělá opak, takže to není buď a nebo. Ideální je taky rozrušit mechanicky povrch aby tam byla větší plocha (mimo jiné čistá), to si ale nemůžu dovolit. Ta cetriska není ale vůbec špatnej nápad. Možná ani ne tak sem, ale jinam to použít můžu. Jen vymyslet jednoduchou k-ci na kterou to přidělám. Betonovat se mi to nechce. Potřebuju tak 100m schodů :-) a tady: http://www.cetrishobby.cz/aktualni-nabidka/
    jsou akorát 30cm což je na nášlap ideální... jen ta doprava bude voser
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: v tom odkazu píšou bud ocet nebo sokrat (sokrat pak přidat i do betonového potěru) - je potřeba ten povrch narušit aby se ten nový beton spojil se starým, jinak se to logicky odloupne. jako levná dočasná varianta mě už pak jenom napadá našroubovat na to nejaké prkna/překližku - je otázka, jestli to v tech schodech udrží hmoždinku třeba.
    jinak proč by lepidlo nepřežilo první zimu? lepidlo je snad mrazuvzdorné a musí udržet venkovní dlažbu. když na to přilepíš třeba cetrisku jako nášlap?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Dlažba je věc která mi nesmí do domu ani před něj. Je to něco co je mi bytostně odporné. Navíc tedy to co z těch schodů zbylo je nekompatibilní s jakýmkoli pokusem o dlažbu.

    Ty schody jsou fakt v šíleném stavu to gletování které na nich bylo právě provedeno je většinou u nechráněných schodů před deštěm, mrazem a bujarou florou cesta do pekla. Tady se navíc jednalo o vybetonované schody přímo na zeminu, kde ani ten podklad není sám o sobě soudržný a schody jsou dost rozsypané a dělané ž čeho bylo po ruce.

    Teď mi jde o to jak je co nejefektivněji opravit tak aby se daly ještě několik let používat než je komplet definitivně udělám znova tak aby mě přežili. Teď na to nemám čas ani prostředky. Takže bych to chtěl doplnit nějakým materiálem v mocnosti cca 1-5cm tak aby byl povrch hladký a se správným sklonem. Pokud použiju betonovou mazaninu tak to v tak malé šířce nepřežije pokud použiju lepidlo, tak to podle mě nevydrží ani jednu zimu (nášlap, mrazuvzdornost). Drahé super materiály jako je duosan nebo nějakou nivelačku na to používat je škoda. Hledám levnou rychlou opravu na pár let...

    Ten ocet mě nenapadl to je dobrej nápad, já používám kyselinu chlorovodíkovou...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: nalepit tam dlažbu? ;) jak sem byl poučen, dá se tam dodělat vrstva gletovaného betonu (plus do toho za mokra otiskni nejaký vzorek, aby to neklouzalo), ale ten cement bys měl odstranit a ten původní beton narušit nejakou kyselinou - existuje na to nejaký chemický bazmek přímo, ale nepamatuju si, co to je, nebo se to dřív dělalo octem - http://kutilska.poradna.net/q/view/91183-gletovani-betonu
    nicméně, ta cementová vrstva nasvědčuje, že už se to tam nekdo asi snažil dodělat, ale nespojilo se to správně s podkladem
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo nápad jak levně pravit špatně vybetonované betonové schody? Nemaj žádnej základ a nášlapná vrstva je vytvořena posypáním cementem, takže se odděluje mrazem od té spodní vrstvy na stranách vznikaj spáry. Nechce se mi ani na to nemám čas je úplně teď předělat, ale rád bych je nějak levně opravil..
    Beton používat nechci protože bych ho spotřeboval hromadu, chtěl bych použít něco jako lepidlo co vydrží nějakej ten mráz a nášlap... Nemá někdo zkušenost?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: Ja myslel tu druhou skladbu samotnou. Pravda je, ze mi nedocvakla ta nutnost provazani krovu a lati kvuli odcestovani strechy :)

    Ale uvidime, jestli se do toho vubec pustime, strecha zatim drzi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: hmm, pokud použiješ tu první skladbu a na ní dáš tu druhou tedy EPS nad vatou, tak budeš muset udělat provětrávanou mezeru mezi (což je nesmysl) a nebo místo OSB budeš muset použít skutečnou parozábranu. Pokud bys použil jen ten EPS (klidně i mezi krokve) To necháš ty latě jen tak volně na nich ležet? Nebo jak to má ten kamarád? Já myslím že bez prostupů se neobejdeš, jinak by ti ta střecha mohla v klidu odputovat k sousedům, nebo by jsi tam musel dát něco těžšího než plech.

    A za druhé jak budeš pokračovat ve stěně, ten spoj už bude hodně na divoko. Do podhledu tu vatu nacpat nejde? Něco mezi krokve a něco pod do podhledu? Jestli ti jde o to aby to vypadalo rustikálně, tak tam ty trámy dej falešný pod to a mezi ně nalep nebo našroubuj obyč prkna (palubky jsou zbytečnej přepych.

    S těma šablonama jsi mě asi nepochopil (nebo já tebe). Ty šablony jsem měl na mysli takové co jsou určeny přímo na střechy, takže to není obdelník, ale má to výřezy na latě, takže to drží alespoň z části na nich.

    Druhá věc které bych se bál víc, je ta že pod tou plechovou krytinou na vzdálenost latě bude stejně dost horko. Na jižní nebo západní straně to ten EPS nemusí vydržet...


    ZATAMOKO: to je na myši moc velký u mě bydlej nejen myši, ale i kočky a čmeláci...
    Taková menší ZOO :-D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: takže skladba:
    - OSB
    - izolace
    ? pojistna hydroizolace
    - late
    - plechova krytina

    Sklon je 45 nebo 50, ted nevim.

    S tou nadkrokevní jsem to naopak viděl hodněkrát použité, ale jak říkáš, je nutná dodatečná konstrukce. Ikdyž kamarád dával rovnou na 30cm EPS latě a na ně tašky. Výsledek po 10 letech je zatím 100%.

    Je potřeba mít ty EPS šablony nějak speciální? Nestačilo by vzít desky 100x500x1000mm (EPS100 nebo 150), říznout na 250mm? Dát je 600mm od sebe a mezi to dát vatu?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jak se má chránit izolace proti myším a další havěti?
    Do vaty prý nelezou, ale moje zkušenost je opačná.
    Svařované pletivo s oky cca 10x10mm je ok?
    MATT
    MATT --- ---
    QNEDLEEQ: existuje i moznost vystrikani takovou papirovou haší
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá tu někdo zkušenosti s tím co se považuje za hlavní a za vedlejší stavbu? Respektive kde je o tom v nějakých zákonech zmínka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: ještě od toho odečti ty zastavěný :-D, zoufalost je to pěkná, evidentně to nynější majitel už taky zjistil...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam