• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: pokud je celoplošně SDK tak o flecích pochybuju. Na zasádrované omítce ve vhkých prostorách ano, tam se to může stát ale to není problém sádry ale k-ce.

    A není koupelna jako koupelna. Někde je vlhka víc někde méně.

    Nicméně hliněná omítka mě láká třeba na shotcrete betonu který by nebyl finálně uhlazen v nějaké částečně zakopané kruhové stavbě. Nemůžu si pomoct ale lákají mě nepravidelné stavby kde se ta hliněná omítka vyloženě hodí. Na rovných kolmých stěnách podle mě nijak nevynikne...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: sádra ti taky může dělat docela nevzhledné fleky na hliněné omítkce. Stejně jako to může dělat ve vlhčejších prostorách pod vápenou omítkou, či venku. To se ti se samotnou hliněnou omítkou nestane.
    Pokud chceš něco víc do hloubky tak to asi nemůžeš očekávat od internetového článku. Více je v knize Příručka hlinněného stavitelství, kterou napsat ten samí co prováděl ty testy. Ta je dobrá, mám v knihovně.
    Snížení pevnosti... Hliněné omítky se dají používat i normálně v koupenách, naopak spousta lidí to doporučuje. Osobně to mám v koupelně taky a žádné snížení pevnosti se nekoná, nebo aspoň né u normálního používání, možná kdybych do toho mlátil kladivem, tak po koupeli, to pujde snáz :)

    DON_PEDROPOULOS: naopak, to znamená, že je dobré to dělat dvouvrstvě, udělat jádro, nechat ho hodně vyschnout- 3 týdny až měsíc v běžných podmínkách a pak udělat štuk. Většina firem ale prodává především štuky. Jádrovka se kupuje spíše pokud se to dělá někde kde je problém s mícháním materiálu- třeba nějaký byt. Jádrovku je schopna většina hlinařů vymíchat sama, pokud to místní hlína dovolí
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Picas nabízí i hrubou omítku. Štuky jak art, tak econom lze ale použít jako klasický štuk na vhodný podklad. Často děláme kombinaci - někde hrubou + štuk a někde jenom štuk. Je to hlavně z cenových důvodů. Není to nic levného a samotný štuk není o moc dražší než normální a výsledek vypadá stejně (teda pokud to nemá být nějaká rustikální zběsilost). Další věcí je "práce" s vlhkostí takové omítky - tenkovrstvý štuk dokáže brát jenom nárazové výkyvy - do 5mm hloubky (což může být ten štuk) se to dostává cca 20-30 minut, což třeba na koupelnu stačí...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: To znamená, že to co nabízí např. Picas a jiné firmy se nerealizuje ve dvouvrstvé formě / tzn. hrubá silnější vrstva a na to tenká finální?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je chemicko-fyzikálně snadno prokazatelné. Změna tvrdosti a pevnosti obou materiálů je měřitelná a hlavně snadno poměřitelná. Využívá se to právě pro koupelny s neodolnou vnější vrstvou, Kde sádra dokáže nabrat vlhkost která by byla u vrchního materiálu už problematická. Jeden z takových materiálů u kterých se to dá použít je právě tenkovrstvá hliněná omítka. Před lety jsem se účastnil právě jedné konference-workshopu pořádanou Passivhaus Institutem v Innsbrucku. Pak se dají hliněné omítky používat i v koupelnách. Bohužel pro mě, se mi ty tenkovrsvé nelíběj, když už hliněná tak nepravidelná silnovrstvá. Jinak hliněnou omítku (ten efekt) můžou nahradit i pastelové barvy...

    Dík za odkaz, čekal jsem něco více do hloubky (nejen oděruvzdornost)

    Jinak pro zajímavost hliněné materiály se používaly i na podlahy. Zrovna v naší kotlině (-hlavně na Moravě) se používala hliněná podlaha zatíraná volskou krví. V tom Innsbrucku měli 2 ukázky jedna originál krev a druhá nějaká syntetika ale obojí vypadalo jako klasické lino a tvrdé i otěruodolné to bylo fakt dost.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: hmm, zajímavá teorie :) zkus to a uvidíš.
    Testy omítek - Picas
    http://www.picas.cz/testy-omitek/
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Pokud to prskneš na ten sádroš, tak to s vlhkostí bude pracovat ještě mnohem více než hliněná omítka.
    "porazila v testu otěruvzdornosti " co je to za test? máš nějakej odkaz?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Hlavně hlinněné omítky jsou dvouvrstvé- jádro, štuk aby splňovali co se od nich očekává, pokud jen něco přeštukuješ, bude to vypadat, ale nebude to nijak moc pracovat s vlhkostí atd.
    Těch výrobců je víc, picas je znám svojí pečlivostí, jeho omítka ekonom základní porazila v testu otěruvzdornosti všechny německé a rakouské výrobce. Pokud štuk, tak bych ho bral od něj.
    S proCrea jsem nikdy nepracoval a neznám nikoho kdo by to používal, takže nemůžu hodnotit. Špatné reference jsou na claygar, ty míchaj omítky z čeho zrovna seženou, takže pokaždý jim to vyjde trochu jinak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: než eurookna tak si je raději vyrobim a koupim jen to zasklení, na tom se dá ušetřit dost. Mě stáli okna asi necelý pade, ale jsou to nej okna co byli na trhu a taky ne zrovna malý. Měl jsem požadavky 3té těsnění, kvalitní kování, Uw lepší než 0,75, Maximální prostupnost světla ve viditelném spektru, vysokej barevnej index,... Nebylo to zrovna levný (v porovnání s celkovou cenou stavby cca 450Kč), zasklení bylo pro hodně firem dost netypický, 48mm zasklení se do většiny rámů osadit nedalo, ale povedlo se. A ty drahocenný wattíky co to ušetří bych jinak doháněl mnohem dráž...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: hliněný štuk - tím myslíš něco takovíhodle:?
    Jemná hliněná omítka ProCrea, vnitřní, 25 kg | E-shop Přírodní stavba
    http://www.prirodnistavba.cz/jemna-hlinena-omitka-procrea-vnitrni-25-kg-2725.html
    nebo tenhle typ je koukám docela uznávanej
    Hliněné omítky Picas - výroba, vývoj, prodej - Picas
    http://www.picas.cz
    CUKI: jasně, určitě se nechci nechat psychicky sežrat, to dá rozum .). Ale zase je lepší co nejvíc věcí zvládnout dřív než bude obydlenej, protože pak tam chodit v prachu a bordelu není úplně ideál.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: takovej rozpočet je vážně sympatickej. Jen třeba nerozumím tomu, jak se mohl vejít do 35 tis. s oknama a dveřma. To budou nějaký bazarovky?
    Aktuálně toto téma řešíme, máme odhadem 14m² oken, chtěli bychom dřevo a trojsklo. Když jsem rozeslal nabídky asi na čtyři firmy, tak se mi na mailu objevily docela velký cifry.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: s tím podkladem to myslíš jak? Jakože na to pak dáš nosič atd...?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: schrábnou prachy... Podobných kurzů je tu vícero s velmi rozdílným výsledkem. Někdy se dotyčný nic moc nenaučí, někdy se naučí, zase se toho moc neudělá. Někdy je potřeba po ukončení kurzu kde se všici plácaj po zádech jak jim to jde spoustu toho předělat.
    Cena hliněných omítek je jedna věc, dělat hliněné omítky protože to je "zadarmo" je nesmysl. Jinak pokud máš přidavače, dobrý matroš, tak i ty hliněný omítky nejsou zas tak sakra pracný, jen je potřeba dobrá směs a vědět jak na to. Ale jistě klasické vápené omítky jsou přeci jen o něco jednodušší(nemluvě o těch tenkovrstvejch).
    Imho když vemu jakým způsobem jsem to viděl někoho dělat, často se to tak učí na kurzech, tak se nedivím, že se to některým zdá hrozně pracné.

    Pokud si někdo myslí, že si na zahradě, někde v koutu nakope hlínu, tu bude kolečkovat sám přes celý dvorek atd... Tak to skutečně bude mít "zadarmo", ale pak ho to jistě "psychycky sežere".
    ZORB
    ZORB --- ---
    DARAIT: U nás se to podařilo. Hodinka do Prahy, je myšlena autem, nebo hromadkou? Napiš kdyžtak do zpráv.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak oni je udělaj ale pak za ně někdo shrábne prachy. A není to zrovna levná záležitost protože je dost pracná. Bejt Donem tak tu rekonstrukci koncipuju tak aby byla dokončená i bez těch omítek, které tam dodělám až to budu mít hotovo... Jinak tě ta stavba "psychicky sežere"

    Ne ten SDK se dá použít jen pouze jako podklad na ktejej budeš pokračovat...

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: zapomeň na to, že ti hliněné omítky udělají workshopáci.
    CUKI: na sádroš dáš tak leda hliněný štuk, což bude na pohled vypadat, ale to co si lidi slibují od hliněných omítek to splňovat nebude
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak kolem dokola udělej rošt a dej tam vatu, z venku to oplácej dřevem, vše můžeš dělat postupně jak budeš mít finance, jen otopnou soustavu ti to trochu rozhodí...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: no ona to není dřevostavba bohužel, je to rekonstrukce původní zděný chaty, tak OSB přístavba byla původně jen nějaká úschovna pro nářadí a podobně. Bylo to vystavěný z tenkejch duťáků. Tak jsme se rozhodli to shodit a udělat tuto předsíň - zároveň to bude sloužit jako hl. vchod. Zbytek domu má obvodový zdi většinou z plnejch cihel (tuším že to má tak 35cm). Já to právě do polystyrenu nechci. Skladba by měla bejt min. vata, asi sklotextilní textilie, potom základ a silikátová omítka. Záměrem je zachovat paropropustnost. Bohužel jsme museli kvůli omezenýmu rozpočtu upustit od většiny ekologických izolací (konopí apod.).
    dark heritage
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    R6ANDREW: pošli mi č.k. a katastrální území kde to máš. ja to zkusím najít. I podle mapy poznám jestli jde o VVN nebo VN ,NN nadzemní. taky by mě zajímalo kvůli čemu to chceš.Kdyžtak pošta
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Co je to proboha za obec to bývá standard. Ale pokud chceš mít jistotu tak to vyjádření distributora je to nejlepší co můžeš udělat. Stejně pokud tam budeš chtít něco dělat ho budeš potřebovat. Dělal jsem to několikrát. zpravidla zak do 14dnu-3 týdnů ti daj vědět.
    Turistické mapy (jestli myslíš tohle) maj zakresleno jen nadzemní VN.
    Jen nechápu možná dobře o co přesně ti jde. O to jak se napojit, nebo jestli tam nění nějaké věcné břemeno? To totiž bohužel nemusí bejt v KN.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam