• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No nevím jaké parobrzdné cihly máš na mysli. Ale u parobrzdné vrstvy musíš počítat ten nejslabší článek a tím jsou spáry které nikdy nemáš jistotu že nebudou. Protože lepidlo i malta dost sesychá. Zatímco já tam žádnou parobrzdu nemám z vnějšku nemám, BST je směrem ven vůči EPS difuzně otevřené... Projdi si pečlivě TI
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ale rosny bod u vnitrni a vnejsi izolace je rozdil. Pokud je izolace zvnejsku tak tam mas treba cihly co funguji jako parobrzda,kdezto u vnitrni izolace jde vlhkost hned do izolace a pak az za tim je jakoze "parobrzda".
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    řeknu ti to takhle, funguje to, nikde to nekondenzuje, je to obložeé z obou stran, těch 45cm mi přijde ok, při představě pěnoskla se osypávám ještě ted to FAKT ne. Takže pokud tam něco málo je, funguje to dobře a pro mě naprosto ok. Přijde mi to trochu schizofrenní stejně jako když tu pan Novák poletoval a měřil blower door test. Největší dírka byla ta ve dveřích tak ji zalepil. Ovšem tak blbou lepící páskou, že jsem ji pak horko těžko sundávala. Jasně potřeboval to změřit, ale přišlo mi, že jeho úpornost byla až obtěžující a výsledek neodpovídal vynaložené práci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: no mě tak jak o tom mluvíš přijde, že tam právě ten TM most vyřešen není a že to "řeší" těch šílenejch 45cm izolantu, což není zrovna efektivní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: sáně jsem zkusil až na jiné stavbě. Furt jsem si řikal, že zejtra to vyzkoušim, pak zase další den až nakonec už bylo skoro hotovo tak jsem se na to vykašlal :-D
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    taky jsme měli lepidlo a takové sáně. Šlo to opravdu hodně rychle.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: asi jo, ja s tim lepenim praktickou zkusenost nemam, tak nemuzu srovnavat.
    A kdyz se udelaj sanky na 1cm, tak to prej hodne odsejpa. Ten kamos si pred barakem jeste postavil kulnu prave na tu 1cm maltu.

    Me ceka ten kurnik, tak tam si to vyzkousim :)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    díky podívám se po nich. My byli i v Bavorsku ve výrobním závodě. Jen tři položky kalk vápno, sand písek, stein šutr. v celé fabrice je tak 5 dělníků.
    Perinsul---pěnové sklo? to jsme zavrhli, je tu docela jíl a mohlo by to celé klouzat. Navíc ta cena byla nesrovnatelně vyšší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: ta edice dřív nebyla ale asi moc smysl nemá, beton je beton a dělá se s tím dobře. Stejně musíš zalévat zámky.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RAHANUR: kamarád má patrový dům ze skořepin s vnější EPS izolací. Tušim, že má práve to Neico.
    Kupoval "edici" pro spojování lepidlem a ne pro klasiku 1cm maltu. Hodně si to pochvaloval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: mě by zajímala právě ta pata zdi, těch adekvátních řešení takové síle izolace v podlaze moc neznám... Třeba už je něco nového.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: jj i vnější a i tak tě to vyjde na třetinu těch VPC. Není jen Best, já mám třeba Neico, pak je Jihotvar, za Hradcem se dělá něco Tresk,...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je výhoda té akumulace ne? :-D V létě mi to neva protože mám otevřené okno kterým to srovnám z okolím a v zimě mi to taky něco přidá i když ne tolik co při izolaci z venku. Ale zase se líp řeší otopná soustava a to je u mě obrovský plus.
    Všechno má své plusy a mínusy, důležité je aby jsi při konkrétní realizaci využil plusy dané k-ce.

    Bohužel to tak často není. Například dřevostavby v čechách jsou skoro z 80% stavěny výhradně na desce z pravidla má těžkou krytinu a pak tu stavbu nakonec stejně obalej do EPS a nahoděj ohyzdnou omítkou...

    Kdybych stavěl zděnej patrák, použiju vnější izolaci, spodní šár založim na perinsulu a otopnou soustavu řeším drážkama v obvodových zdech jak prsknu topný kabel (pokud by nešla udělat podlahovka).
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki prosím ty best skořepiny jsou vhodné i s venkovním zateplením. Asi bych si to mohla načíst, ale myslím, že ty to víš z hlavy tak snad neva, že se ptám.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    ve stropě jsou steico profily a foukaná minerální izolace 36cm. Ted je ve střeše na těch steico profilech narovnaný i všechen zbylý polystyren, no tam se neztratí.pod nosnou zdí je právě isokimmstein a je to nějaký normální už si to nepamatuju, prostě vhodný na podlahy a pak vhodný na fasády. na té fasádě je 1x1m lepený. Šlo to velmi rychle, zdi jsou absolutně rovné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: To jsem našel i prve ale nenašel jsem u toho lambdu. Izolace podlahy je mi jasná i když 45cm? Kolik máte ve stropě/střeše? Metr? To je slušná izolace. Ten EPS je i pod tou nosnou zdí? Co to je za EPS?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: BST má mí daleko lepší než EPS, Rosný pod je v izolaci (ostatně stejně jako u vnějšího zateplení).

    Není beton jako beton :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: asi dalsi problem bude v tom,ze beton se rad rozpaluje a hreje i v noci,nez vychladne
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LINKOS: mrkni na http://www.best.info/nas-sortiment/zdici-system-best-unika/doporuceni-pro-realizace/, tam máš konstrukční detaily.
    Na tzb-info jsem pročet snad všechna vlákna kolem konstrukcí a tam ti, co mají se skořepinami zkušenosti píšou, že tím "protlačíš" kouř z cíga :)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki Iso kimmstein je cihla z kalksandsteinu, je to jejich základová cihla http://kalksandstein.cz/index.php?page=katalog-vyrobku-detail&id=68 zvenčí na základové desce je xps, zevnitř dole je betonová základová deska, na ní 45cm polystyrenu, vše zatěsněné a na tom 5cm betonu. Je to dle projektu a přijde mi , že to funguje velmi dobře. Na tom máme v přízemí dlažbu, kupodivu není studená a snadno se udržuje.

    U Tebe možná ty extrémy na skále?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: beton je extremne porezni? Tak proc se z nej delaji prehrady? Pokud mas kerabeton,tak mozna,ale klasicky? V tom se asi s tebou neschodnu,podle meho nazoru bude na betonu kondenzovat vlhkost a izolace navlhat. Ta voda se tam klidne muze stazet delsi dobu nez se to na pohled projevi. Znami napriklad mel v dodavce polystyren bez parozabrany a nakonec mu z toho zacala tect voda,coz samozrejme je vetsi extrem,ale myslim,ze v mensi mire bude k necemu podobnemu dochazet u takove skladby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam