LINKOS: Já ho ale na rozdíl od tebe nijak nehájím, je to možnost jako každá jiná. Pro určité případy je to ideální stavební metoda, pro jiné nesmysl. Ostatně jako jakákoliv jiná stavba.
Jen ta sálavá složka je podle mě u trvale obydlených staveb na škodu, ty ji bereš jako výhodu, proto jsem chtěl vědět proč? Ostatně nedokážu si představit jakou teplotu ta trubka ve zdi musela mít, aby tak výrazněji sálala a jak se pak řeší její dilatace.
Jinak neupřednostňuji žádný stavební styl, například v tuto chvíli stavím dřevostavbu a na druhou připravuji projekt, řeším rekonstrukci jedné stavby smíšené s vnější izolací a jedné dřevostavby. Na začátku roku jsem řešil rekonstrukci a inovaci 3 zděných objektů u kterých byla použita vnější izolace.
Nikdy jsem ale nenavrhoval dobrovolně sálavý otopný systém a ani to přiznávám neumím, protože nevím jak využít dobře jeho vlastnosti. Jen teď na podzim se chystám poprvé využít sálavé topení na PB v ostrovním systému. Ale nemohu říct že jsem z toho nadšen, jen mě nenapadá jiné řešení. Kdybych ho znal asi určitě bych se do toho nepouštěl...
Ostatně je to asi tím, že jsem nikdy neviděl domek, kde by byl takový systém v provozu s pro mě uspokojivými výsledky. Proto se netajím tím, že mám o RD který je vytápěn kamny velké pochybnosti (pokud se nejedná o obrovský palác a kamna kosmických parametrů jako má zde nick Rahanur.