• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: o tom, že to jede dva dny sem psal hned v prvním příspěvkuDOKKTOR: jinak souhlasím, že to nemusí mít uplně význam. jinak jak píše MATT: to jádro má cca kolem 400 stupnů a regulovat se to samozřejmě nedá. regulace probíhá pouze na základě rozdílů teplot kamen a okolí, čím větší rozdíl, tím rychlej kamna chládnou - to je ale základní vlastnost každého topného systému, takže místo abys otočil kolečkem na termostatu, tak zatopíš o dvě hodiny dřív než jindy a zkrátí se perioda, atd. to ti vadí víc, když chodíš přikádat 3x denně než když jednou za dva dny zatopíš a necháš kamna, ať si dělají co umí. jasně, neni to pohodlné, jako každé topení dřevem. zas tady ten typ kamen je asi, co se obsluhy týče, nejbezobslužnější.
    CUKI: konstrukce těch kamen je zhruba taková, že máš jádro, kam se akumuluje energie, izolační vrstvu (tipicky vzduchpvá mezera, ale nevidím problém použít třeba mezivrstvu sibralu nebo neco podobného) abys omezil vyzařování a pak plášt, který taky dle materiáu může mít různou teplotu. jakou si navrhneš. a kamna vyzařujou tak dlouho, jaká je okolní teplota.
    těžké kachlové kamna s výměníkem neni moc efektivní řešení, složitější návrh a kce, víc věcí k posrání a hlavně proč dva způsoby akumulace? to spíš dou do mody sporáky s výměníkem, což je defacto to samé jak krbovky s výměníkem, kotel apod. čili zas takový fór to neni.
    CUKI: možná celá ta mejlka od začátku vznikla u mě, když sem si špatně interpretoval ty plky v tom vlákně na tzb-info, kde lidi psali jak mají 2-3kw kamna a je to strašně fajn. moc jsem to nečetl, hledal jsem vzorečky, možná to jenom dává 3kw do vzduchu, což by bylo logičtější. protože abys naakumuloval potřebné množství energie do toho jádra na jedno zatopení, tak samozřejmě potřebuješ tu hmotu v jádru, co to pojme, ale hlavně musíš spálit tolik dřeva, které vyhoří poměrně rychle, což teda jsou uplně jiné kilowatty.
    abych to celé uzavřel, nelobbuju tu ani za těžké kamna, ani za kotle ani za elektrickou podlahovku. každé má svoje výhody a nevýhody. kamna nestavím. nicméně kamna v nízkoenergetickém domě mi nepřijdou jako nesmysl, protože sou konstrukčně variabilní, dají se navrhnout doslova na míru a sou skoro bezúdržbové (jednou/2x za rok vymést tahy), bezpečná (nehrozí havárie) a celkově dost blbuvzdorné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: A co budeš v tom pasivu dělat s 3kW výkonu několik dní? A Kolik ty kamna koštujou? To má smysl u velmi velkých staveb, ale u domů které mají TZ cca 1-1,5kW při těch největších mrazech? Už jsem tu někde kdysi psal, že kamna do takových domů musí mít téměř veškerý výkon do AN, která vzhledem k potřebné kapacitě by měla být asi vodní. Tedy nějaká třeba nerezová obrovská nádrž kolem celých kamen. Ale nikdy jsem nic takového v reálu neviděl, nic takového se pokud vím neprodává a jsou to jen mé domněnky, že by to mohlo fungovat.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: když jsem hledal nějaké informace ke kachlovému sporáku, tak jsem narazil na poměrně hodně příspěvků svědčících o oblibě akumulačních kamen v NED a pasivech. kamna mají výkon třeba 3kW a dokáží na jedno přiložení sálat třeba dva dny. to jen k tvým pochybnostem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já ho ale na rozdíl od tebe nijak nehájím, je to možnost jako každá jiná. Pro určité případy je to ideální stavební metoda, pro jiné nesmysl. Ostatně jako jakákoliv jiná stavba.
    Jen ta sálavá složka je podle mě u trvale obydlených staveb na škodu, ty ji bereš jako výhodu, proto jsem chtěl vědět proč? Ostatně nedokážu si představit jakou teplotu ta trubka ve zdi musela mít, aby tak výrazněji sálala a jak se pak řeší její dilatace.

    Jinak neupřednostňuji žádný stavební styl, například v tuto chvíli stavím dřevostavbu a na druhou připravuji projekt, řeším rekonstrukci jedné stavby smíšené s vnější izolací a jedné dřevostavby. Na začátku roku jsem řešil rekonstrukci a inovaci 3 zděných objektů u kterých byla použita vnější izolace.
    Nikdy jsem ale nenavrhoval dobrovolně sálavý otopný systém a ani to přiznávám neumím, protože nevím jak využít dobře jeho vlastnosti. Jen teď na podzim se chystám poprvé využít sálavé topení na PB v ostrovním systému. Ale nemohu říct že jsem z toho nadšen, jen mě nenapadá jiné řešení. Kdybych ho znal asi určitě bych se do toho nepouštěl...
    Ostatně je to asi tím, že jsem nikdy neviděl domek, kde by byl takový systém v provozu s pro mě uspokojivými výsledky. Proto se netajím tím, že mám o RD který je vytápěn kamny velké pochybnosti (pokud se nejedná o obrovský palác a kamna kosmických parametrů jako má zde nick Rahanur.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: mas pravdu kazdy si haji to svoje,nekdo napriklad betonovy dum s polystyrenovou izolaci uvnitr. :-)
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: Říká se, že při stejný teplotě vzduchu máš u sálavého pocit vyšší pohody. I když ono to bude asi trochu naopak, jakože při sálavym ohřevu můžeš mít nižší teplotu vzduchu pro stejnou pohodu. Ale ve chvíli, kdy máš zatepleno a ještě třeba rekuperaci, je tenhle argument nadbytečnej.

    To že je u topení ve zdi více sálavého oproti podlahového je asi dáno vyšší teplotou v trubkách, jinak je to nesmysl..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Njn, ale namáčet už tak z výroby vlhkej ytong není zrovna to pravý ořechový. Ten může vysychat i roky sám o sobě. Izolaci předpokládám z venčí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Kamnáři, výrobci a prodejci infrapanelů a pod. :-D protože si každej hájí bezhlavě to co ho živí. Fyzika je ale neoblomná.
    Osobně si myslím, že v novostavbě, která není zmršená, je jedno jestli to bude v podlaze nebo ve stěně. Málokdo si uvědomuje že otopná soustava v nových domech může být jakkoli primitivní, protože ji téměř nevyužiješ. To bylo třeba moje zklamání s podlahovky, která prostě není cejtit, že hřeje, protože má maximálně o 1°C více než vzduch v místnosti.
    Pokud neřeším do čeho je jednodušší podlahovku zakomponovat (někdy je lepší to někdy ono) tak pro mě má ta podlahová verze jednu velkou výhodu. Teplotu v místnosti hlídám v podlaze v místě kde na ní svítí slunce. Tedy předcházím solárnímu přetápění. A tento systém (na rozdíl od tepla v podlaze) předčil mé očekávání.
    Druhou výhodou je právě lepší rozložení teploty v místnosti. U hlavy by mělo být chladněji. Tento argument se u novostavby ale také nijak nepromítne, protože tam nedochází k nijak velkým rozdílům, navíc to topení ve stěně může být umístěno třeba jen v dolní části, nebo ještě lépe jen v obvodových (ochlazovaných) stěnách. Tam bude dokonce jistá výhoda oproti podlahovce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to by problem byt nemel,ale je to potreba dost namocit. Hlinena omitka ti vzdy schne nestejnomerne,jen je lepsi zabranit tomu aby vyschla moc rychle,proto namocit,nebo pak si dat tu praci a pouzit ten cementovej spric,nebo co pises ty,atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: v tom by s tebou kamnari nesouhlasili,salava teplo berou jako vyhodu. Nechce se mi to nejak potvat,pokud preferujes podlahovku,tak ok,me podle mojich zkusenosti prijde lepsi stenovka,tot vse
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Nebude problém u porobetonu s tím že rychle vysaje vodu z dotykové vrstvy? Tedy nestejnoměrné sesychání? Já bych na to prsnul sokrat s kremičitym pískem jako adhezní můstek. Nepomohlo by to?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak za 1. netuším kde ta trubka ve stěně oproti podlaze změní konvenční teplo za sálavé a za 2. bych to považoval za nevýhodu. Protože sálavé teplo je přesně to co nepotřebuješ. Abys měl v místnosti stejnou tepelnou pohodu potřebuješ mnohem více tepla, protože předměty budou oproti vzduchu studené... Naštěstí ta tvoje trubka ve zdi moc sálavá není, na tou jsou zas (ne)vhodné infra panely :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: jo vodni trubky. U tech topnych kabelu je potreba aby ti nevznikali okolo nich praskliny,kabely by to neprezili. Ale i do ty hliny se to da pouzit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: no takle,pokud je prasklin tolik ze se spojuji a odpadaji casti omitky,tak to je spatne vymichana smes. Doporucuju pozvat nejakeho hlinare,nebo si udelat nekolik vzorku,asi 40x40 a vymichat si dobrou smes. Na porobeton nemusi byt nutne cementovy spric,hodne namocit a prilnavostni nater,nebo hline spric. Ale i ten cementovy bude fungovat pochopitelne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: delali jsme i podlahovku,je pravda ze teplota byla asi vyssi nez 20,ale bylo to teplo od nohou dost neprijemne. Zajimave,ze si tu psal jak je podlahovka zdrava vec,ja jsem cetl kdysi opacne nazory a nekolik na sobe nezavislich lidi mi taky rikalo. Ta stenovka v podstate funguje podobne jako by si mel velka kamna,nebo pec. Je z toho podobne teplo. Ale jak rikam to je subjektivni. Ty to klidne muzes mit opacne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: bylo to salave teplo,nikoli konvekcni.
    MATT
    MATT --- ---
    DARAIT: okolní materiál ty dráty velmi rychle "vycucne". orientačně si můžeš spočítat výslednou tepelnou vodivost jako váženej průměr vodivostí jednotlivejch materiálů. existujou jakýsi "heat pipe", ale ty asi fungují až od určité teploty a určitě budou drahé.

    pro zvýšení vodivosti je možný přidávat do materiálů vločkovej grafit, ale taky to nemá valnej význam.

    vycházim ze zkušeností s timhle ;))
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: 1) železo i jiné kovy jsou velice vzácná surovina, kterou je zbytečné plýtvat na takovéto nesmysly. Najdi si tabulky s tepelnou roztažností kovů a najdi mi nějaký použitelný? Aby to mělo nějakou účinnost musíš to teplo někam předat a tedy pravděpodobně vedením do jiného materiálu, tedy těsným kontaktem, což se Jak vidíš vylučuje.
    Proto bys to musel předávat třeba do vody a máš z toho rázem výměník. Pokud by jsi chtěl zlepšit účinnost a snížit cenu tak tam místo plné oceli dáš trubky ve kterých ti bude proudit médium :-)
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    SASOS:
    CUKI:
    Vim, ze napr krb nebo kamna u zdi pekne zed vyhrejou a pak teplo sala ze zdi. Coz se u starejch baraku hodi.
    Kdyby se treba 1-2cm draty/tyce treba 2m dlouhy proste zazdily do spar mezi cihlama a k tomu byl zminenej krb, tak by to mohlo mohlo rozvadet teplo, bez cerpadel, tesneni, alektriky a pod, nebo by byly velky ztraty, pnuti - praskani omitky??? Nebo by to bylo malo ucinny? Ze by 90% tepla sla stejne do vzduchu a do zdi minimum???
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: už jen ta dilatace bude mrcha :-D
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: ok, takže myslíš, že to je zbytečný tam dávat nějakou perlinku. Já slyšel, že někomu třeba vypadl kousek vomítky (udělalala se tam prasklina - ohraničenej mnohoúhelník a ten se vyloupl). Já budu muset házet kousek taky na porobeton - takže tam to zkombinuju s cementovým špricem.

    Trubky do stěn to asi myslíš vytápění vodou, já zvažuju normálně elektriku/odporový kabely.

    CUKI: EPS taky možnost

    SASOS
    SASOS --- ---
    DARAIT: viděl jsem variantu centrálního krbu, který v domě seousedil přes zdi do prilehlých místností a zdi byly vyzděný z cihel co vytahal známej z akumulačních kamen. Dlouho se nahřívají, ale zase pak dlouho takhle teplá zeď topí do pokojů. Dráty jsou na prd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam