LINKOS: Tak já pod pojmem Jurta mám celkem konkrétní stavbu. V jednom máš pravdu, v Mongolsku se používá filcová izolace, na tu jsem tady nenarazil. proto se kolem "plotu" cpe místo toho sláma. Právě proto nejde vypnout. Pokud víš o někom kdo ji má vyplou rád se tam na ní ze zvědavosti přijedu podívat. Ona se totiž vhledem k tvaru vypnout fakt moc nedá a ta izolace tomu vůbec nepřidá. Problém je že pokud to jen jako vypneš ta ta vlákna nebudou všechny natažená a postupem času nasajou vodu a špínu i když je v DWR úpravě. To týpko je v tomto ohledu 1000x lepší.
To ostatní o čem píšeš už u mě zdaleka není Jurtou...
SANCHA: a to o čem jsem psal před tím je toto:
Superadobe – jednoduché, levné a rychlé ekologické bydlení - Ekologické bydlení
http://www.ekobydleni.eu/domy/superadobe-jednoduche-levne-a-rychle-ekologicke-bydleni
NArozdíl od Jurty která se nedá podle pořídit za cenu, za kterou běžně stavím trvalou a hlavně mnohem lépe zaizolovanou dřevostavbu, je tohle za pakatel.
Jurta sama, kde se dá v zimě tak nějak přebývat stojí kolem 300k Kč. Pro představu cca stejně velkou dřevostavbu v s extrémně malými nároky na vytápění (Stačí 500W přímotop) stavím na klíč za cca 250k Kč
A ta stavba z toho odkazu se dá postavit ještě mnohem levnějc, pokud oželíš izolační parametry a budeš topit jak ďas (podobně jako v Jurtě, tak se odhadem vejdeš do 100-150k Kč.
A kvalitní týpko v nějakem použitelném rozměru cca 7m se dá pořídit tak za 60k i liningem. Díky lepší možnosti napnutí vydrží víc než dvojnásobek toho co Jurta.