• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: máš nějaký bližší info, jak je to v tom duškovim domě s celoročnim bydlenim? viděl jsem nějakej dokument ze stavby a tam byla holčina, co říka něco ve smyslu "teď už je to dobrý, mam tu kamna, tak tu je 16°C"
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LINKOS: Ta stěhovatelnost není podmínkou. Ze zemními vruty nemám zkušenost, ale jestli to dobře chápu, tak ty se ukotvují přímo do země?
    CUKI: Jestli to dobře chápu, tak nesrovnáváš cenu topení dřevem a elektřinou ve stejné stavbě, ale máš na mysli že stavíš tak, aby vytápění bylo potřeba co nejméně a v dlouhodobém časovém aspektu pak i topení elektřinou vyjde levněji? A čím nejraději teda topíš?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: nemám firmu, stavím jen pro radost protože mě to baví. Komerčně se tím nezabívám stavím jen pro kamarády a okolí, případně něco co mě může někam posunout, něco co je pro mě zajímavé. Pokud stavím pro někoho dalšího tak většinou moc fotek ani prezentovat nechci, protože mám také rád soukromí a ¨ctím i soukromý ostatních. Fotka z toho týpka je ale veřejná, takže ji sem dát mohu.

    Jinak mám teď jednu podobnou rozestavěnou u kamaráda, asi by nebyl problém pozdější prohlídky, jinak definitivně bude jedna taková k vidění v Berouně asi ale až na jaře. Protože toho mám teď dost a peníze nejsou...
    Nicméně vzhledem k ekologickému a nízkorozpočtovému a hlavně nízkonákladovému aspektu, žádná z mnou projektovaných a postavených staveb, asi nikdy nebude vytápěna dřevem. Protože cenu, kterou dáš za to, aby jsi mohla takto vytápět nikdy neprotopíš i když budeš topit elektřinou. Nehledě na dost velký diskomfort a starosti, které stojí čas, jež věnuji raději smysluplnějším věcem.

    Do týpka dělat okna nemusíš, světlo tam je. S pohledem ven už je to ale horší. Ale zase to stojí pár korun a je to přenositelné. Ta stavba Jardy Duška podle mě 2 roky schnout nemusí, to se dá obejít i jinak...
    Jo a stejně tak jako moje stavby nemají kamna tak ani omítky, dlažbu a obklady protože se mi to prostě nelíbí. Ty co stavým teď mají přírodní dřevěnou fasádu. Nevyjde to o tolik dráž abych to musel hyzdit.
    Pokud omítku jak třeba hliněnou, někde pro design, ale celej dům by vyšel na majlant, pokud tam nepošleš nevolníky...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jo a je to lambda ovčí vlny bez plastu. :)
    SANCHA: Takže to je bez jakýchkoli požadavků na stěhovatelnost, jako mají "tradiční jurty"? Mám takový pocit, že spíše máš na mysli zemní vruty, než betonové patky jak to popisuješ, co máš na mysli?
    Obecně kruhová stavba je vždy dražší než obdélníková, čtvercová. U slamáku se tvrdilo asi o 30%. Obecně asi díky marketingové kampaně určité osoby mi přijde, že to je takový klasický případ člověka co chce stavět slamák, nemyslím to nějak zle, ale už jsem mnohokrát zažil lidi co chtěli levný a kulatý domek, ideálně postavený bez jakýchkoli zkušeností. To je podle mě naprosto zásadní omyl, který se snažíme už několik let lidem vyvrátit. Takový dům se nedá stavět bez zkušeností, navíc dokulata.

    SANCHA: obecně ať týpko, nebo jirta, jsou to lechlé stavby (stany), takže se poměrně rychle vyhřejí, ale moc dlouho neudrží teplo. Ten známí co používal jurtu ještě tehdy neměl hotovou průchodku na komín střechou, takže se používali elektrické přímotopy a myslím, že to byl za zimu ranec.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: To týpí mně ale docela zaujalo.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Třeba na kolik stupňů se to týpí to dá vytopit když je venku deset pod nulou a jak dlouho to vydrží. Jaká je teplota když se tam třeba půl dne netopí.

    CUKI: Ještě k tomu týpí..líbí se mi to, ale jak je to se světlem, dají se tam dát nějaká okna? Jinak se stavebnictvím mám drobné zkušenosti, případně vím, koho se poradit.

    Topení dřevem mi přijde nejjednodušší (mám přístup k dostatečnému množství) a zároveň jeden z bodů, kde nehodlám měnit. Prostě potřebuju v domě oheň.

    CUKI: Pochopila jsem, že ta hlína, než se vsadí okna. Ale jestli se mýlím, oprav mně.

    '' Pro představu cca stejně velkou dřevostavbu v s extrémně malými nároky na vytápění (Stačí 500W přímotop) stavím na klíč za cca 250k Kč'' - pochopila jsem, že máš firmu, tudíž stránky. Nebo můžeš mi přiblížit detaily takové dřevostavby? Konkrétně izolace, vnitřní a vnější stěny (omítky, obložení) a střecha? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: Pokud to srovnáváme s klasickou dřevostavbou (tohle je taky dřevostavba) tak postup je mnohem pomalejší (bavme se z důvodu jednoduchosti jen o hrubé stavbě). Ostatní věci budou podobné. Hrubá stavba nosné k-ce u dřevostavby trvá pár dní včetně střechy mnohem lepších izolací a bude podle mě mnohem trvanlivější.
    Nicméně kruhovou stavbu touto metodou by postavit šlo velmi podobně. Bohužel určitě ne za ty peníze.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: tak rychlost stavby je přímo úměrná penězům, jistě, ale právě že Sanche o peníze nešlo. Inspiraci je možné získat tak či tak a stejně tak i věřím, že v několika lidech nebude nějaká jiná, ale podobná stavba trvat o mnoho déle.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: jasný taky to není typická Jurta. Myslím že je potřeba si jí hodně přizpůsobit našim podmínkám aby to bylo trochu použitelné. Na druhou stranu jsem rád že se u staví, nebude to tu tak jednotvárný...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: Tohle už je mnohem lepší volba. Ale Když se na to podíváš. Někde je i delší video. Dělalo to asi 20 nadšenců z toho 15 dobrovolníku přes měsíc jen hrubou stavbu? Odhadem 16m2? Jen ta práce stojí majlant...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak o tom,ze tam davaji 30 cm nebylo ani slovo, to pak je o necem jinem. Otazka je jak to tam napechuji,to je u slamy zasadni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: co je třeba nechat 2 roky schnout?

    SANCHA: na jaké mé stránky?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: pokud šetříš, tak na kulatou stavbu asi zapomeň, je to plýtvání materiálem, sice to má lepší A/V poměr, ale vykompenzovaný předimenzovanou stropní k-cí. To je jedna z věcí které se mi na to týpku líbí. Kůly jsou odspodu nahoru užší a užší a navíc jsou napřímeny proti sobě. Naprosto primitivní, jednoduché a hlavně funkční! Hospodárnost ohně je špatná, ale na otevřený oheň je to super úsporný systém.
    Patky nejsou problém ani pro těžké domy, jen se musí správně navrhnout. Osobně už na ničem jiném než na patkách nestavím. I když první stavby byli vždy na pásech s roznášecí deskou. Nadruhou stranu základy je vhodné navrhovat dle místních podmínek. Každý typ zakládaní má své výhody a nevýhody. A každý typ je někde nejlepší... Ale jinak patky jsou technologicky složitější, pokud nemáš někoho kdo tvé stavební kroky bude hlídat, vyjde tě finančně líp asi klasika, kterou zvládne kdejaký dělník z horní dolní kterýho budeš mít po ruce. U hydroizolace pak musí být někdo komu věříš.

    U stavby za 300k se nemusíš omezovat na topení dřevem, které je IMHO pro takové malé stavby nevhodné, pokud se dobře zaizolují.

    V týpku je kouř cítit, ale je to příjemná vůně domova. Navíc týpko jsem už stavěl jednou i 12m, takto velkou jinou kruhovou stavbu si za rozumné náklady nedovedu představit, kterou jsme postavili asi ve 3 lidech za dopoledne.



    LINKOS: no tak ten filc s touhle lambdou je jen s příměsí plastů, což je pro mě problém. Navíc platí jen u větších vrstev. Ta sláma vyla v plášti v kapsách podobně vytvořených jako ve spacáku. Tedy tam nebyli "studené švy" A hlavně jí tam bylo víc cca 30cm. Nedokážu si představit že k-ce Jurty udrží takovou šířku filcové izolace. A ta cena bude taky úlet.
    Pod poslední větu se ti klidně podepíšu. Je to pěkná stavba ne že ne, ale v našich končinách je to drahé. Když si vezmu že 6ti metrovou Jurtu (opravdu z mongolska) tam kamarád vyměnil za obyčejnej foták (něco přes 10Kč), tak to co tady prodejci předváděj je pro mě úlet. Tady jde o předražené suroviny, tam o odpad...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ovci vlna 0,04,slama v baliku 0,05-0,08. Pokud je slama na volno,nelisovana,bude to o poznani horsi. Tak otevreny ohen ma hlavne nevyhodu,ze musis mit nahore luft kudy ti utika nejvic tepla.
    S tim "hnitim" od spodu mi spise prislo,ze to je od strikajici vody.
    Tak nebo tak,kdyz vezmu kolik jurta stoji,tak bych do toho nesel,to bych si asi radeji koupil obytny nakladak :-)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    SANCHA: vím o tom nula nula nic, ale zajímal jsem se také o jiné způsoby bydlení, tak jsem se jal youtubovat a hle, vypadá to, že se na tuhle tématiku nachází dost materiálu. Tak snad ti tu někdo poradí a dále třeba přijde vhod i tohle a další videa na youtubu:

    Build a Strawbale House in One Month
    https://www.youtube.com/watch?v=OW5l84BjPVY
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Prosím link na tvoje stránky
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: To je taky pěkné, článek budu teprv číst, jen jsem slyšela, že je to potřeba nechat dva roky schnout (potřebuji bydlet nejpozději za rok).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Vypadá to moc hezky.
    LINKOS: A čím je opláštěný takový slaměný dům?
    Oběma moc děkuji za reakce. Nemám ještě pevnou představu o tom, co by to mělo být za stavbu, ale zkusím zde sepsat momentální vizi.
    Představuji si menší kulatou stavbu. Obyvatelnou celoročně. Může to být i dřevostavba, sláma jako izolace se mi zamlouvá. Ideálně omítnutá hlínou.
    Dále by stavení mělo sedět na patkách, ne na základech (především proto, že vůbec nevím, jak takové základy zbudovat a co je k tomu potřeba). Dřevěná podlaha.
    Teď ale nevím, jestli by taková stavba 've vzduchu' byla z konstrukčního hlediska schopná unést hliněné omítky.
    Topit se bude dřevem v kamnech. Chtěla bych odvod kouře komínem, aby to vevnitř nebylo moc vyuzené (nebo je týpí tak šikovně navržené, že ten kouř z ohniště není cítit?)
    Potřebuji tam okna
    Cena zhruba do 300k

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: filc nebo sláma už takový rozdíl není Lambda bude mizerná u obojího, ale je velkej rozdíl mezi tím tam mít jedno z toho a nemít tam nic, na tom se asi shodneme že? :-D
    efektivita hoření bude lepší u toho týpka. (pokud nezainvestuješ dalších 50k Kč do kamen. Ale efektivita využití tepla vyhraje jasně Jurta v tom s tebou souhlasím. Na druhou stranu v tom týpku se výborně rozprostíra teplota a dá se na tom snadněji vařit.

    Hnije to odspodu, právě kvůli tomu vypnutí. Některé Jurty mají kromě "plotu" ještě rozpínací obruče, ale to jsem nikde v Evropě neviděl a pravděpodobně už to není běžné ani v Mongolsku. To by mohlo fungovat lépe.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: psala "slamena jurta" proto se nada predpokladat ze to bude "tradicni jurta". Ovci filc tam mel,sam si ho pak jeste prosival,napnute to bylo dobre,ale za nedlouhou dobu uz byla plachta nehezka spise od spodu nez od strechy. Cpat tam okolo slamu jsem nikoho nevidel a je to imho nesmysl,izolacni vlastnosti mizerny.
    Bez toho jejiho upresneni jsou to jen pojmy dojmy a takove diskuze se nema cenu ucasnit.

    Jen tak mimochodem efektivita horeni v ohnisti a v kaminkach je taky nekde jinde,ale to ty jiste vis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak já pod pojmem Jurta mám celkem konkrétní stavbu. V jednom máš pravdu, v Mongolsku se používá filcová izolace, na tu jsem tady nenarazil. proto se kolem "plotu" cpe místo toho sláma. Právě proto nejde vypnout. Pokud víš o někom kdo ji má vyplou rád se tam na ní ze zvědavosti přijedu podívat. Ona se totiž vhledem k tvaru vypnout fakt moc nedá a ta izolace tomu vůbec nepřidá. Problém je že pokud to jen jako vypneš ta ta vlákna nebudou všechny natažená a postupem času nasajou vodu a špínu i když je v DWR úpravě. To týpko je v tomto ohledu 1000x lepší.

    To ostatní o čem píšeš už u mě zdaleka není Jurtou...


    SANCHA: a to o čem jsem psal před tím je toto:
    Superadobe – jednoduché, levné a rychlé ekologické bydlení - Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/domy/superadobe-jednoduche-levne-a-rychle-ekologicke-bydleni
    NArozdíl od Jurty která se nedá podle pořídit za cenu, za kterou běžně stavím trvalou a hlavně mnohem lépe zaizolovanou dřevostavbu, je tohle za pakatel.

    Jurta sama, kde se dá v zimě tak nějak přebývat stojí kolem 300k Kč. Pro představu cca stejně velkou dřevostavbu v s extrémně malými nároky na vytápění (Stačí 500W přímotop) stavím na klíč za cca 250k Kč

    A ta stavba z toho odkazu se dá postavit ještě mnohem levnějc, pokud oželíš izolační parametry a budeš topit jak ďas (podobně jako v Jurtě, tak se odhadem vejdeš do 100-150k Kč.

    A kvalitní týpko v nějakem použitelném rozměru cca 7m se dá pořídit tak za 60k i liningem. Díky lepší možnosti napnutí vydrží víc než dvojnásobek toho co Jurta.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: "jurta" je dnes i nas prilis siroky pojem a pouziva se ke vsemu moznymu kulatu staveni. Co se tyka te hadrove, nezlob se ale "neda se vypnou" nevim kde beres,kdyz kolega s tim problem nemel. Takova jurta se tradicne izoluje ovci vlnou,nikoli slamou. To,ze takova jurta je celkem draha a stale je to jen "stan" si taky myslim.
    Pokud jde o ty slamene,tak ty jsou od v postate te puvodni jurty obeskadane baliky az po "klasicky" slamak kde uz ani neni ta hadrova plachta.
    Bez toho neni v podstate se k cemu vyjadrit,protoze kazdy bude mluvit o necem jinem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam