• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    ZORB
    ZORB --- ---
    KLUZAU: A kde to budes stavet, taky nekde v JARu nebo kde to stoji? Prijde mi, ze uz tim nizkym zalozenim, to neni moc vhodna stavba do nasich podnebnich podminek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KLUZAU: kdo to je a jak ty domy vypadaj? případně co znamená stavit podle něj? já našel akorád nějakej divnej nábytek
    MATT
    MATT --- ---
    KLUZAU: mozna by nebylo od veci si nakej domek na zimu pronajmout ..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Zdravím. Chystám se postavit si domek podle ryana franka a později dum. Rád bych vykročil k soběstačnosti. Jsem ale s města, nemám moc zkusenosti. Doporucili byste z co si načíst než se do toho pustím? Mám knihu o slamenych domech, ale potřeboval bych se učit o všem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: tak je pošli sem: http://skolor.cz/...projektyeu/odborne-a-remeslne-kurzy/kurz-zateplovani-staveb-systemy-zateplovani/
    ..třeba jen nevědí jak to dělat správně :-D

    ZATAMOKO: tak možná se budeš divit, ale deset na deset je pro myši málo, navíc to nezabrání hmyzu, kterej dokáže napáchat ještě větší škody.
    Posledně jsem tu izolaci zakryl difuzní fólií 280g/m2 tak jsem zvědavej. A postavil jsem to na způsob galicijského horrea. Takže taková kombinace.
    Chtěl jsem tam dát síťovinu, jenže na ocelovejch se bude srážet vlhkost, tedy bude potřebovat minimálně nerez a nebo plast a ten jsem nesehnal v požadovaných parametrech...
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: "tam kde nebyl, tak si ho natahali" teda ti pomohli chudinky zaizolovat duté prostory a ti jim za to ani nepoděkuješ :-D

    Já mám pocit, že z trojice EPS, drcený EPS, vata, je ten drcenej EPS nejodolnější proti hlodavcům, protože si v tom nemůžou dělat cestičky. Je to možná jen můj názor, ale viděl jsem je řádit ve všem včetně slámy, drcenej EPS zatím všude odolává a troufám si říct, že na minimálně jedné stavbě mě zbavil myší. úplně odolný ale není asi nic :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    QNEDLEEQ: hm, zajimave info. Tak co to zakryt svarovanym pletivem s oky 10x10mm? :]
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    QNEDLEEQ: nebyl to spíš "nadrcenej" přímo těmi myšmi? :)
    Mě teda myši hnízděj i ve vatě, o které se říká, že myším vadí :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: tak nějak by měl vypadat to z Vinoře je fakt sajrajt, cena je asi podobná tomu co mam já, ta cena byla s dopravou ku Praze
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: no já mám možnost dodávky přes tátu, která bude mít kolem 10m3, tak by se to dalo nějak vymyslet :)
    cca 500 Kč/m3 je už zajímavá cena na to, abych si udělal výlet :)

    Potřebuju letos zateplit stropy (klenby a povaly) a pokud je drcenej eps prodyšnej, tak by to nemel byt problem, že?
    Nejde mi o nějaký masivní zateplení, nad klenbami je cca 25cm místa nad nejvyšším místem a u paty kolem 45cm. Nad povalama jsou 20cm trámy, tak mezi ně.
    Dvě místnosti sklenbami 2,7x4,5m a jedna s povaly 5x8.

    Čím to chránit z vrchu? Rád bych měl tu půdu pochozí, abych tam mohl dát na rok dva harampádí v době totálky vejminku. Napadla mě třeba jen netkanka, aby do toho nepadal bordel a na to fosny, co tu tak poruznu mam.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Přesněji teď mě stál 542Kč/m3 i s dopravou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: vedle nich zrovna jednu stavbu stavím :-) ale použil jsem raději jinej, protože tohle je fakt odpad. Rozdrcená na padrť. Za cca 500Kč/m3 umím sehnat kvalitnější, ale doprava k tobě bude na prd :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: mas zdroj na drceny EPS?
    google napovedel http://www.polystyrensypany.cz/
    cena cca 666 Kc/m3 :]
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: stále dost pochybná lambda a nasákavost. Dále cena je dražší než běžná kamenná vata která má mnohem lepší izolační vlastnosti. dost slehává a nezaplní dutiny tak dobře jako třeba drcený EPS nebo ta PU pěna.
    MATT
    MATT --- ---
    co ty papirovy izolace? to bude asi levnejsi, ne?

    Papírová izolace: foukaná nepřekvapí, cihličky jsou na tom o něco lépe
    http://www.chytre-bydleni.cz/papirova-izolace-foukana-neprekvapi-cihlicky-jsou-na-tom-o-neco-lepe
    ČASTÉ DOTAZY | FOUKANÁ IZOLACE
    http://www.foukamizolace.cz/caste-dotazy
    Test tepelné vodivosti  |  Enroll CZ spol. s r.o. - Foukaná izolace a zateplení Liberec
    http://www.enroll.cz/cs/test-tepelne-vodivosti/
    Naproti tomu u celulozové izolace TEMPELAN je hodnota koeficientu tepelné vodivosti Ln uváděna v rozmezí od Ln = 0,038 W m k-1 do Ln = 0,045 W m k-1 právě v závislosti na objemové hmotnosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: no osobně bych tim izoloval pouze špatně dostupné duté prostory a nebo členitý strop sklepa, ale strop obytné místnosti si takto zaizolovaný nedokážu asi ani představit. Přeci to není pohledová vrstva, nebo ano?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Já nic, ale kdykoliv se se známýma začnem o izolaci bavit, tak tu pěnu začnou hrozně vychvalovat. Jeden soused s tím má zaizolovaný strop na domě a všem kolem tvrdí, jak je to supr. No a protože mně tyhle věci jako stavby domů a izolace zajímají, vedu na tyto témata ráda diskuse no a u té pěny prostě nic nevím.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: Co vlastně potřebuješ zaizolovat?
    " tvrdí, že ta pěna nestárne a nemění vlastnosti" pokud tomu tak je, tak by se o tom jistě rád dozvěděl třeba Elon Musk. Jistě by se mu takový materiál hodil a zaplatil by za něj o několik řádů více :-D
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: No právě že oni tvrdí, že ta pěna nestárne a nemění vlastnosti.. tak nevím
    ale jasný, ta parozábrana a nemožnost ekologické likvidace je pro mně asi dostačující důvod..
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: a jaká je její jediná výhoda? :-D
    -ta chytrá pěna má dost žalostnou lambdu (0,036), která je měřená pouze po 21dnech, nikoli 3-5letech jako je tu u PUR/PIR panelů (lambda (0,023). Tedy není zohledněn ageing, tedy stárnutí.
    -ekologicky velmi nevhodný materiál z důvodu nemožnosti oddělit tento materiál od podkladu.
    -na rozdíl od PUR/PIR izolace která se ve fabrice vydouvá mezi hliníkové profily, je potřeba tuto pěnu patřit parozábranou!
    -Díky nemožnosti přesně dávkovat poměr CO2 a PU není tak odolná, jak by zákazník čekal...

    + Dostane se často tam kam jiný materiál dostanete jen s těží, bez větší rekonstrukce. Tam je asi jediný proč do ni jít, jinak jde o předražený neekologický materiál...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SANCHA: zjišťovala jsi cenu? To možná bude nevýhoda :)
    Já bych se chtěl vyhnout foliím, neb to je pro mě slabé místo. No a u měkké pěny je parozábrana potřeba. Takže se to prý dá řešit pěnovým sendvičem, kdy na měkkou pěnu necháš naaplikovat 3-5cm tvrdé.
    Ale lambda 0.030-0.035 mě proti šedému EPS (0.032) nebo vatě (0.033) moc nepřesvědčila. PUR/PIR panely mají 0.022, ale cena je úlet, jakože i po přepočtu na ekv. eps/vaty to jsou násobky :)

    Jako výhodu vidím jednoznačně rychlost a celistvost, to je naprosto bez bedat. Kamarád tím zateploval podkroví a za dopoledne bylo hotovo (desítky m2).

    Ale jak říkám, cenu nevím, tak těžko soudit. Třeba to ve výsledku při započtení všech "proměnných" bude dávat smysl pro konkrétní případ.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Mám dotaz k izolaci. Hledala jsem nějaké informace k chytré pěně, především proto, že ji všichni tak vychvalují. Tak nějak pocitově mi vůbec nesedí, a když jsem hledala na internetech, tak to vypadá že nemá jedinou nevýhodu. Je to tak opravdu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam