• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tak ve svahu je dobré víceúrovňové založení (na zub) jinak se to utrhne. Ale pokud celý pozemk má převýšení 2m, tak pod domem může vyjít i 1 m a méně to ještě pohoda, skoro rovina, nic k řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: 2m je nic, to se dá 1) ještě srovnat 2) i nějak rozumě využít.
    Obecně záleží co chceš stavět a z čeho. Někdy je třeba jen výhodné i víceúrovňové založení nebo víceúrovňové podlahy. Musí se to ale dobře vyřešit, jinak je to problém.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MODRAPUSINKA: obvyklá praxe - vychází nejlevněji - je stanovit nulovou výšku přibližně doprostřed domu a půlku plochy základů vytvářet zářez a tu vytěženou hmotu použít na násep druhé půlky. Běžné základy (betonové pasy) ovšem musí jít alespoň 40 cm do rostlého terénu tak jako tak. Situaci lze využít třeba na částečné podsklepení domu (ovšem není to levné).

    Rozhodně bych nevolila typový projekt (mají cenu vyčíslenou na rovinu a ve svahu prudce stoupá, navíc nebývají optimální, ale spíš nouze nacpaná na svah), ale projektanta stavaře nebo architekta, který pomůže vymyslet něco pěkného, co ten svah využije.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    MAR_TINA: svazity pozemek s celkovym prevysenim 2m
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MODRAPUSINKA: převýšení jako stupeň dva metry vysoký nebo je to svažitý pozemek s celkovým převýšením 2 m?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Jak by jste resili pozemek cca. 750m2 nekde v polovine je prevyseni 2m. Dum drevostavba, bungalov cca. 120m2. Srovnat nebo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    VZDÁLENÁ INSPIRACE :-)
    Cíl Mars: koncept lidské kolonie na Marsu - Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/architektura/cil-mars-koncept-lidske-kolonie-na-marsu
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: Běžně? Co si pod tím představit? Já se tím hlavně moc neživým a navíc se teď vydávám cestou malých (25-50m2) nízkorozpočtových staveb, kde se tohle řešení moc nehodí. U sebe, necelej 10 let zpátky, jsem zase neměl na takové řešení moc peněz, takže se šlo cestou kompromisu co jsem zde popisoval. Na dřevostavbu jsem si zase sám netroufal, z důvodu technologické náročnosti na provedení. Teď zase jedu spíš ty dřevostavby.
    Mám pár projektů, které bych chtěl v budoucnu zrealizovat až budou peníze, nebo těmto řešením nakloněný investor v mém okolí. Nicméně i když se jedná většinou o řešení, co je zatím neodzkoušeno a nic podobného jsem nikde nenašel, tak nejsem žádnej extrémista a nestavím z odpadků jenom proto že jsou. Pokud zakopanej domek jedině BETON a to s velmi specifickými požadavky na materiál i technologii.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    IV0: to vyhovuje, ještě nemám ani projekt. Budu na tebe pamatovat :)
    IV0
    IV0 --- ---
    NAVRY: Mám :) Prodávat ho budu až příští rok.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    IV0: Máš ho ještě? :)

    CUKI: Děláš takový projekty běžně? Plánuju částečně zakopanej domek v mírně svažitym terénu a chtěl bych se inspirovat hotovejma projektama
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    OGMIOS: ne mašinu, ale taak, že DPH bude zaplaceno a nelze ho pak odečíst z ceny v daňovém přiznání.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYKRUK: nepochopil jsem to s temi platci a neplatci dph, proc by tu masinu clovek nemel videt?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    U těhle strojů existuje taková imaginární cenová hranice, která rozhoduje o tom, jestli jsi poslední majitel a pak šrot a nebo jestli jsi jeden z majitelů, který si udělá co potřebuje a pošle to dál. Někdy boj o to, abys nebyl poslední majitel je fakt zoufalý a hraničí s celkovou rentabilitou plánu. (Že já sem si to radši nenechal udělat, že jsem si radši nepřiplatil a nevzal si CATa z půjčovny). Ideální varianta je koupit mašinu v kondici - zabavený leasing, končící důchodce - prostě stroj z provozu. A ne nejlevnější odloženou mastnou vyhrkaninu s 15 000 mth a orezlou lopatou v bazaru. Dovoz z venku je diskutabilní, protože náklady na přepravu jsou hodně vysoké a pokud není v zahraničí partner, kterému se dá 100% věřit, tak to ve výsledku může být ještě větší průšvih než varianta z CZ bazaru. Další věc je, že 99% strojů mají plátci DPH, takže fyzická osoba neplátce DPH vysolí a už ho nikdy neuvidí.
    Chce to dobrou kalkulaci, kolik materiálu chceš přesunout a kolik by to stálo na zakázku nebo s ofiko půjčenou mašinou. Pak to porovnat s variantou sekáč a radši vycházet z toho, že na konci projektu bude cena stroje nula + cena šrotu. 8 tun Caterpillaru je pořád min 30 tisíc + prodaný náhradní díly :) Když to vyjde líp a odjede to k dalšímu kupci, tak pohoda:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: on je problém podle mě v tom, že jakmile je něco více lidí, tak se o to nestará nikdo
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JADR: na bazosi jsem nasel par inzeratu, ze pujci bagr na delsi dobu, tusim 30k/mesic
    Presne taky zvazuju, ze bych si pristi rok dal 14denni bagrovacku :))
    JADR
    JADR --- ---
    Co se týče bagru, klidně bych si taky nějaký od někoho půjčil, aspoň na 2 týdny :) Škoda že taková "komunitní" služba není. Už se dnes takhle sdílejí kola, auta, možná i nářadí tak proč ne bagry. Kdo ho potřebuje celoročně... Potřebuji udělat terénní úpravy na hektarovem pozemku ve stylu Sepp Holzer.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tak to je trochu jinej level, tam už se to vyplatí
    IV0
    IV0 --- ---
    OGMIOS: Na rybník bych doporučil něco velkého, ideálně kráčivého, ale zase na stavbu kráčivý bagr není úplně to pravé...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IV0: ja ted delam s vyvazeckou v lese tak bych se bagru nebal :)

    CUKI: no chci obnovit rybnik kterej sikovni lide z vesnice zavezli bordelem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam