• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    AXTHEB: vše záleží na tom jakou vodu do toho pouštíš, a jaký má průtok.
    OGMIOS: V tom vrtu jsou pro plasty ideální podmínky. Teplota je stále stejná, vlhkost taky. Ocel je zase mimo cenové možnosti většiny lidí. Pokud tedy budeme mluvit o dostatečně kvalitní oceli
    LINKOS: PEX-AL mají Al vrstvu jako vnitřní, pak je PEX-Al-PEX a ten má ten Al uprostřed. Pokud bych šel do těchto dvou možností tak určitě do PEX-AL-PEX. Tvarovky jsou ale dost drahý a nic moc spolehlivost. PPR je snadné spojovat, jen je problém v některých místech s nedostatkem prostoru.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OGMIOS: Al neurotoxin není, a z trubek ho do sebe dostaneš za život stejně jak z dvou kuřat pečených v alobalu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: jinak med je prave nejvic skodliva pokud zoxuduje, medenka je toxicka,takze by se nemelo pak vedeni na delsi dobu vypoustet. Proto mi prijde na vodu nejlepsi obycejny PP .
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: jeste,pokud to jsou ty co myslim,tak zrovna ty lisovaci kleste na to spojkovani taky nebyli zrovna levny,ale treba se delaj nejaky levnejsi.
    Jinak z klasickyho pvc by se nic nemelo vyplavovat,ty odpadni trubky se pochopitelne nemekci ftalaty,tudis problem je jen s tim mekcenym(v cem obcas tahaji pitnou vodu v ES). PP ftalaty neobsahuje. Nektere ekologicke organizace se ale snazi zamezit vyrobe jakehokoli pvc,neb jeho vyroba je dost zatezujici,zvlaste u nas kde se pry pouziva stara technologie. Ale kdyz uz to je vyrobene tak to je celkem inertni material,pokud to neni na slunicku jak dnesni plastova okna.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: klasická PP trubka co se s ní tahá voda by neměla být s ftaláty, tedy hormonálně aktivní, to je spíše u měkčeného pvc- třeba zahradní hadice.
    Jestli ty pex-al jsou ty co myslím, tak by jednak neměla voda příjít do styku s al, ale PP bych zvolil já
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no vis jak, natahnes trubku a nasroubujes nakonec fitinku a mas hotovo. To zvladne kazdej trubka i ja. Nikdy jsem PPR nepajel a tak nevim. Ale furt se nemuzu rozhodnout kvuli prostupu molekul do vody neb AL ma byt v podstate neurotoxin. Nicmene ani ty plasty jako hormonalni disruptory nejsou idealni. Ikdyz se mluvi o jiste stalosti tak furt to neco bude vyplavovat. Coz me taky zarazilo kdyz jsi tu psal ze vrty se pazej PVC. Peknej fujtajbl.
    Ale otazka je jakou technologii teda pouzit. Med je taky skodliva sic kdyz vytvori uvnitr trubky zoxidovanou vrstvu tak snad tolik ne. Takze co, zpatky na zelezny trubky? Ja si snad budu muset udelat dreveny koryto :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: To je na vodu dost zbytečnej přepych ne? Pokud je to nějaká dlouhá štace bez odboček tak bych to tam klidně dal, ale jinak spoje PPR jsou mnohem jistější. Jinak certifikaci na pitnou vodu to má, hliník je problém jedině v kyselé vodě. Ze všech materiálů se ti tam něco dostane. PPR je v tomto ohledu sice nejlepší, ale zase není těsný pro molekuly vzduchu, takže může po čase zarůstat, ane nic hroznýho to není. Ten hliník by tomu měl zabránit. Pokud máš nejistotu, tak pex-al-pex to jistí.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: Na chatě jsme si vždycky platili vše kolem el.přípojky sami, máme dokonce se sousedem vlastní dřevěný stožár.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Zkusim tady, nenarazil jste nekdo na informace jak to je s al-pex trubkama na rozvod pitne vody? Jde mi o stalost materialu resp. vyplavovani molekul do vody. Na jednu stranu by al-pex bylo nejrychlejsi natahnout ale vadilo by mi kdyby se dostaval hlinik do vody. A vubec, jaka technologie je v tomhle asi nejvic koser?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH:
    hele LINKOS: má pravdu, teď jsem našel:

    zák.č. 458/2000Sb. v platném znění § 45 odst. 2

    - Náklady na zřízení elektrické přípojky hradí ten, v jehož
    prospěch byla zřízena. Elektrickou přípojku nízkého napětí do
    délky 50 m sloužící pro dodávku elektřiny domácnostem pro účely
    bydlení hradí příslušný provozovatel distribuční soustavy.

    A k doplnění mého tvrzení o tom, že přípojka zdarma asi nebude -

    zák.č. 458/2000Sb. v platném znění § 45 odst. 6

    - Při připojení odběrného zařízení pomocí smyčky se nejedná
    o přípojku.

    odstavec 6 využívá co jsem se dočetl hlavně EON.

    evidentně se dá i nařízení obejít

    sice si dobře pamatuji, že tam není nic o intravilánu obce, ale "pro dodávku elektřiny domácnostem pro účely bydlení" je dost podobný. Do toho se chaty asi nepočítaj co? Nicméně mi ji ČEZ v Černošicích i pro chatku.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: tady je sání z místnosti (viditelné na obrázku), což moc nedoporučuju. Jeden z nepříjemných faktů těchto topidel, je krom nepohodlnosti a nemožnosti regulace, také to že berou kyslík z místnosti. Dříve to nevadilo, protože stavby nebývali těsné, ale pokud vyměníš okna za izolační, tak už je to hazardování se zdravím. pokud je to vůbec povolené (kamna a topení pevnými palivy nejsou zrovna moje parketa).
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: To jsem nevěděla. Chtěla bych něco takového: https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/e85/e85459597606ad797fb915c99e5c9c33.jpg
    - a v popisu o zvláštním přístupu vzduchu nepíšou.

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: já mám pocit že oni to maj hlavně nařízeno státem. To není nějaká jejich dobrovolnost. A jestli to vědí to je jiná věc, možná jen nechtějí vědět... Jsem teď línej abych to hledal protože už jsem to dlouho neřešil, ale nic o intravilánu obce si nepamatuju
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: je mozny,ze slo o jinej kraj,ale v nasem kraji to je takle a myslim,ze clovek kterej dela projekty na pripojky atd. by to mohl vedet ne?
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    TSOH: u te kanalizace by to mohlo klapnout: odbočka, potrubí, záslepka; voda záleží na provozovateli, ale zpravidla nepovolí provedení přípojky bez vodoměrné šachty, jestli nebe hlavní řad v komunikaci, tak se dá založit jen chránička
    finančně budou nejhorší zemní práce, ale zase záleží na konkrétních podmínkách, orientačně by ses mohl pohybovat kolem tis/m
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak pak ta střecha nebude mít plochu 60m2 ale víc, nicméně ten poměr se nezmění. Ty zdi jsou v porovnání se vším ostatním energetická bomba. ta izolace 20CM by stála asi 25k. to samé lepidlo, finálku můžeš udělat třeba za deset let.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: hlavně moderní kamna mají přísun vzduchu vně budovy!
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: mám jinou zkušenost a bylo to mimo cokoliv. Jo ale pokud to máš 51m tak platíš vše
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: Lokalita je Brno, takže poměrně mírný pásmo myslím.
    Zateplení stropu (jestli myslíš pod sedlovou střechou) tak je to jak v šikminách, tak na ležato – prostě celý ten trojúhelník je vycpaný vatou.
    Díky za informace!
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    MATT: Někde jsem četla, že moderní kamna pouštějí do komínu chladnější kouř a ten tam kondenzuje, usazuje se pára... asi to nebude jenom o větším výkonu.
    No nic, ty staré mají sotva 30 let... pár let ještě vydrží.:)
    MATT
    MATT --- ---
    PERSEEIDA: my na chate koupili vykonnejsi kamna a bohuzel nemaj se starym nevyvlozkovanym kominem dostatecnej tah. temer pokazdy, kdyz se priklada, tak jde kour do mistnosti.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, asi kazdej myslime neco jineho. Pojistkovej pilir je cezu,to je to co cez zajima,tam ti privedou stavu. vse za tim uz je tvoje, kabel,skrin s elektromerem, atd. cez to bere po pojistky. Jen elektromer mas pronajaty od cezu a chteji k nemu pristup,ale ta skrin s elektromerem je tvoje.

    Ale pokud je to mimo ten intravelan obce nemaji povinost ti to dovest ani k tem pojistkam. To o intravelanu mam od elektrikaru
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PERSEEIDA: no to bude asi ta definice. já sem se ptal, jak je to s vložkou a revizema a on říkal, že pokud by to bylo na chatě, kde se občas dojede a topí, tak by se to vložkovat nemuselo, ale pokud to mám na stálý provoz, tak bych to vyvložkovat měl. zkus projet normu 73 4201, třeba to tam bude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: 500 za 3x1A 200 za 1f A. Sloupek musíš platit ty osadíš a předáš pak už tvůj nebude.

    s tím "Pokud je to mimo intravelan obce" si nejsem tak jistý, nikde jsem o tom žádnou zmínku nenašel. To máš odkud?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam